Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 02 Ιούν 2023
Ο λαβύρινθος του ψηφοφόρου που τρόμαξε
Κλίκ για μεγέθυνση


02.06.2023, 16:50
 
 

Ας πούμε ότι δεν ψηφίσατε Νέα Δημοκρατία ή κάποιο κόμμα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και αιφνιδιαστήκατε δυσάρεστα με το αποτέλεσμα των εκλογών. Για την ακρίβεια τρομάξατε. Υστερα από λίγο, αφού συνήλθατε, αρχίσατε να προβληματίζεστε για τη στάση που πρέπει να κρατήσετε στις δεύτερες κάλπες.

Νέα κατάσταση, νέα καθήκοντα. Αναρωτιέστε τι οφείλετε να κάνετε για να μην έχουμε μια Δεξιά πανίσχυρη στη Βουλή και ένα σύστημα Μητσοτάκη με όλες τις παραφυάδες του (παρακράτος, εκτεταμένα πελατειακά δίκτυα, πριμοδότηση των παρασιτικών τμημάτων της άρχουσας τάξης) ανεξέλεγκτο. Να ρίξετε την ψήφο σας στον ΣΥΡΙΖΑ, για να δυναμώσει και να μπορέσει να γίνει το ανάχωμα στην επέλαση του νεοφιλελευθερισμού;

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να παίξει αυτόν τον ρόλο; Δεν είναι υποχρεωμένος να συζητήσει στο εσωτερικό του τις αιτίες της μεγάλης ήττας; Δεν πρέπει να ασχοληθεί με τα λάθη και τις παραλείψεις του τόσο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, όσο και την τετραετία που ήταν αξιωματική αντιπολίτευση; Και δεν είναι λίγα τα λάθη, δεν είναι λίγες οι παραλείψεις.

Αυτές οι διαδικασίες δεν θα προκαλέσουν εσωστρέφεια; Μπορείτε να εμπιστευτείτε ένα κόμμα που θα ταλαιπωρηθεί για κάμποσο διάστημα από τις αντιπαραθέσεις και τα συντροφικά μαχαιρώματα; Κι αν πάνε σε αλλαγή ηγεσίας; Είτε με αυτοθέλητη αποχώρηση του σημερινού επικεφαλής του, είτε με την αμφισβήτησή του από κάποια ομάδα στελεχών;

Θα έχει τη δύναμη η διάδοχη κατάσταση να κρατήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ενωμένο και κυρίως θα καταφέρει να τον οδηγήσει ξανά στο προσκήνιο; Ξέρετε ότι η Αριστερά σε όλες τις εκδοχές της ύστερα από ήττες και μάλιστα τέτοιας έκτασης θέλει χρόνο για να ανασυνταχθεί. Και δεν είναι σίγουρο ότι θα τα καταφέρει.

Να αδιαφορήσετε για όλα αυτά και να δώσετε στον ΣΥΡΙΖΑ την ευκαιρία να ανασκουμπωθεί, για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τη Δεξιά και να υπερασπιστεί τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη κι ας μην τον στήριξαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου; Είναι μια λύση. Δεν θα αλλάξουν θεαματικά οι συσχετισμοί, ωστόσο θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για μια πιο ισορροπημένη κατάσταση στο πολιτικό πεδίο.

Ταυτοχρόνως όμως σας προβληματίζει και κάτι άλλο. Αν εγκαταλείψετε τα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς και επιλέξετε τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει περίπτωση να κόψετε την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας; Βάζετε κάτω τους αριθμούς, κάνετε τους απαραίτητους συνδυασμούς με τη βοήθεια των ερευνητών και των δημοσκόπων που δήθεν φοβήθηκαν να πουν τι έβλεπαν για να μην υποστούν μπούλινγκ και διαπιστώνετε ότι μόνο με ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα κοπεί ο δρόμος της Δεξιάς προς την αυτοδυναμία.

Είναι απαραίτητο να μπουν στη Βουλή κι άλλα κόμματα. Οσο περισσότερα κόμματα στη Βουλή, τόσο πιο δύσκολη η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία. Το έχει καταλάβει η ηγεσία της και γι’ αυτό κάνει ό,τι μπορεί για να μειώσει τον αριθμό των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Το επιχειρεί με οργανωμένο τρόπο κυρίως απέναντι στα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά της.

Υποστηρίζει ότι η ψήφος στα διάφορα σχήματα της Ακρας Δεξιάς είναι χαμένη ψήφος. Ευνοεί εκείνους που θέλουν να μην πάρει αυτοδυναμία και δεν τους ενδιαφέρει αν θα μπει η χώρα σε περιπέτειες. Η πολιτική αστάθεια, λέει η ηγεσία της, θα δημιουργήσει αρνητικό κλίμα στις αγορές, δεν θα μας δώσουν οι περιλάλητοι οίκοι αξιολόγησης την επενδυτική βαθμίδα και είναι πολύ πιθανόν οι εχθροί της πατρίδας (εσωτερικοί και εξωτερικοί) να εκμεταλλευτούν την περίσταση.

Νέο ερώτημα μπουκάρει στο μυαλό σας: αν ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μειωθεί το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και αυξηθεί ο αριθμός των κοινοβουλευτικών κομμάτων, θα είναι δύσκολη η αυτοδυναμία και είναι πολύ πιθανό να πάμε σε τρίτες εκλογές. Το είπε καθαρά ο Μάκης Βορίδης, το υπαινίχθηκε ο αρχηγός της Δεξιάς Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τον συμφέρουν οι τρίτες εκλογές; Ετσι νομίζει. Αποκλείεται να θυμώσουν πολλοί πολίτες και να του γυρίσουν την πλάτη; Οχι. Τι μπορεί να κάνει για να μην τους προκαλέσει; Αντί να πάει σε τρίτες εκλογές να συνεργαστεί με κάποιο ή με κάποια από τα κόμματα που θα είναι στη Βουλή. Με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπάρχει περίπτωση. Με την Ελληνική Λύση δεν το σκέφτεται. Με τη Νίκη (αν ξεπεράσει το όριο εισόδου), δεν το θέλει -κάνει ό,τι μπορεί για να της κόψει τον δρόμο.

Μέχρι εικονίτσες της Παναγίας θα φορέσει στον λαιμό του για να πείσει τους θεοσεβούμενους ότι μόνο αυτός υπηρετεί το δόγμα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια», ενώ οι δικοί του -ακόμη και οι άθεοι που δηλώνουν ευσεβείς χριστιανοί, ακόμη και οι δωδεκαθεϊστές που υποδύονται τους πιστούς- θα γεμίσουν τον τόπο με αγιασμούς και ευχέλαια για να ξορκίσουν το κακό. Τι του μένει; Το ΠΑΣΟΚ. Θα μπει στη λογική της συνεργασίας με τη Δεξιά; Την προηγούμενη φορά το πλήρωσε. Λίγο έλειψε να εξαφανιστεί. Τώρα;

Ανάγωγα 

Σε 114 χώρες είναι κρυμμένοι οι συνωμότες που θέλουν να κάνουν κακό στην Ελλάδα και να πλήξουν το κόμμα των ιδιοκτητών της χώρας. Ευτυχώς όμως που έχουμε την ΕΥΠ και το Predator. Δεν θα γλιτώσουν. Σύντομα θα τους βγάλουμε στη σέντρα με ονόματα και διευθύνσεις. Η παγκόσμια συνωμοσία θα καταρρεύσει. Μετά τις 25 Ιουνίου.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου