Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 01 Ιούν 2023
Ο μεσαίος ψηφοφόρος
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Ο σοσιαλισμός δεν ρίζωσε στην Αμερική επειδή οι φτωχοί βλέπουν τους εαυτούς τους όχι σαν καταπιεσμένους προλετάριους, αλλά σαν προσωρινά ατυχήσαντες εκατομμυριούχους» εξήγησε ο νομπελίστας Τζον Στάινμπεκ. Αυτό συμβαίνει και στην προεκλογική Ελλάδα, χάρη στη Ν.Δ. και στα ΜΜΕ που τη στηρίζουν διαστρέφοντας τον πολιτικό λόγο. Η μεσαία τάξη και τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα αντιλαμβάνονται τον εαυτό τους ως προσεχώς πλούσιους.

Παράδειγμα: μιλά η Τσαπανίδου για φορολόγηση στο 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, όπως γίνεται στην Ευρώπη δηλαδή, και ο Σκέρτσος της απαντά με το ψέμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιβάλει 3,5 δισ. φόρο σε όλες τις επιχειρήσεις. Έτσι ο εμποράκος, που αντιμετωπίζει τον καθημερινό θάνατο από την ακρίβεια της Ν.Δ., αντί να πει «Φορολογήστε τον πλούτο», ταυτίζει τον εαυτό του και τα συμφέροντά του με τον ιδιοκτήτη διυλιστηρίου! Και στην πολιτική η ταύτιση έχει σημασία, διότι δίνει πολιτική ένταξη.

Ομως αυτή δεν είναι η πραγματική ζωή. Στην πραγματική ζωή σήμερα -κυριολεκτικά σήμερα- πάνω από 2 εκατ. πολίτες της Ελλάδας, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και τα προστατευόμενα μέλη αυτών, έχασαν την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη επειδή έχουν οφειλές στον ΕΦΚΑ. Για εξετάσεις θα περιμένουν στα δημόσια νοσοκομεία και φάρμακα θα βρίσκουν μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων.

Στην Ελλάδα της Ν.Δ. του Μητσοτάκη όσοι οφείλουν είναι απροστάτευτοι. Γενικά όλοι οι πολίτες είναι απροστάτευτοι στις κρίσεις - κλασικός νεοφιλελεύθερος δογματισμός που εφαρμόστηκε στις φωτιές, στα χιόνια, στην πανδημία, στην ασφάλεια κ.α. Τον εφάρμοσαν και στους δανειολήπτες όταν σταμάτησαν κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, το κάνουν τώρα και στους οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών - αφού πρώτα αύξησαν 30% την κατώτατη εισφορά, από τα 184 στα 240 ευρώ.

Την ίδια ώρα, η Ν.Δ. ετοιμάζει την επαναφορά των τεκμηρίων φορολόγησης των μικρομεσαίων και έχει δώσει εντολή από τον Νοέμβριο για να συνταχθεί η σχετική μελέτη από τον ΙΟΒΕ - του ΣΕΒ βεβαίως βεβαίως. Το ότι η φορολόγηση με τεκμήρια δεν συμβαίνει σε καμία άλλη χώρα της Ε.Ε. δεν απασχολεί τους κάποτε μενουμευρωπαίους και νυν κυριακίστας. Όσο πλησιάζουν τον Κυριάκο, απομακρύνονται όλο και περισσότερο από την Ευρώπη.

Η Ν.Δ κατηγορεί τους άλλους για κρυφό πρόγραμμα, αλλά εκείνη δεν έχει ούτε καν πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Επιτρέπει την αισχροκέρδεια και την ακρίβεια για να γεμίζει τα δημόσια ταμεία αδειάζοντας τα πορτοφόλια της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων, ώστε να έχει λεφτά για να δίνει επιδόματα.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου