Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Ιαν 2024
ΙΣΡΑΗΛ – ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ, ΣΦΑΓΕΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΑ. ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΑΕΡΟΠΛΑΝΑ ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΙΕΣ ΠΟΥ ΤΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΥΝ
Κλίκ για μεγέθυνση

 

[…]«Η αλήθεια είναι ότι η αιτία των πολέμων, αυτού που σήμερα λερώνει με αίμα τις πεδιάδες της Ευρώπης, όπως και όλων αυτών που προηγήθηκαν, στηρίζεται αποκλειστικά στην ύπαρξη του Κράτους, που είναι η πολιτική μορφή του προνομίου.

Το Κράτος έχει δημιουργηθεί από την στρατιωτική δύναμη, έχει αναπτυχθεί μέσω αυτής και λογικά στηρίζεται στη στρατιωτική δύναμη προκειμένου να διατηρήσει την παντοδυναμία του. Όποια μορφή και αν πάρει, το Κράτος δεν είναι τίποτα άλλο εκτός από οργανωμένη καταπίεση για το όφελος μιας προνομιούχας μειοψηφίας»[…].

«Διεθνές Αναρχικό Μανιφέστο ενάντια στον Α΄ ΠΠ»

Μετά την πτώση του εκπαιδευτικού πολεμικού αεροσκάφους Τ-2 που οδήγησε στον θάνατο του πιλότου, βγήκαν στην επιφάνεια συζητήσεις περί αναβάθμισης των εκπαιδευτικών αεροπλάνων και απόσυρσης των απαρχαιωμένων. Οι συζητήσεις αυτές φαίνονται λογικές μόνο στα πλαίσια μιας εξουσιαστικής σκέψης και αγνοούν ή αποκρύπτουν το δαιδαλώδες δίκτυο εξουσίας που συνδέει τον στρατό και το κράτος με οικονομικά και εμπορικά συμφέροντα, με πολέμους και δυστυχία. Η αγνόηση των παραπάνω για χάρη ενός «προφανούς» συμπεράσματος, δηλαδή πως πρέπει οι πιλότοι να οδηγούν νέα αεροπλάνα ώστε να μην κινδυνεύουν, είναι παιδαριώδης και αποκαλύπτει το πόσο η σκέψη έχει αλλοτριωθεί από την εξουσία.

 

Η δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων

Όχι, τα πράγματα είναι απλά, αρκεί να θέλει κάποιος να έχει μια όσο το δυνατόν ελεύθερη σκέψη. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, στο οποίο εδρεύει η 120 ΠΕΑ (Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος), τον Οκτώβρη του 2022, δημιουργήθηκε το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων [μετά από διακρατική συμφωνία Ισραήλ – Ελλάδας καθώς και της ισραηλινής πολεμικής εταιρείας με παγκόσμια εμβέλεια Elbit System, που έγινε επίσημα τον Απρίλιο του 2021]. Το στήσιμο του όλου εγχειρήματος το έχει αναλάβει για 20 χρόνια η Elbit System και η πρώτη σύμβαση που παρουσιάστηκε στην Βουλή ήταν με αντάλλαγμα 1,375 δισ. ευρώ, δηλαδή 68,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Επειδή, βέβαια, οι εξοπλιστικές-στρατιωτικές συμφωνίες είναι πεδίον δόξας λαμπρό για «χορό» χρημάτων, όταν έγινε η συμφωνία τον Απρίλιο του 2021 το αρχικό ποσό εκτοξεύτηκε στα 92,5 εκατ. Ευρώ, ενώ το 30% της αξίας του έργου θα έπρεπε να πληρωθεί στην εταιρεία μέσα σε 36 μήνες. Εν μέσω πανδημίας, λοιπόν, κάποιοι υπέγραφαν για να βγουν μια βόλτα και κάποιοι άλλοι υπέγραφαν για το καλό της τσέπ… της πατρίδας!

Εδώ να σημειώσουμε, πως η διαδικασία της δημιουργίας Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων είχε ξεκινήσει επί συνκυβέρνησης Συριζανελ με την καναδική εταιρεία Canadian Aviation Electronics Ltd, αλλά το πρόλαβε η ΝΔ η οποία θεώρησε πως το Ισραήλ, ως αδελφοποιτός κρατικός εταίρος και σύμμαχος, είναι πιο σημαντικός από μια καναδική εταιρεία.

         Drone Israil

H Elbit System ανέλαβε να αντικαταστήσει τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη τύπου Τ-2 με τα σύγχρονα Μ-346. Τον Μάιο του 2023 το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας είχε κατακλειστεί από κορυφαία κρατικά στελέχη της Ελλάδας, του Ισραήλ και της Ιταλίας. Η αιτία ήταν η παραλαβή δύο M-346 που ήταν τα πρώτα από τα 10 αεροσκάφη τα οποία αναμένονται στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας μεταξύ του Ελληνικού και του Ισραηλινού Υπουργείου Άμυνας, με την Elbit Systems που όπως είπαμε έχει αναλάβει τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην 120 ΠΕΑ Καλαμάτας. Η Elbit Systems έδωσε εντολή κατασκευής στην ιταλική εταιρεία Leonardo και γι’ αυτό στην εκδήλωση υπήρχαν και εκπρόσωποι του ιταλικού κράτους. Για τις δύο αυτές εταιρίες θα μιλήσουμε στην συνέχεια. Η εκδήλωση είχε μεγάλη σημασία μεταξύ Ελλάδας – Ισραήλ και Ιταλίας, αφού σε αυτήν συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Αντιπτέραρχος (I) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, o Γενικός Διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων Αντιναύαρχος ε.α. Αριστείδης Αλεξόπουλος ΠΝ, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αμυντικής Συνεργασίας (SIBAT) του Υπουργείου ‘Άμυνας του Ισραήλ Ταξίαρχος ε.α. Yair Kulas, ο Αρχηγός της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας Αρχιστράτηγος Tomer Bar, ο Ran Kril, Εκτελεστικός Αντιπροέδρος, International Marketing & Business Development, και ο Yoram Shmuely, Γενικός Διευθυντής για τον τομέα Aerospace της Elbit Systems. Το παρόν έδωσαν, επίσης, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, κ. Νόαμ Κάτς, η Πρέσβης της Ιταλίας στην Ελλάδα κ. Πατρίτσια Φαλσινέλι (Patrizia Falcinelli), ενώ λίγο μετά το Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης Πιλότων το επισκέφτηκε και ο Μητσοτάκης. Όπως καταλαβαίνετε η δημιουργία του συγκεκριμένου κέντρου δεν είναι ένα απλό γεγονός για τους εξουσιαστές.

Η Elbit Systems

Η Elbit Systems που κάνει business με το ελλαδικό κράτος είναι μια διεθνής ισραηλινή εταιρία η οποία κατασκευάζει οπλικά συστήματα. Δημιουργήθηκε το 1966, είναι ο μεγαλύτερος ισραηλινός στρατιωτικός κατασκευαστής και παράγει το 85% του χερσαίου εξοπλισμού του ισραηλινού στρατού και το 85% των drone που χρησιμοποιεί η ισραηλινή αεροπορία. Η Elbit Systems δεν έχει κανένα πρόβλημα να διαφημίζει ότι ο εξοπλισμός της έχει δοκιμαστεί από τον IDF (ισραηλινό στρατό) σε επιχειρήσεις στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, από αεροσκάφη και τεθωρακισμένα μέχρι μπουλντόζες που ισοπεδώνουν σπίτια παλαιστινίων. Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της έχουν εμπλακεί σε πολλαπλά περιστατικά που αφορούν θανάτους αμάχων.[1]

Το γεγονός ότι η Elbit Systems είναι αρωγός του ισραηλινού κράτους και συμμετέχει ενεργά στις εκκαθαριστικές ενέργειες κατά των παλαιστινίων πολλοί φορείς, έχει φέρει ακόμα και τράπεζες σε «δύσκολη θέση», σε σημείο να εκχωρήσουν τα συμφέροντα και την συνεργασία που είχαν με την εταιρεία.

Βέβαια, αυτό το γεγονός δεν κάνει τις τράπεζες πιο «ανθρώπινες», απλά φαίνεται να παίζουν σωστά το θέατρο της «ανθρωπιάς» από μέρους τους. Μερικά παραδείγματα:

– Στις 3 Σεπτεμβρίου 2009, το Κρατικό Ταμείο Συντάξεων της Νορβηγίας αποφάσισε να πουλήσει το ταμείο των αποθεμάτων της Elbit λόγω της προμήθειας συστημάτων επιτήρησης της εταιρείας στο τείχος της Δυτικής Όχθης.

– Τον Ιανουάριο του 2010, η Danske Bank πρόσθεσε την Elbit στη λίστα των εταιρειών που αποτυγχάνουν στην πολιτική της για τις Κοινωνικά Υπεύθυνες Επενδύσεις.

– Τον Μάρτιο του 2010, ένα σουηδικό συνταξιοδοτικό ταμείο, μη θέλοντας να συνδεθεί με εταιρείες που παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες, μποϊκόταρε την Elbit Systems για τη συμμετοχή της στην κατασκευή του τείχους της Δυτικής Όχθης του Ισραήλ.

– Τον Δεκέμβριο του 2018, η HSBC αποεπένδυσε από την Elbit, επικαλούμενη την κατασκευή βομβών διασποράς, η οποία παραβίαζε την πολιτική δεοντολογίας της τράπεζας να μην επενδύει σε εταιρείες που συνδέονται με την κατασκευή ή εμπορία πυρομαχικών διασποράς.

Να σημειωθεί, ότι η Elbit Systems προμηθεύει εξοπλισμό πολλά κράτη, όπως το Αζερμπαϊτζάν (προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και βοήθεια στην εκπαίδευση του στρατεύματος και ενεργό ρόλο στον πόλεμο Αζερμπαϊτζάν – Αρμενίας το 2023), την Γαλλία (συστήματα επικοινωνίας), την Γερμανία (ραδιοσυστήματα επικοινωνίας, συσκευές νυχτερινής όρασης, δέκτες προειδοποίησης ραντάρ κ.ά.), την Ιταλία (ραντάρ, επικοινωνίες), τις Φιλιππίνες (τεθωρακισμένα οχήματα, οπλικά συστήματα), τη Ρουμανία (αναβάθμιση πολεμικής αεροπορίας, C-130), τη Σουηδία (συστήματα διαχείρισης μάχης), το Ηνωμένο Βασίλειο (drones, εκπαίδευση πληρωμάτων κ.ά.) και τις ΗΠΑ (οπλικά συστήματα, δορυφορικά συστήματα κ.ά.).

Η Leonardo

Συριακός στρατός το 2012
κατά διαδηλωτών

Η εταιρεία που έχει αναλάβει να κατασκευάσει τα M-346 του Διεθνούς Κέντρου Εκπαίδευσης Πιλότων στην Καλαμάτα από την Elbit Systems είναι η ιταλική Leonardo, η οποία έπαιξε τον ρόλο της στις εκατοντάδες σφαγές διαδηλωτών που διέπραξε το συριακό καθεστώς του Ασάντ στις διαδηλώσεις της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης».Εκείνη την περίοδο η Leonardo είχε άλλη επωνυμία· λεγόταν Fimmeccanica. Να σημειώσουμε, πως ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, με 30,2% των μετοχών στην κατοχή του, είναι το ιταλικό κράτος.

Στις 5 Ιουλίου το 2012 τα Wikileaks του Τζούλιαν Ασάνζ δημοσιεύουν περισσότερα από δύο εκατομμύρια e-mail που έχουν υποκλαπεί από Σύριους αξιωματούχους, υπουργεία και εταιρείες. Σύμφωνα με τα υποκλαπέντα μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, η τεχνολογία που παρέχεται από τον ιταλικό κολοσσό άμυνας και επικοινωνιών Finmeccanica διευκόλυνε την αιματηρή καταστολή του καθεστώτος του Άσαντ. Η Selex, θυγατρική της Finmeccanica, συμφώνησε με τη συριακή αστυνομία, μέσω της ελληνικής εταιρίας Intracom, να πωληθεί το σύστημα κρυπτογραφημένης ραδιοεπικοινωνίας μεταξύ οχημάτων εδάφους και ελικοπτέρων Tetra. Το 2011, καθώς η συριακή κυβέρνηση κατέστειλε βίαια τις διαδηλώσεις, η συριακή αστυνομία ζήτησε σημαντικά περισσότερα κρυπτογραφημένα συστήματα ραδιοφώνου, με σκοπό τις εκτεταμένες και συστηματικές επιθέσεις εναντίον αμάχων. Η L’ Espresso είπε ότι τα e-mail του Wikileaks έδειχναν πως η Selex είχε πουλήσει 500 ραδιοφωνικές συσκευές στην συριακή αστυνομία μέσω της ελληνικής εταιρείας Intracom-Telecom, η οποία και παρέδωσε τον εξοπλισμό στην αστυνομία στο προάστιο Muadamia της Δαμασκού τον Μάιο του 2011. Μόλις τον Φεβρουάριο του 2011, ένα e-mail αφηγείται την άφιξη μηχανικών Selex στη Συρία για να εκπαιδεύσουν αξιωματούχους στη χρήση συστημάτων Tetra στα ελικόπτερα. Η ιταλική εφημερίδα L’ Espresso επιβεβαίωσε ότι αυτά τα ελικόπτερα είχαν βασικό ρόλο στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Η πολεμική βιομηχανία στάζει αίμα

Να το πούμε καθαρά. Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Καλαμάτας, πριν ακόμα σκοτωθεί ένας πιλότος της πολεμικής αεροπορίας γιατί οδηγούσε ένα παλαιό αεροσκάφος, είχαν σκοτωθεί, από όλους αυτούς που διαχειρίζονται αυτό το αεροδρόμιο, χιλιάδες άνθρωποι.

Η πολεμική βιομηχανία στάζει αίμα και είμαστε σίγουροι πως τα παραπάνω είναι το αίμα και η βρωμιά που κρύβεται κάτω από το ελάχιστο σήκωμα της γωνίας του χαλιού. Δεν περιμένουμε τα δημοσιευμένα «σκάνδαλα» για να πειστούμε, πως η πολεμική βιομηχανία και οι εταιρείες που την απαρτίζουν είναι ο καρκίνος της ανθρωπότητας, όμως η ανάδειξη των εγκλημάτων τους, ξανά και ξανά, έχει ως σκοπό το ξεκαθάρισμα της σκέψης των ανθρώπων.

Δεν είναι δυνατόν, από την μια πλευρά κάποιος να είναι ενάντια στις σφαγές που διαπράττει το ισραηλινό κράτος στην Παλαιστίνη και από την άλλη να ζητάει νέα εκπαιδευτικά αεροσκάφη, επειδή κάποια είναι απαρχαιωμένης τεχνολογίας, παραβλέποντας ότι αυτός που έχει αναλάβει να φέρει τα νέα αεροσκάφη, είναι ο ίδιος που σκοτώνει αμάχους και ισοπεδώνει την Παλαιστίνη και πως το έχει ξανακάνει σε άλλες συγκρούσεις και θα το ξανακάνει όταν χρειαστεί, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και η υπηρεσία του απέναντι στην Τάξη.

Ακολουθώντας την σκέψη της εξουσίας αλλά και εμπλουτίζοντάς την, το μόνο που βγαίνει ως αποτέλεσμα είναι μια τεράστια αντίφαση που τελικά συμφέρει μόνο την εξουσία και αποδυναμώνει τις όποιες δυνατότητες των αγωνιζόμενων για μια απελευθερωμένη σκέψη, ατομική και συλλογική.

Οι λογικές των πολεμικών εξοπλισμών και των διακρατικών συμφωνιών στάζουν αίμα και δυστυχία των όπου γης καταπιεσμένων, ενώ ταυτόχρονα διαφυλάττουν αλλά και επεκτείνουν την εξουσία των κυρίαρχων. Ας τους αρνηθούμε, ας βγούμε από την λογική των κατευθυνόμενων συζητήσεων και ερωτημάτων που εκπορεύονται από την ίδια την εξουσία, με βάση τις δικές τους ανάγκες και επιδιώξεις. Ας σταθούμε ενάντια στο Κράτος, στην Εξουσία και σε οποιαδήποτε στρατιωτική δύναμη που εκπορεύεται και είναι σώμα από το σώμα του Κράτους και της Εξουσίας.

Ελευθερόκοκκος


[1] Το 2014 μια μυστική έκθεση της ισραηλινής στρατιωτικής αστυνομίας προσφέρει άμεσες αποδείξεις ότι τέσσερα παλαιστίνια παιδιά σκοτώθηκαν από πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από ένοπλο ισραηλινό drone: https://theintercept.com/2018/08/11/israel-palestine-drone-strike-operation-protective-edge/

Δημοσιεύθηκε στην ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, φ.244, Ιανουάριος 2024

από: https://anarchypress.wordpress.com

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου