Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 29 Νοέ 2020
"Χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο: Το όραμα που έγινε εμμονή...", γράφει ο Ν. Κορακιανίτης.
Κλίκ για μεγέθυνση

του  Ν. Κορακιανίτη

https://tools.otenet.gr/?_task=mail&_framed=1&_action=get&_mbox=INBOX&_uid=131445&_part=2&_mimewarning=1&_embed=1


Το νέο χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο (όπως όλα δείχνουν κατά πλειοψηφία πάντα) θα είναι Νόμος του Κράτους και πλέον θα μπει για τα καλά στις ζωές όλων μας φέρνοντας τα πάνω κάτω.

 

Έχω γράψει και έχω αναφερθεί ουκ ολίγες φορές σε αυτό το θέμα αλλά δεν μπορώ να μην το αγγίξω και τώρα σε αυτή την συγκυρία αφού αποδείχτηκε και στην πράξη το "Αποφασίζομεν και διατάσσομεν", του ΥΠΕΝ και της Κυβέρνησης.

Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα Νομοσχέδιο που είχε βγει στη διαβούλευση μέσα στον Αύγουστο!

Και από την πρώτη στιγμή όσοι συμμετείχαμε στην διαβούλευση αντιδράσαμε και ήταν λογικό για την κατάργηση των παρεκκλίσεων, των διατάξεων δηλαδή εκείνων που επέτρεπαν να οικοδομούνται υπό προϋποθέσεις οικόπεδα κάτω των 4 στρεμμάτων σε εκτός σχεδίου περιοχές.

Σε όλο αυτό τον καταιγισμό ανακοινώσεων, αντιδράσεων κτλ από Επιστημονικούς φορείς και όχι μόνο τελικά το ΥΠΕΝ απόσυρε το άρθρο 14 που αφορά τις προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών (το οποίο ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του δημοσίου).

 Έστω και έτσι συνειδητοποίησε ότι  δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί ο χαρακτηρισμός τους στο χρονικό διάστημα που αφήνεται ως «τελευταία ευκαιρία» για τα οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων...

Να τα πάρω από την αρχή...

ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ: Σύμφωνα με το Υπουργείο για τα σχέδια αυτά που καθορίζουν και τις χρήσεις γης, το υπουργείο θέτει τον υπερφιλόδοξο στόχο να καταρτίζονται μέσα σε 2,5 χρόνια αντί για 12-15 έως τώρα. Υπόσχεται προτεραιότητα για Μύκονο και Σαντορίνη και 500 Τοπικά Πολεοδομικά να έχουν ανατεθεί έως το α′ τρίμηνο του 2023 με προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, θα έχει καλυφθεί το 32% της χώρας με στόχο να καλυφθεί το 100% έως το 2028. Θεωρεί μάλιστα εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση όλων αυτών από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ποια είναι η αλήθεια: Πλέον και με την ¨βούλα του Νόμου» θα συνεχιστεί η απαξίωση σε βάθος χρόνου των εκτός σχεδίου ακινήτων κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

Για να γίνω κατανοητός μιλάμε για την ακίνητη περιουσία του κάθε πολίτη που με μεγάλο κόπο και θυσίες κατάφερε να έχει και όχι των μεγαλοξενοδόχων οι οποίοι και σαφώς ευνοούνται από αυτές τις διαδικασίες.

Στην πραγματικότητα μειώνουν τις μικρές ιδιοκτησίες οι οποίες είναι συνηθισμένες σε μικρές περιοχές αλλά και νησιά... και εδώ θέλω να προσθέσω κάτι... αυτό σημαίνει ότι θα θιχτεί και η Κέρκυρα και απορώ πραγματικά γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και άλλοι φορείς δεν αντέδρασαν όπως πχ έκανε το Δημοτικό συμβούλιο Κεφαλονιάς...

Ας μην το συνεχίσω....

Μιλάμε για διατάξεις που θα έπρεπε να παραμείνουν ως έχουν, μέχρις ότου φτιαχτούν τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, τα οποία προβλέπει το ίδιο το νομοσχέδιο. Προχωρώντας τώρα σε μια τέτοια διαδικασία έχουμε μια απαξίωση περιμένοντας μήπως τυχόν μπορέσει να αναβιώσει η αξία αυτών των κομματιών μέσα από τα καινούργια πολεοδομικά σχέδια.

Θα περίμενα πραγματικά σε αυτή την συγκύρια να δω το ΥΠΕΝ και την Κυβέρνηση να βάζει μπροστά τα συμφέροντα των μικρών επιχειρήσεων καθώς έχει ως παράδειγμα το φετινό καλοκαίρι το οποίο αν κρατήθηκε ήταν από αυτά τα μικρά καταλύματα και τις μικρές ξενοδοχειακές μονάδες που μέσα στις μεγάλες αλλαγές άνοιξαν και δέχτηκαν τον τουρισμό μας την στιγμή που οι μεγάλες μονάδες παρέμειναν κλειστές εξαιτίας των δεδομένων της πανδημίας... Θα περίμενα λοιπόν μέτρα στήριξης και ενθάρρυνσης των μονάδων αυτών και όχι "ταφόπλακα" στο ενδεχόμενο επενδύσεων...

ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ: Τι λέει το Υπουργείο Καθορίζεται μεταβατικό διάστημα δύο ετών στη διάρκεια του οποίου όσοι διαθέτουν οικόπεδα εκτός σχεδίου που μπορούσαν να κτίσουν στα 750 τ.μ., 1.200 τ.μ. και 2 στρέμματα, διατηρούν αυτή τη δυνατότητα. Για την ακρίβεια, θα μπορούν στα δύο αυτά χρόνια να καταθέσουν αίτηση για έκδοση οικοδομικής άδειας, η οποία μετά θα ισχύει για ακόμη 4 χρόνια. Μάλιστα, στα δύο πρώτα χρόνια δεν μετρά ο χρόνος που απαιτείται για τις άδειες του δασαρχείου ή της αρχαιολογικής υπηρεσίας. Οσοι δεν προλάβουν ή δεν έχουν τα χρήματα για να προχωρήσουν στα παραπάνω θα περιμένουν να βγουν Τοπικά η Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια για τις περιοχές ώστε να δουν αν θα μπορούν να κτίσουν.

Ποια είναι η αλήθεια: Μιλάμε για ένα σενάριο το οποίο θα είναι τρομαχτικό αλλά δυστυχώς θα συμβεί... και μάλιστα το επεσήμανε πρόσφατα και η ΠΟΜΙΔΑ... Ότι δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα σπεύσουν τελικά να βγάλουν την άδεια μέσα στην προθεσμία του νομοσχεδίου, θα κατασκευάσουν το σκελετό της οικοδομής ούτως ώστε να κατοχυρώσουν την οικοδομή και την κάλυψη και στη συνέχεια θα εγκαταλείψουν τις εργασίες λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Θα γεμίσει η ύπαιθρος χώρα με κουφάρια τέτοια οικοδομών, που κανείς δεν ξέρει πότε θα τελειώσουν. Γιατί μιλάμε και εν μέσω πανδημίας και ρευστής οικονομικής κατάστασης.

Και εδώ να αναφέρω λίγο και τα του κλάδου μας καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου δημιουργήσαν ένα δυσάρεστο αιφνιδιασμό στον τεχνικό κόσμο αφού την προαναγγελία περιορισμού της δόμησης στις περιπτώσεις των παρεκκλίσεων των 750 και 1.200 τ.μ. διαδέχτηκε η επιχειρούμενη κατάργηση όλων των παρεκκλίσεων.

Υπό την πίεση λοιπόν που θα δημιουργηθεί για την έκδοση αδειών «για να μη χαθούν περιουσίες» και από τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια των μεταβατικών διατάξεων, υποβαθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού και απαξιώνεται η μελέτη του... Τώρα θα μου πει κάποιος πότε το Υπουργείο έδωσε την "αξία" που πρέπει στον Μηχανικό (;)...

Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ, όσοι ιδιοκτήτες οικοπέδων εκτός σχεδίου κάτω των 4 στρεμμάτων θέλουν να χτίσουν με βάση το υπάρχον καθεστώς, έχουν τουλάχιστον 6 χρόνια στη διάθεσή τους για να προχωρήσουν.

Έτσι λέει το Υπουργείο για πραγματικά στην πράξη η προθεσμία δε λέει πολλά. Όποιος ενδιαφέρεται για να χτίσει ένα ακίνητο θα πρέπει να το κάνει σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως αν μπορεί ή όχι. Διαφορετικά θα πρέπει να το πουλήσει σε κάποιον άλλον.

Εν κατακλείδι από τη αρχή έως τώρα όλη η διαδικασία που ακολουθήθηκε έγινε με λάθος τρόπο. Δεν ήταν η κατάλληλη συγκυρία για τέτοιου είδους διατάξεις, καθώς οτιδήποτε σχετίζεται με την ακίνητη περιουσία μπαίνει λόγω της πανδημίας σε μία πολύ μεγάλη δοκιμασία.

Θέλουμε τον εξυχρονισμό και καλό είναι να γίνονται όλα αυτά σε μια τετοια διαδικασία αλλά θα μπορούσε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί αυτή την δεδομένη κρίση... Πως;

Πρώτα πρέπει να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει τα τοπικά πολεοδομικά σχέδια, να ολοκληρώσει την κτηματογράφιση, να καταγράψει ψηφιακά όλες τις οδούς που δίνουν δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα, να επαναοριοθετήσει τους οικισμούς στους οποίους ο τρόπος οριοθέτησης δεν ήταν επιστημονικά ορθός και κατόπιν, έχοντας τα παραπάνω ως δεδομένα, να επιβάλει αλλαγές και περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση.

Νικόλαος Κορακιανίτης
Πολιτικός μηχανικός 
   

LAISERGO

Λιαπάδες - Κέρκυρα

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου