Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Μάρ 2023
Από την τραγωδία στην κωμωδία: Ο Μητσοτάκης είναι οργισμένος με το κράτος και τον Πρωθυπουργό και η Δικαιοσύνη θα βρει τους ενόχους όσο χαμηλά κι αν βρίσκονται
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Του Νίκου Λακόπουλου

Mε τους άνδρες ασφαλείας του Πρωθυπουργού να παίρνουν σηκωτή μια γυναίκα που διαμαρτύρεται, τον προεδρεύοντα της Βουλής να κλείνει τα μικρόφωνα του βουλευτή Ραγκούση και τον υφυπουργό Μεταφορών να δίνει εντολή να «κόψουν» εργαζόμενο σιδηροδρομικό η κυβέρνηση δείχνει πως βρίσκεται σε πανικό.

Με ένα κατασκοπευτικό θρίλερ που τρέφει τα ρεπορτάζ των μέσων ενημέρωσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρήκε χρόνο να ξυριστεί και να βγει χωρίς ζακέτα καλογυαλισμένος στην εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη για να δηλώσει κι αυτός την οργή του.

«Αυτό που με βαραίνει και θα με βαραίνει πάντα είναι ότι δεν πρόφτασα επί των ημερών μου να ολοκληρώσω ένα έργο, το οποίο σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί, οι πιθανότητες θα ήταν με το μέρος μας ότι δε θα συνέβαινε το ατύχημα».

Ανέλαβε με θάρρος, λέει ο ίδιος, την ευθύνη να πει «φταίμε όλοι» -δηλαδ΄ή τελικά οι άλλοι: ο ΣΥΡΙΖΑ -που δεν ολοκλήρωσε το έργο -που δεν ολοκλήρωσε ούτε ο ίδιος, οι συνδικαλιστές που δεν δέχονται την αξιολόγηση και η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων.

«Οι γραμμές είναι δικές μας. Η ανάπτυξη των γραμμών είναι πάλι δικιά μας. Τα τρένα είναι των Ιταλών και προσέξτε υπάρχει το κράτος και υπάρχει και ένας Ρυθμιστής. Μην ξεχνάμε τον Ρυθμιστή! Ο Ρυθμιστής έχει τη δουλειά να ελέγχει όλους τους εποπτευόμενους, να βαράει καμπανάκια, θα δούμε αν τον έκανε αυτόν τον ρόλο του… «.

Φαίνεται ότι φταίνε «οι παθογένειες πολλών δεκαετιών», αλλά όλα δείχνουν πως η τραγωδία δεν συνέβη σ’ αυτή την κυβέρνηση, αλλά αν δεν ήταν στην κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία με αυτό το ρουσφέτι, αυτές τις διοικήσεις, αυτόν τον υπουργό Μεταφορών δεν θα είχε συμβεί.

Αυτές οι οιμωγές για την «αν θέλετε, και τη δική μου προσωπική ευθύνη βαριά» μυρίζει θέατρο όπως η παραίτηση Κώστα Αχ. Καραμανλή -που «τον τιμά»! Ο υπουργός -και όχι ο αρμόδιος υφυπουργός- παραιτήθηκε χωρίς να φταίει.

Τα «καλά βιογραφικά» του κομματικού κράτους

Ο Πρωθυπουργός αναλαμβάνει βαρειές προσωπικές ευθύνες -λέει αλλά δεν σκέφτεται να παραιτηθεί κι αυτός να πάρει λίγη από την τιμή! «¨Οχι δεν σκέφτηκα ούτε στιγμή να παραιτηθώ» λέει αν και «τα συνθήματα των νέων παιδιών που βγήκαν και διαδήλωσαν ειρηνικά, πάντως εγώ τα άκουσα και πιστεύω τα άκουσαν και πολλοί άλλο騻.

Άλλωστε «μέσα από αυτή τη τραγωδία -τουλάχιστον- ανεδείχθη η δυνατότητα του κρατικού μηχανισμού να αντιδράσει γρήγορα και να αντιμετωπίσει το κατεπείγον. Και το κατεπείγον εκείνη τη στιγμή, είναι να σώσουμε ζωές»!!!

«Οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της Hellenic Train, δεν έχουν καμία ευθύνη για την τραγωδία; Δηλαδή θα περιοριστούμε πάλι σε κάποιους υπαλλήλους;» ρωτά ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και η απάντηση είναι αποστομωτική:

«Οι άνθρωποι οι οποίοι διοικούσαν τους οργανισμούς είχαν τις προδιαγραφές. Ήταν άνθρωποι με καλά βιογραφικά. Ήταν θα έλεγα -δε θα έλεγα κατάλληλοι εκ του αποτελέσματος- αλλά σίγουρα πληρούσαν τις προϋποθέσεις. Δεν ήταν κομματικοί διορισμοί με τη στενή κλασική έννοια…».

Ήταν όλα τα μέλη που διοικούσαν τον ΟΣΕ από την ΔΑΠ, αλλά δεν ήταν «κομματικοί διορισμοί με την κλασσική έννοια»! Ήταν βέβαια ακατάλληλοι, αλλά πληρούσαν… τις προϋποθέσεις.

Η Δικαιοσύνη ερευνά, αλλά η κυβέρνηση βγάζει πόρισμα

Η υποκρισία χτυπάει κόκκινο όταν ο Πρωθυπουργός που διόρισε αλλάζοντας τον νόμο τον συγκεκριμένο σταθμάρχη δεν ξέρει και αναρωτιέται:

«Μας λένε τώρα ότι ο άνθρωπος αυτός δεν έκανε. Αλλά κανείς τότε δεν είπε: «Ρε παιδιά γιατί τον βάζουμε αυτόν σε αυτήν την βάρδια;». Αυτά θα τα βρει η Δικαιοσύνη».

Μόνο που η Δικαιοσύνη μετά την πρωτοφανή επιστολή του Πρωθυπουργού στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ψάχνει άλλες υποθέσεις σε βάθος δεκαπενταετίας.

Η κυβέρνηση συγκροτεί «υπερκομματική επιτροπή» για να ελέγξει τον εαυτό της και ο Πρωθυπουργός παραγγέλει στον Εισαγγελέα να εντάξει στη δικογραφία το δικό της πόρισμα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζητά την παραίτηση του εισαγγελέα Ντογιάκου -που ο γιος του ήταν μετακλητός στο γραφείο του υπουργού που θα ελέγξει.

Παραδόξως ο νέος υπουργός Μεταφορών -που συνδέεται με επιχειρηματικά συμφέροντα με συμβάσεις με τον ΟΣΕ δεν ορκίζεται, αλλά αναλαμβάνει την εποπτεία με μια και μόνη αποστολή να διευθύνει την έρευνα.

Οι ένοχοι θα βρεθούν όσο χαμηλά κι αν βρίσκονται

Ένας βουλευτής που μιλά για ποινικές ευθύνες αντικαθίσταται από άλλον στην Επιτροπή Διαφάνειας της Βουλ΄ής. Είχε πει -ο Κ. Τζαβάρας:

«Η πρόσληψή του έγινε βάσει κανονισμού. Η νομοθεσία «προβλέπει και επιβάλλει να τηρούνται ουσιαστικά και τυπικά προσόντα τα οποία έχει καθορίσει ο ΟΣΕ στην προκειμένη περίπτωση για να γίνει η πρόσληψη του μετατασσόμενου», τα οποία δεν τηρούσε ο σταθμάρχης.

«Η ομολογία ότι έγινε παρανομία, τον εμπλέκει μέσα στην ομάδα των προσώπων που είναι και ποινικά υπεύθυνα για το αποτέλεσμα που επήλθε με αυτό τον τραγικό τρόπο».

«Οι υπεύθυνοι θα βρεθούν όποιοι κι αν είναι» σπεύδει ο Εισαγγελέας να πει. Το σωστό είναι πως οι ένοχοι θα οδηγηθούν στην Δικαιοσύνη όσο χαμηλά κι αν βρίσκονται.

πηγη: https://www.anoixtoparathyro.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου