Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 13 Οκτ 2011
Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

1η Οκτώβρη 2011

Δεν είναι η πρώτη φορά που αναφερόμαστε στο γεγονός ότι ο Κορινθιακός κόλπος από ετών έχει καταστεί το κέντρο της παγκόσμια επιστημονικής κοινότητας για τα όσα γεωλογικά φαινόμενα συμβαίνουν από εκατομμύρια χρόνια τώρα.

Κορυφαίοι Έλληνες και ξένοι διακεκριμένοι επιστήμονες παρακολουθούν με σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα τις ανακατατάξεις που συμβαίνουν και οι οποίες αποτελούν μοναδικό φαινόμενο στον Κόσμο.

Σε πρόσφατη ημερίδα η οποία έγινε με πρωτοβουλία ης Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας και του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κορίνθου, παρουσιάστηκαν στοιχεία άκρως ενδιαφέροντα από ομάδα Ελλήνων και ξένων επιστημόνων τα οποία αποδεικνύουν τις συνεχείς διεργασίες που συντελούνται στον Κορινθιακό κόλπο, τα ρήγματα, τους σεισμούς, τις καταβυθίσει τις ανυψώσεις που στην πορεία εκατομμυρίων ετών, άλλοτε υπήρξε λίμνη, άλλοτε επικοινωνούσε μόνο με τον Πατραϊκό κόλπο και άλλοτε μόνο με τον Σαρωνικό.

Επισημάνθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δέδε, ότι πρόκειται για μία κλειστή, ευαίσθητη θάλασσα που λέγω της θέσεώς της και του επιστημονικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει και άλλων βεβαίως παραγόντων αξίζει να προστατευθεί και να αξιοποιηθεί.

Πέρα από τα ανωτέρω, υπάρχει ακόμα μία παγκόσμια αποκλειστικότητα στον Κορινθιακό κόλπο.

Υπάρχει. έκθεση του Ο.Ο.Σ.Α. η οποία αναφέρει ότι, εάν μία περιοχή διαθέτει ένα (1) από τα κάτωθι επτά συγκριτικά πλεονεκτήματα, μπορεί να αναπτυχθεί βιώσιμα

Ποια είναι αυτά; 1) το μέσον ης περιοχής (Κορίνθου — Ρίου) να απέχει μία τουλάχιστον ώρα από δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις ης χώρας 2) να απέχει τουλάχιστον μία ώρα από δύο από τα γνωστά αρχαιολογικά μνημεία 3) να απέχει μία ώρα από δύο χιονοδρομικά κέντρα 4) να έχει υπήνεμες ακτές σε κάθε καιρό 5) να έχει καθαρά νερά για κολύμβηση 6)να έχει μία πλούσια χλωρίδα και πανίδα και 7) να διαθέτει πλούσια βιοποικιλότητα

Η περιοχή από Κόρινθο μέχρι το Ρίο διαθέτει και τα επτά συγκριτικά πλεονεκτήματα και μάλιστα σε υπέρτατο βαθμό και αν προβλεπόταν κάτι τέτοιο θα ήταν στα ρεκόρ GINES. Είναι η μοναδική περιοχή στον κόσμο.

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια αξιοβίωτη ανάπτυξη και των έξι νομών που περιβρέχει. Τούτο έχει κατανοηθεί και εκτιμηθεί από τους Αντιπριφερειάρχες κ.κ. Γ. Δέδε και Απ. Παπαφωτίου, πράγμα που δεν συνέβη με τους πρώην Νομάρχες και ελπίζουμε ότι με τη συνεργασία της Ομοσπονδίας των Οικολογικών Οργανώσεων του Κορινθιακού «ΑΛΚΥΩΝΗ», τον Σύνδεσμο Ορθολογική ς Ανάπτυξης «ΑΡΙΩΝΑ» και την Περιφέρεια, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ θα βάλουμε τα θεμέλια της βιώσιμης ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου. Άμεση προτεραιότητα κύριοι εκπρόσωποι τη Κορινθίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο είναι να χαρακτηρισθεί επίσημα ο Κορινθιακός κόλπος ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ θάλασσα. Θα είναι το πρώτο βήμα για τον τελικό στόχο.

Πρόεδρος ΟΙΚΟΣΥΛΚΟ

ΚΟΙΝ:

1.- Γεν. Γραμμ. Περιφ. Πελοποννήσου κ Π. Τατούλη

2.- Αντιπεριφεριάρχες κ. Γ. Δέδε και κ. Α. Παπαφωτίου

3.- Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Μπούκλη

4.- Πρόεδρο «ΑΡΙΩΝΑ» κ. Α Πνευματικό

5.- Πρόεδρο «ΑΛΚΥΩΝ κ. Δ.. Αγγελόπουλο

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου