Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 09 Δεκ 2023
«Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» για εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενους
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ο κύβος ερρίφθη και από την περασμένη Πέμπτη άλλαξε ο τρόπος φορολόγησης σε ατομικές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Παρά τις διαρροές για διορθώσεις της τελευταίας στιγμής, δεν είδαμε κάτι που να άλλαξε σημαντικά τους νέους κανόνες.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη επέλεξε συνειδητά να χρησιμοποιήσει ψέματα και αιφνιδιασμό προκειμένου να αλλάξει τη φορολόγησή τους. Τους ξεγέλασε προεκλογικά, υποσχόμενη τη μείωση φόρων και την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Τους είπε ψέματα μετεκλογικά όταν «άδειασε» τον κ. Θεοχάρη. Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, αποκάλυπτε: «Όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται λιγότερο από όσο θα μπορούσαν να φορολογηθούν. Συνεπώς, ένας από τους στόχους θα είναι και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης». Τους αιφνιδίασε, επίσης, και ως προς τον χρόνο εφαρμογής των νέων φορολογικών ρυθμίσεων: Νομοθετούνται τέλη Δεκεμβρίου και θα ισχύσουν για τη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2023!

Τι θα ισχύσει, λοιπόν, για τα εισοδήματα των ατομικών επιχειρήσεων, των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων από 1ης/1/2023;

1. Σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης, αυξάνονται οι φόροι για 473.000 φορολογούμενους (περίπου το 65% του συνόλου των φυσικών προσώπων - επιχειρηματιών). Καλούνται να πληρώσουν τουλάχιστον 1.102,40 ευρώ για φόρο εισοδήματος και 325 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος. Συνολικά 1.427,40 ευρώ.

2. Μπόνους για το 2023 θα είναι το πρόστιμο που θα πληρώσουν για ηλεκτρονικές δαπάνες που θα έπρεπε να έχουν κάνει, χωρίς να το γνωρίζουν... Με την αύξηση που θα έχουν τεκμαρτά, θα προκύψουν σημαντικές εισοδηματικές διαφορές και καλούνται να δαπανήσουν ηλεκτρονικά το 30% αυτών μέχρι το τέλος του χρόνου. Αν δεν τα καταφέρουν... πρόστιμο.

3. Το νομοσχέδιο δημιουργεί αντικίνητρα φορολογικής συμμόρφωσης: Το σύνολο των ατομικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων δεν έχει λόγο είτε να εκδίδει είτε να ζητά αποδείξεις και τιμολόγια. Το υπουργείο δεν τους αναγνωρίζει οποιαδήποτε δαπάνη, αφού θα δηλώνουν το ελάχιστο εισόδημα που καθορίζει ο νέος νόμος – το ελάχιστο τεκμαρτό καθαρό εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα φυσικών προσώπων μπορεί να είναι μέχρι 50.000 ευρώ. Πλέον, όσοι δήλωναν περισσότερα από 50.000 ευρώ τον χρόνο δεν έχουν κανέναν λόγο να συνεχίσουν να το κάνουν. Θα «βολευτούν» στην ελάχιστη επιβεβλημένη φορολόγηση.

4. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. θέτει εκτός κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων πλήθος ελεύθερων επαγγελματιών, αφού οι φορολογικές διατάξεις θα καθορίζουν τα εισοδήματά τους. Στοχεύει, μάλιστα, σε συνολική μείωση της δημόσιας δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ.

5. Με τις αρχικές προβλέψεις δικηγόροι, γιατροί, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, λογιστές, ξυλουργοί κ.λπ. θα μπορούσαν να μειώσουν το τεκμαρτό εισόδημά τους με φυλακή, νοσηλεία, θητεία, εγκυμοσύνη κ.ά. Το ψηφισθέν νομοσχέδιο προβλέπει πλέον μια διαδικασία που προσομοιάζει με την παλιά γνωστή αυτοπεραίωση (αίτηση για φορολογικό έλεγχο). Συμφωνεί ουσιαστικά ο φορολογούμενος ότι κάτι δεν πάει καλά με τα δηλωθέντα εισοδήματά του, πληρώνει ένα ποσό και «καθαρίζει». Πρόβλεψη που δεν καταπολεμά, αλλά ενισχύει τη φοροδιαφυγή!

6. Το νέο φορολογικό πετάει στο καλάθι των αχρήστων τα έξοδα του επαγγελματία για πάροχο ηλεκτρονικών βιβλίων (myData), για τη διασύνδεση των ταμειακών, για τις υπηρεσίες του λογιστή κ.οκ. Ό,τι και να δηλώνει, ό,τι και να δαπανά, όσα πρόστιμα και αν πληρώνει προκειμένου να συμβαδίσει με τις επιταγές του myData, το εισόδημα και άρα ο φόρος του θα υπολογίζονται εκτός βιβλίων. Ειρωνεία: Η εφαρμογή των «άχρηστων» myData καθίσταται καθολική από το 2024 με τον ίδιο νόμο!

7. Η Ν.Δ. «δεσμεύει» τους «πληττόμενους» στο συγκεκριμένο σύστημα φορολόγησης μέχρι το 2026, κρίνοντας τη μετατροπή της επιχείρησής τους σε μονοπρόσωπο νομικό πρόσωπο ως καταχρηστική.

8. Ο νόμος συνδέει τη φορολογία των φυσικών προσώπων - επιχειρηματιών είτε με το ύψος του εκάστοτε κατώτατου μισθού είτε με τον υψηλότερο μισθό που καταβάλλει σε εργαζόμενό του. Όποιο ποσό είναι υψηλότερο! Αποτέλεσμα:

α. Αν έχει εργαζόμενο στην επιχείρησή του, ο οποίος λόγω τριετιών πληρώνεται με περισσότερα από 780 ευρώ, τότε έχει κίνητρο να τον απολύσει για να προσλάβει έναν νέο.

β. Αν ξεκινήσει το 2024 η διαδικασία για αύξηση του κατώτατου μισθού, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα αποτύχει, αφού αν πρόκειται να πάμε σε αύξηση στο ύψος των αυξήσεων που θα δοθούν στις συντάξεις, τότε ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει περίπου στα 810 ευρώ. Με το νέο φορολογικό κάτι τέτοιο θα σήμαινε αυτομάτως αύξηση του τεκμαρτού εισοδήματος από τα 10.920 ευρώ στα 11.340 ευρώ και αντίστοιχα αύξηση στη φορολογική υποχρέωση από τα 1.427,40 ευρώ στα 1.519,80 ευρώ!

Ποιος, όμως, συμφωνεί σε αύξηση και του μισθολογικού κόστους και της φορολογίας του ταυτόχρονα;

* Ο Τρύφων Αλεξιάδης είναι βουλευτής Β΄ Πειραιά και αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου