Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 09 Οκτ 2023
Η δεξιά πολυκατοικία και η Ιστορία
Κλίκ για μεγέθυνση

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

 

 

Διάβασα στην «Εφημερίδα των Συντακτών» (7-8/10-2023) το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Ντίνας Δασκαλοπούλου για το σπίτι-μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα. Το κτίριο στον Δήμο Ηλιδας είχε παραχωρήσει η οικογένειά του και σήμερα υπολειτουργεί.

Ο Νίκος Βούτσης, όταν ήταν πρόεδρος της Βουλής, είχε υποστηρίξει με θέρμη τη δημιουργία του μουσείου, η Βουλή των Ελλήνων είχε αναθέσει στη βιβλιοθήκη της Βουλής τη διαμόρφωση του χώρου, το ΚΚΕ είχε διαθέσει πολύτιμα στοιχεία από το αρχείο του, 27 φορείς είχαν συμβάλει με εκθέματα, η μόνιμη έκθεση εγκαινιάστηκε τον Μάρτιο του 2017 από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Στη δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο Νίκος Βούτσης σημειώνει ότι «αναδεικνύεται ένα πνεύμα αδιαφορίας και απαξίωσης για την εύρυθμη και σύγχρονη λειτουργία του μουσείου τόσο σε ό,τι αφορά τη δημοτική αρχή όσο και την εν δυνάμει εποπτεύουσα Βουλή των Ελλήνων». Σοβαρολογούμε τώρα; Περιμένουμε από τη Βουλή όπου έχει την πλειοψηφία η Ν.Δ να ενδιαφερθεί για το μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη; Να ξεχάσει η Δεξιά το παρελθόν της;

Πρόκειται για την παράταξη που αρνήθηκε να ψηφίσει το 1982 τον νόμο για την αναγνώριση της Εθνικής Αντίστασης. Στην ομιλία του στη Βουλή λίγο πριν η Νέα Δημοκρατία αποχωρήσει από τη διαδικασία ο τότε αρχηγός της Ευάγγελος Αβέρωφ είχε πει μεταξύ άλλων: «Η πορεία του έθνους δεν μπορεί να στηρίζεται στο ψέμα και μάλιστα στο δολιότατο ψέμα. Γιατί έτσι το έθνος θα χάσει τη φυσιογνωμία του… Γιατί εκείνο που ουσιαστικά αναγνωρίζει και τιμά σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι η Αντίσταση, είναι η κατοχική δράση του κομμουνιστικού κόμματος». Ψέμα λοιπόν και μάλιστα δολιότατο για τη Δεξιά.

Πρόκειται για την παράταξη που στη σημερινή εκδοχή της έχει βάλει στόχο να στήσει ένα καθεστώς για να ελέγχει τα πάντα (Δικαιοσύνη, Ανεξάρτητες Αρχές, μέσα ενημέρωσης και όποιο άλλο θεσμικό αντίβαρο υπάρχει). Πρόκειται για την παράταξη που ο σημερινός αρχηγός της ακολουθεί κατά γράμμα την προτροπή του Μάκη Βορίδη, να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην κυβερνήσει ξανά η Αριστερά. Πρόκειται για την παράταξη που έχει στις τάξεις της στελέχη, υπουργοί σήμερα, που κατηγορούσαν τον επικεφαλής των πολιτικών αντιπάλων της ότι αντιγράφει τον Τσαουσέσκου, τον Πολ Ποτ, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.

Πρόκειται για την παράταξη που δεν αποδοκίμασε παράγοντές της, υπουργοί σήμερα, όταν καλούσαν τους πολίτες να πάρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες για να μην τα βρουν οι ακροαριστεροί λαϊκιστές και υποστήριζε ότι αν κερδίσουν οι άθεοι θα κατεβάσουν τις εικόνες από τα δημόσια κτίρια. Πρόκειται για την παράταξη που υποσχόταν Ειδικά Δικαστήρια και αποκαλούσε προδότες αυτούς που υπέγραψαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Πρόκειται για την παράταξη που με καθοδήγηση του προέδρου της οργάνωσε ένα παρακράτος (υποκλοπές) που θα το ζήλευαν οι κυβερνήσεις της τις δεκαετίες του ’50 και του ’60.

Μπορεί να δηλώνει ο αρχηγός της ότι διοικεί το πιο φιλελεύθερο και προοδευτικό κόμμα στην Ελλάδα (ίσως και στην Ευρώπη), αλλά επί της ουσίας πρόκειται για τη Δεξιά που ξέρουμε. Αλλιώς διαβάζει αυτή τη σύγχρονη Ιστορία, αλλιώς η Αριστερά. Οπότε γιατί να ενδιαφερθεί για το σπίτι-μουσείο του Νίκου Μπελογιάννη; Ενός κομμουνιστή που μπήκε παράνομα στη χώρα, καθοδηγούσε τις οργανώσεις του ΚΚΕ, χρησιμοποιούσε ασυρμάτους για να ενημερώνει την ηγεσία του κόμματός του στο εξωτερικό κι αυτή με τη σειρά της τη Μόσχα, το διεθνές κέντρο του επάρατου κομμουνισμού; Το κράτος τότε έκανε τη δουλειά του άψογα υπό την εποπτεία των Αμερικανών. Τον συνέλαβε, τον δίκασε, τον καταδίκασε και τον εκτέλεσε. Ε, πάει πολύ να αναγνωρίσει η Δεξιά τόσα χρόνια μετά ότι ο Μπελογιάννης ήταν ήρωας. Θα «εξεγερθούν» και οι πέτρες στη δεξιά πολυκατοικία.

Ανάγωγα

Ποιος είναι ο στόχος του συστήματος Μητσοτάκη στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Να ελέγξει όλες τις περιφέρειες και τους περισσότερους μεγάλους δήμους. Το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας δεν γουστάρει τις διαφορετικές φωνές. Μονοκομματικό καθεστώς.

efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου