Ενάμισι μήνα μετά την έναρξη του εθνικού lockdown και με τον αριθμό των νεκρών από τον κορονοϊό να ξεπερνά πια τις 4.000, η κυβέρνηση καταθέτει νέο σχέδιο για τον έλεγχο της πανδημίας: Τοπικά σκληρά lockdowns, δωρεάν τυχαία τεστ σε όλον τον πληθυσμό, και ταχεία έναρξη των εμβολιασμών, από τις 27 Δεκεμβρίου, με προτεραιότητα σε υγειονομικούς και ηλικιωμένους.

Η καθολική καραντίνα που ισχύει ήδη στην δυτική Αττική και εφαρμόζεται από σήμερα και στην Κοζάνη εντάσσεται στον σχεδιασμό για τοπικά, σκληρά lockdowns διάκρειας επτά ημερών σε όσες περιοχές υπάρχει σωρρευμένο και βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.

Ως τέτοιες περιοχές, χωρίς αυτό απαραιτήτως να σημαίνει ότι θα επιβληθεί αντίστοιχη καραντίνα, υποδεικνύονται ακόμη η Καρδίτσα, το Κιλκίς, η Μαγνησία, η Ημαθία, η Πιερία, οι Σέρρες, ο Εβρος, η Ξάνθη και η Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για περιοχές που όλες εξακολουθούν να εμφανίζουν πάνω από 20 κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 πληθυσμού, ενώ σε κάποιες από αυτές – όπως συνέβη με την δυτική Αττική και την Κοζάνη – ο εν λόγω δείκτης βρίσκεται πάνω και από το 30, ή και ακόμη υψηλότερα.

Το ερώτημα, ωστόσο, στο οποίο βρίσκεται ξανά εκτεθειμένη η κυβέρνηση είναι γιατί οι εν λόγω περιοχές αφέθηκαν να φθάσουν στο «κόκκινο» και να απειλούνται πια με πλήρη οικονομικό στραγγαλισμό, παρ’ ότι και οι ιδιαιτερότητές τους και η επιδημιολογική τους επιβάρρυνση ήταν γνωστές εδώ και καιρό.

Στην δυτική Αττική της μεγάλης βιομηχανικής ζώνης και των αποθηκευτικών μονάδων υπάρχει σωρεία καταγγελιών για πλήρη απουσία μέτρων ασφαλείας αλλά και ελέγχων στους εργασιακούς χώρους, ενώ ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Κοσμόπουλος έδωσε στην δημοσιότητα υπόμνημα που είχε στείλει στον  ΕΟΔΥ από τις 4 Νοεμβρίου, ενημερώνοντας ότι υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων και ζητώντας να γίνουν μαζικά τεστ.

Απάντηση επ’ αυτού του υπομνήματος από τον επικεφαλής του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει. Οπως δεν έχει υπάρξει απάντηση και στις καταγγελίες τοπικών φορέων και εργαζομένων στην Κοζάνη, σύμφωνα με τις οποίες η επιδημιολογική έκρηξη στην περιοχή ξεκίνησε από εργοστάσια κονσερβοποιίας στα οποία δεν έγιναν έλεγχοι και ιχνηλατήσεις.

Την «μαύρη τρύπα» και το μεγάλο κενό στα τεστ επιβεβαίωσε, άλλωστε, εμμέσως πλην σαφώς χθες ο ίδιος ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης: Επιβεβαίωσε ότι μέχρι σήμερα διενεργούνταν τεστ μόνον σε ασθενείς με συμπτώματα συμβατά με Covid-19, γίνονταν δειγματοληψίες μόνον σε περιοχές που θεωρούνται « υψηλής επίπτωσης»  και οι προληπτικοί έλεγχοι περιορίζονταν σε δομές όπως οι μοναδες  φροντίδας ηλικιωμένων.
Είναι μια πρακτική κόντρα στα συστηματικά και μαζικά τεστ που ζητούν εδώ και δύο μήνες πολλοί επιδημιολογοι, και κόντρα και στο μοντέλο που ακολουθούν πια οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες επεκτείνοντας, παράλληλα, με τα lockdowns τους τυχαίους ελέγχους σε ολόκληρο τον πληθυσμό.

Τώρα, κατόπιν εορτής, επίσης ο Γκίκας Μαξιορκίνης ανακοίνωσε ότι από την Δευτέρα θα ανοίξει ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κλείνουν οι πολίτες ραντεβού και να υποβάλονται σε rapid tests, ανεξαρτήτως του εάν ανήκουν ή όχι σε ευπαθείς ομάδες ή εάν κατοικούν σε επιβαρρυμμένες ή μη περιοχές. Στόχος, όπως είπε, είναι να διεξάγονται τουλάχιστον 12.000 rapid tests ημερησίως.

Η προαναγγελία διεύρυνσης της «δεξαμενής» των τεστ ήρθε μαζί με την πρωθυπουργική ανακοίνωση της έναρξης των εμβολιασμών από τις 27 Δεκεμβρίου. Και εδώ, όμως, ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ούτε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας δίνουν εξηγήσεις για το πως, αντί των 2 εκατομμυρίων εμβολίων τον μήνα που υπόσχονταν αρχικά, τώρα περιοριζόμαστε στην προμήθεια μόλις 300.000 δόσεων που μπορούν να καλύψουν 150 χιλιάδες πολίτες.

Η απάντηση ότι υπάρχει συνολικό πρόβλημα στην Ευρώπη διότι η Ε.Ε. θα πάρει λιγότερες δόσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες από εκείνες που υπολόγιζε εμφανίζει σοβαρά κενά. Διότι, για παράδειγμα, η Μάλτα με πολύ μικρότερο πληθυσμό από την Ελλάδα ανακοίνωσε ότι στην πρώτη παρτίδα έχει διασφαλίσει 500 χιλιάδες δόσεις εμβολίων.


πηγη:https://tvxs.gr