Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Δεκ 2023
Το Ισραήλ αρνείται να ερευνήσει πόσους πολίτες του σκότωσε στις 7 Οκτωβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση


 
 

του Ανδρέα ΚοσιάρηΠληθαίνουν οι παραδοχές, από χείλη και γραπτά Ισραηλινών αξιωματούχων, δημοσιογράφων και αυτοπτών μαρτύρων, πως πολλά από τα θύματα της 7ης Οκτωβρίου ήταν αποτέλεσμα «φίλιων πυρών» των ισραηλινών δυνάμεων. Όμως το Ισραήλ αρνείται την έρευνα για όσα συνέβησαν εκείνη την ημέρα και δείχνει να θέλει να «θάψει» στοιχεία.

Σύμφωνα με την αρχική επίσημη γραμμή του Ισραήλ για όσα συνέβησαν την 7η Οκτωβρίου, οι «τρομοκράτες» υπό την ηγεσία της Χαμάς επιτέθηκαν αδιάκριτα και σκότωσαν περίπου 1.400 ανθρώπους, σε μεγάλο ποσοστό αμάχους. Όμως σχετικά γρήγορα προέκυψαν μαρτυρίες που αποκάλυπταν πως τουλάχιστον κάποιοι από τους θανάτους οφείλονταν στον «ζήλο» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, που άνοιξαν πυρ αδιάκριτα σκοτώνοντας «τρομοκράτες» και ισραηλινούς άμαχους.

Η πρώτη μαρτυρία, η αναθεώρηση των απωλειών και ο «μαζικός Αννίβας»

Η πρώτη σχετική μαρτυρία ήταν αυτή της Γιασμίν Ποράτ, επιζώσας των επιθέσεων στο κιμπούτζ Μπε’έρι, όπου είχε καταφύγει από το μουσικό φεστιβάλ Νόβα. Όπως είχαμε μεταδώσει τότε, η Ποράτ μίλησε στο κρατικό ραδιόφωνο του Ισραήλ, Kan, και στο τηλεοπτικό Κανάλι 12, λιγότερες από 10 ημέρες έπειτα από την 7η Οκτωβρίου. Αποκάλυψε πως πολλοί από τους αμάχους του κιμπούτζ, που κρατούνταν όμηροι από τους μαχητές της Χαμάς, σκοτώθηκαν έπειτα από την άφιξη της ισραηλινής αντιτρομοκρατικής μονάδας YAMAM, η οποία εξαπέλυσε «δεκάδες και εκατοντάδες και χιλιάδες σφαίρες και όλμους που πετούσαν στον αέρα».

Ερωτηθείσα εάν οι όμηροι σκοτώθηκαν από τους «τρομοκράτες», η Ποράτ απάντησε αρνητικά: «Όχι, σκοτώθηκαν από τα διασταυρούμενα πυρά». Και όταν ο δημοσιογράφος τη ρώτησε, «άρα μπορεί να τους πυροβόλησαν οι δικές μας δυνάμεις;», η επιζώσα απάντησε: «Αναμφίβολα. Εξολόθρευσαν τους πάντες, συμπεριλαμβανόμενων των ομήρων γιατί τα διασταυρούμενα πυρά ήταν πολύ, πολύ βαριά. Έπειτα από τρελά διασταυρούμενα πυρά, δύο βλήματα από τανκ εκτοξεύτηκαν στο σπίτι. Είναι ένα μικρό σπίτι σε κιμπούτζ, τίποτα το μεγάλο».

Επρόκειτο για την πρώτη σχετική μαρτυρία, η οποία μάλιστα φάνηκε να επιχειρείται να εξαφανιστεί από την ισραηλινή στρατιωτική λογοκρισία, που ακόμα και σε περιόδους ειρήνης παρεμβαίνει στο περιεχόμενο των μέσων ενημέρωσης του Ισραήλ. Πόσο μάλλον σε μία περίοδο επίσημου πολέμου, με αποτέλεσμα η συνέντευξη της Ποράτ στο κρατικό ραδιόφωνο να μην είναι προσβάσιμη στην ιστοσελίδα του και η έτερη συνέντευξή της στην τηλεόραση να αναρτήθηκε μονάχα από τη δημοσιογράφο που την έλαβε.

Σημαντικά, μια έμμεση παραδοχή είχε έρθει περισσότερο από έναν μήνα έπειτα από τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, όταν στις 10 Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός αναθεώρησε τον αριθμό των νεκρών από 1.400 σε «περίπου 1.200», καθώς «υπήρχαν πολλά πτώματα που δεν είχαν ταυτοποιηθεί και τώρα πιστεύουμε πως αυτά ανήκουν σε τρομοκράτες … όχι σε ισραηλινές απώλειες», σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου των IDF Λιόρ Χαϊάτ.

Η αναθεώρηση οφειλόταν στην κατάσταση στην οποία βρέθηκαν πολλά από τα πτώματα έπειτα από τις τρεις ημέρες που χρειάστηκαν για να επανακτήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις τον έλεγχο των περιοχών στις οποίες σημειώθηκαν οι επιθέσεις των Παλαιστίνιων μαχητών, ως αποτέλεσμα των έντονων πυρών που εξαπέλυσαν οι IDF. Όπως παραδεχόταν ειρήσθω εν παρόδω ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Ισραήλ, Μαρκ Ρεγκέβ, μιλώντας στην εκπομπή του δημοσιογράφου Μεχντί Χασάν στο αμερικανικό δίκτυο MSNBC: «… τα πτώματα ήταν τόσο άσχημα καμμένα που νομίζαμε πως ήταν δικά μας, εν τέλει ήταν προφανώς τρομοκράτες της Χαμάς».

από: https://info-war.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου