Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 12 Ιούν 2012
ΙΔΡΥΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΛΟΥΣΟΥΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
ΙΔΡΥΣΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΣΤΟΥΣ ΑΡΧΑΙΟΥΣ ΛΟΥΣΟΥΣ

 

 

 

Σε δημοσίευμα μου στο φύλο της 9ης Μαρτίου 2011 της εφημερίδας «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» είχα λεπτομερώς αναφερθεί στον Ολυμπιονίκη Ευρύβατο: και τον Πυθιονίκη Αγησίλαο

Και οι δύο νικητές κατάγονταν από τους Αρχαίους Λουσούς.

Είναι γνωστό πως οι Λουσοί στην αρχαιότητα ανήκαν γεωγραφικά στην Αρκαδία και στην Επαρχία της «Αζανίας». Υπάρχουν γραπτά μνημεία του 8ου αιώνα π.Χ (γεωμετρική περίοδος).

Η επιγραφή λόγου χάρη που βρίσκεται στην Ολυμπία αναφέρει ως Ολύμπιον νικητή στο αγώνισμα της πάλης τον Ευρύβατο από τους Λουσούς. Νίκησε στους αγώνες που έγιναν στην Ολυμπία το έτος 708 π.Χ. (Γυμναστικός Φιλοστράτου).

Στην 11η Πυθιάδα (Δελφοί) που τελέσθηκε το 508 π.Χ. ανακηρύχθηκε νικητής στην ιπποδρομία ο Αγησίλαος, από την πόλη των Λουσών (Λουσικά) καθώς γράφει ο ιστορικός Παυσανίας στα Αρκαδικά του Κεφ. 18: «...και Αγησίλαος άνήρ Λουσιεϋς, άνηγορεύθη κέλητι ϊτπτω νικών, ότε πρώτην επί τους δέκα ετέθησαν Πυθιάδα Άμφυκτίονες».

Εξάλλου, στο χώρο των Λουσών υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα, που έφεραν στο φως οι ανασκαφές του Αυστριακού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Αθηνών το 1898. Αυτές συνεχίσθηκαν από ιδιώτη το 1903 (Ημερολόγιο του Δασκάλου του Δημοτικού Σχολείου Σουδενών).

Οι Λουσοί ως πλούσια περιοχή παρουσίαζαν μεγάλη ανάπτυξη και ήσαν πανελληνίως γνωστοί. Τούτο οφειλόταν και στο «Ιερό της Ημερησίας Αρτέμιδος» που αποτελούσε αντίθετη πράξη στις «οργιαστικές τελετές», οι οποίες γίνονταν προς τιμήν του Διονύσου!

Οι Λουσιάτες ήσαν γνωστοί ανά το Πανελλήνιο για την θρησκευτικότητά τους. Επίσης είχαν αναπτύξει πολιτικές και οικονομικές δραστηριότητες. Δεν υστερούσαν, βεβαίως, και στις πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Με το παρόν δημοσίευμα μου δεν θα αναφερθώ σε περισσότερες λεπτομέρειες και σε άλλες επισημάνσεις. Αυτές έχουν καταγραφεί στο φύλλο της εφημερίδας «Εβδομάδα των Καλαβρύτων» όπως αρχικά αναφέρθηκα.

ΕΠανέρχομαι όμως, για να υπενθυμίσω -μετά από 11 χρόνια- όσα οι αρμόδιες Υπηρεσίες αποφάσισαν και ενέκριναν να γίνουν, χωρίς μέχρι σήμερα να υλοποιηθεί κάτι.

Και αναφέρω, εν συντομία:

1.- Οι πατριωτικοί σύλλογοι Σουδενιωτών, Αθηνών και Πατρών, πέτυχαν να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ.) η ίδρυση αρχαιολογικής Συλλογής (Μουσείο) στους Κάτω Λουσούς...

2.~ Η Κοινότητα Κάτω Λουσών παραχώρησε το οίκημα του Δημοτικού Σχολείου στην ΣΤ' Εφορεία Πατρών Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

3.• Η ΣΤ' Εφορεία ζήτησε από την Περιφέρεια να εντάξει το έργο στο Γ' Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και να το επιχορηγήσει με το ποσό των 300 εκατομμυρίων δραχμών.

Ο τότε Νομάρχης ... πρότεινε κατά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού ... μεταξύ των έργων που θα κατασκευάζονταν στο Νομό και την κατασκευή του Μουσείου Κάτω Λουσών.

Ενδιαφέρθηκε και ο τότε Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάγκαλος και δεσμεύτηκε για την ίδρυση του Μουσείου με χρηματοδότηση από τον Γ Κ.Π.Σ...

Υπάρχουν η 6η και η 7η ενδιαφέρουσες υποσχέσεις από άλλους αρμοδίους παράγοντες. Νομίζω πως δε χρειάζονται άλλα. Πρόκειται για τα γνωστά: το στιγμιαίο ενδιαφέρον, οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις, αλλά και οι μεγαλοστομίες!

Το αποτέλεσμα ενδιαφέρει!

Έμειναν οι υποσχέσεις και η καταγραφή στα υπηρεσιακά συρτάρια. Δεν περπάτησε τίποτα. Και παραμένει η ακατανίκητη γοητεία του άμεσου για τότε στιγμιαίου ενδιαφέροντος.

Ακόμη είναι όλα εν αναμονή! Οι άρχοντες των Υπηρεσιών του Νομού μας δεν καταξιώθηκαν να απαντήσουν ούτε και στις επιστολές των Σουδενιωτών.

Αλλά, θα μου πείτε, ποτέ δεν είναι αργά! Ας γίνει κάτι και τώρα, που όλα στρέφονται προς την ταλαίπωρη λέξη, «ΑΝΑΠΤΥΞΗ».

Στόχος η μεγάλη «βιομηχανία Τουρισμός» για τη χώρα μας.

Το σκέφτηκαν και το επαναλαμβάνουν μέσα στον οικονομικό ανεμοστρόβιλο που δέρνει τη Χώρα μας!

Έτσι πώς να τους εμπιστευτεί ο συμπολίτης μας και σε ποιους να αναθέσει τις ευθύνες, όταν οι πάντες επιδίδονται διαρκώς στη χρησιμοποίηση μόνο ηχηρών λέξεων, «βερμπαλίζουν» για να εντυπωσιάζουν.

Ωστόσο, μέσα στον Αρμαγεδώνα της χρεοκοπίας που έχει ενσκήψει, στη χώρο μας, ελπίζουμε πως κάτι, θα προχωρήσει τελικά. Έστω και αργά!

Εμπιστευόμαστε σε Σας κ. Δήμαρχε - κ. Λαζουρά και στους πολιτικούς της περιοχής μας, την ανάπτυξη και ανάδειξη των Αρχαίων Λουσών. Είναι καιρός..!

Πάνος Σιγαλός

Συνταξιούχος Καθηγητής Σωματικής Αγωγής από τα Κάτω Σουδενά

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου