Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 15 Απρ 2024
“Χάσμα συμπάθειας”: Πόσο συμπαθείς είμαστε
Κλίκ για μεγέθυνση
 












πηγή: engagewell.healthy.ucla.edu

15 Απριλίου 2024

Το “χάσμα συμπάθειας” είναι μια θεωρία, η οποία υποστηρίζει πως οι άνθρωποι υποτιμούν το πόσο συμπαθείς γίνονται στην συναναστροφές τους με άλλους ανθρώπους. Η πρώτη μελέτη, σχετικά με το “χάσμα συμπάθειας” δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά το 2018 στο psychology science. Σύμφωνα με την συγκεκριμένη μελέτη, το “χάσμα συμπάθειας” συνεχίζει να προκαλεί το ενδιαφέρον, καθώς δεν μπορούμε να ρωτήσουμε ευθέως τους συνομιλητές μας, σχετικά με την προσωπική τους άποψη.

Γιατί το “χάσμα συμπάθειας” συμβαίνει στην πραγματικότητα:

Οι συνομιλίες με νέους ανθρώπους αποτελούν θεμελιώδες κομμάτι της κοινωνικής ζωής. Είναι ο τρόπος που χτίζουμε τις διαπροσωπικές μας σχέσεις και εισχωρούμε σε εργασιακά περιβάλλοντα. Παρόλα αυτά, η διαδικασία δεν είναι πάντα εύκολη. Μία από τις κύριες δυσκολίες είναι πως οι άνθρωποι χαρακτηρίζονται από μια τυπική ευγένεια και δεν αποκαλύπτουν τα πραγματικά τους συναισθήματα. Οι συζητήσεις εντείνουν το αίσθημα της κοινωνικής απόρριψης, έτσι οι άνθρωποι δείχνουν αδιάφοροι στο να εκδηλώσουν ενδιαφέρον, όταν δεν λαμβάνουν ανταπόδοση. Επιμένουμε ουσιαστικά στις δικές μας εικασίες, οι οποίες δημιουργούνται βάσει των προσωπικών μας πεποιθήσεων και προκαταλήψεων. Επαναλαμβάνουμε τις συζητήσεις και επαναξιολογούμε όλα όσα είπαμε, ενώ στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουμε ακόμα τις αξίες και τις ιδιορρυθμίες του άλλου ατόμου. Εν ολίγοις, οι συνομιλίες μπορούν να χαρακτηριστούν από αδεξιότητα και αβεβαιότητα.

Ενδέχεται επίσης να αποτελεί μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin, η αυτοπεποίθηση αποτελεί σημαντικό παράγοντα. Οι άνθρωποι που περίμεναν να γίνουν αποδεκτοί, συνήθως ήταν και πιο συμπαθείς. Όταν υποθέτουμε πως αρέσουμε σε άλλους ανθρώπους, τείνουμε να είμαστε πιο ζεστοί και λιγότερο αγχώδεις.

Έρευνα σχετικά με το “χάσμα συμπάθειας” στους φοιτητές δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα την Αγγλική:

χάσμα συμπάθειας πηγή: mdpi.com

Η διδακτορική φοιτήτρια Rachael Lindberg αναφέρει σε επιστημονικό περιοδικό πως οι άνθρωποι συχνά δεν αντιλαμβάνονται το πόσο συμπαθείς δείχνουν. Ωστόσο, είναι η πρώτη έρευνα που χρησιμοποίησε ως δείγμα ομιλητές δεύτερης ξένης γλώσσας και διαπίστωσε πως υπάρχει μεγάλο χάσμα σχετικά με τους συμφοιτητές. Αρχικά, οι συμμετέχοντες αναφέρουν συναισθήματα απομόνωσης και έλλειψη αίσθησης του “ανήκειν”. Ύστερα, δόθηκαν στους συμμετέχοντες  ερωτηματολόγια και κείμενα, ώστε να τα συμπληρώσουν και να τα βαθμολογήσουν με κλίμακα από το 1-100.

Στο πρώτο κομμάτι των ερωτηματολόγιων θα έπρεπε να αξιολογήσουν κυρίως τις δεξιότητες της ομιλίας, την συμπεριφορά και την γενικότερη αντίληψη για το άλλο πρόσωπο. Στην συνέχεια, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να καταγράψουν τις εντυπώσεις που θεωρούσαν, πως έχει το άλλο άτομο γι’ αυτούς.  Τέλος, οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στις ενδεχόμενες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Όλα τα ζευγάρια παρουσίασαν τα ίδια αποτελέσματα. Στην πλειοψηφία τους όμως, οι γυναίκες ήταν αυτές που υποτιμούσαν το πόσο συμπαθείς μπορούσαν να γίνουν. Από τα ευρήματα αντιλαμβανόμαστε, πως οι φοιτητές που δεν έχουν ως μητρική τους γλώσσα τα Αγγλικά, θα έχουν επιπτώσεις στην ακαδημαϊκή τους εξέλιξη και στην κοινωνική αλληλεπίδραση. 

Η συνομιλία  φαίνεται πως αποτελεί έναν τομέα για τον οποίο, οι άνθρωποι επιδεικνύουν αχαρακτήριστη απαισιοδοξία για τις επιδόσεις τους. Σημαντικά όμως ερωτήματα παραμένουν. Αρχικά, γιατί οι άνθρωποι κάνουν τόσο αρνητικές σκέψεις για τον εαυτό τους; Ωστόσο, το να θυμούνται τα λάθη τους θα μπορούσε να είναι αρκετά λειτουργικό , ώστε να μην τα επαναλάβουν ξανά. Εν ολίγοις, αυτός ο εσωτερικός και σκληρός κριτής αποτελεί μέσο αυτοβελτίωσης, τους αποτρέπει όμως από το να δουν πόσο θετικά τους αξιολογούν οι άλλοι.

Διαβάστε επίσης  Μυκηναϊκή κοινωνία: μία πλήρης ανασκόπηση
 

Πηγές:

The liking gap is real for second language English speakers, new concordia research shows, concordia.ca, Ανακτήθηκε από: https://www.concordia.ca/news/stories/2023/11/15/the-liking-gap-is-real-for-second-language-english-speakers-new-concordia-research-shows.html

Even if you’re extremely insecure, research shows people probably like you a lot more than you think: How to overcome the liking gap, inc.com, Ανακτήθηκε από: https://www.inc.com/jeff-haden/research-shows-people-probably-like-you-a-lot-more-than-you-think-how-to-overcome-liking-gap.html

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου