Στην παλιά απολαυστική κωμωδία του Μάριο Μονιτσέλι «Οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε» (1966) μια αλλοπρόσαλλη ομάδα από ξεπεσμένους ιππότες με ψωραλέα άλογα, ληστές, απατεώνες και άξεστους χωρικούς ετοιμάζεται για εκστρατεία στους Άγιους Τόπους. Ο διάσημος Ιταλός σκηνοθέτης σατιρίζει τις ηρωικές ταινίες του Χόλιγουντ, σκιαγραφώντας την πραγματική πλευρά του Μεσαίωνα: φτωχοί, περιθώριο, λάσπη και κρύο, άγνοια.
 
Η πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει για τις στρατιωτικές παρελάσεις μια Ίλη ιππικού, θυμίζει την ιταλική ταινία. Ένας 75χρονος απόστρατος αντισυνταγματάρχης που είχε παραιτηθεί τη δεκαετία του 90,  επανήλθε με τον βαθμό του ταξίαρχου για να αναστήσει το ελληνικό ιππικό, 50 χρόνια μετά την κατάργηση του. Ο μισθός του πάνω από 2.500 ευρώ, υψηλότερος από αυτόν των μάχιμων  ομόβαθμων του στον ελληνικό στρατό και ο ταξίαρχος θα έχει υπό τις διαταγές του 13 άτομα και 7(αριθμός εφτά) άλογα. Δεν το λες και ιππικό για να νικήσει τους Ινδιάνους.
 
Ο Ταξίαρχος δήλωσε στο Έθνος μόλις ανέλαβε: «Η απόφαση επανασύστασης του ιππικού στον ελληνικό στρατό πάρθηκε από τον λεβέντη αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο» (αυτόν που κατασκόπευε το Μέγαρο Μαξίμου αλλά το χειρίστηκε λεβέντικα και δεν αντέδρασε-ΣΣ) και άλλους αξιωματικούς που «μου εμπιστεύτηκαν αυτό το τεράστιο εγχείρημα. Θέλω να τους ευχαριστήσω για την απεριόριστη εμπιστοσύνη και την στήριξη που έχουν προσφέρει για να δημιουργηθεί η νέα Ίλη Ιππικού».
 
Η τελευταία Ιλη Βασιλικής Φρουράς, που μετονομάστηκε σε Ιλη Προεδρικής Φρουράς όταν τα έσπασε η χούντα με τον βασιλιά και ο Παπαδόπουλος αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος, διαλύθηκε το 1973. Και το πραγματικό ερώτημα είναι τι ήθελε να πει η ποιήτρια κυβέρνηση με την ανασύσταση της έφιππης μονάδας. Απευθείας ανάθεση αγοράς του εξοπλισμού που στοιχίζει ακριβά και αγοράστηκε -πράγματι- με συνοπτικές διαδικασίες ; Kανένα προσωπικό ρουσφέτι του πρωθυπουργού; Μήπως πήγαιναν τον ‘Αδωνι μικρό στις παρελάσεις και του έχει μείνει απωθημένο; ‘Η απλώς προεκλογική κολακεία των βασιλόφρονων συνταξιούχων για να θυμηθούν τα παλιά;
 
Στην περσινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, είχαν παρελάσει άλογα και ιππείς με παραδοσιακές στολές, γεγονός που προκάλεσε εθνική συγκίνηση. «25η Μαρτίου: Μεγαλειώδης παρέλαση και με έφιππους εύζωνες», ήταν ο τίτλος της Καθημερινής. Στα πλαίσια της  «κορύφωσης της συγκίνησης», έγραφε το Πρώτο Θέμα, «θα παρελάσουν 15 ιππείς με άλογα της Διεύθυνσης Ιππικού Τεθωρακισμένων».
 
Στην πραγματικότητα όμως, τα άλογα και οι ιππείς ήταν… δανεικά από ιδιώτες και ιππικούς ομίλους. Φέτος αποφάσισαν να φτιάξουν Ιλη, η οποία θα χρησιμοποιείται δύο φορές τον χρόνο και η συντήρηση της κοστίζει πολύ ακριβά. Την ίδια στιγμή που στους αξιωματικούς του Στρατού εν ενεργεία δεν πληρώνονται τα νυχτερινά και οι υπερωρίες.
 
Γιατί το νέο ιππικό συμβολίζει την κυβέρνηση της ΝΔ. Κλείσιμο του ματιού στην ακροδεξιά, εντυπωσιασμός και βιτρίνα, πίσω από την οποία δεν υπάρχει τίποτα. Όπως το κέντρο ελέγχου της κυκλοφορίας των τρένων που θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης, μια μέρα μετά την τραγωδία στα Τέμπη.
 
Στην ταινία του Μονιτσέλι, οι γενναίοι του Μπρανκαλεόνε, που λεηλατούν ότι βρίσκουν μπροστά τους, δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Στην ελληνική κωμικοτραγική εκδοχή, το νεοσύστατο ιππικό δεν θα παρελάσει φέτος γιατί «κρίθηκε σκόπιμο να δοθεί περισσότερος χρόνος για την εξοικείωση των ίππων». Μέχρι τότε τα συμπαθή τετράποδα θα τρώνε το σανό τους, όπως άλλωστε και οι Ελληνες Πολίτες.

πηγη: https://tvxs.gr