Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 21 Ιαν 2020
Η τρομοκρατία... του Κανέλη με θύμα την «Ελευθεροτυπία»
Κλίκ για μεγέθυνση
Βαγγέλης Σπυράκης
21/01/2020, 20:17
 

Στην κυβερνητική φιέστα για τα θύματα τη τρομοκρατίας που διοργάνωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, υπό την αιγίδα του Πρωθυπουργού, οι… λόγιοι του κυβερνητικού αφηγήματος της  «κανονικότητας» και του «επιτελικού κράτους», ως σύγχρονοι...  «τρομοκράτες» τίμησαν την μνήμη των θυμάτων  πυροβολώντας τη μνήμη της ιστορικής εφημερίδας της «Ελευθεροτυπίας» (που πλέον έκλεισε), όπως και τον εργαζομένων της. 

Η κατευθυνόμενη ενημέρωση και η πλύση εγκεφάλου δίνουν και παίρνουν, όπως και η απόκρυψη ειδήσεων και βασικών στοιχείων στο ρεπορτάζ, ενώ τα media έχουν τεθεί στη διάθεση συγκεκριμένων ιδεολογικοπολιτικών οικονομικών σκοπιμοτήτων. Η ελευθερία έκφρασης περιορίζεται συνεχώς, με νομοθετήματα περί «εχθροπάθειας», ενώ ισχύει πλέον μόνο για συγκεκριμένους, με συγκεκριμένες απόψεις και σε συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα.  Κάπως έτσι έγινε και χθες στο Μουσείο Μπενάκη στην  «Εκδήλωση Μνήμης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας», με  κεντρικό σύνθημα «δεν μισούμε, δεν ξεχνάμε, θα νικήσουμε».

Στην  τελετή που άνοιξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με την αρχή να γίνεται με την  ειδική ενότητα υπό τον τίτλο «Η τρομοκρατία υπό την οπτική των τεχνών και των γραμμάτων», όλα κυλούσαν ομαλά μέχρι την στιγμή  που μπήκαν στο παιχνίδι... οι κυβερνητικοί λόγιοι -προσκεκλημένοι Χρυσοχοϊδη- και τότε ποια ήταν εμφανής η στοχοποίηση της ελευθερίας της  έκφρασης και ειδικά της ιστορικής εφημερίδας που δεν υπάρχει πια, της «Ελευθεροτυπίας».

Ο αρθρογράφος των ''Νέων'' Ηλίας Κανέλλης εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου, ανιστόρητη επίθεση κατά, της «Ελευθεροτυπίας»  καθώς  συνέδεσε «την κοινωνική αμφιθυμία απέναντι στο δολοφονικό φαινόμενο» με τον ρόλο της ιστορικής εφημερίδας. Ο ίδιος χαρακτήρισε  την ιστορική εφημερίδα, στην οποία και εργάστηκε,  «φωνή της τρομοκρατίας» επειδή δημοσίευε προκηρύξεις της! 

Ο κ. Κανέλλης παρουσίασε, χωρίς στοιχεία,  ότι η Ελευθεροτυπία ουσιαστικά «πουλούσε» τρομοκρατικό υλικό για να έχει έσοδα, ενώ γα να ενισχύσει την άποψή του, έφτασε και στο σημείο να εγκαλέσει και τον Γιώργο Βότση κάνοντας λόγο για «δημοσιογράφους που συνομιλούσαν μέσω της εφημερίδας με τρομοκράτες αποκαλώντας τους «ένοπλε σύντροφε»

«Έζησα με τα χρήματα που έφερναν στην εφημερίδα οι τρομοκράτες γιατί για ένα μεγάλο διάστημα εργαζόμουν κι εγώ εκεί», είπε χωρίς κανείς να αντιδράσει και να υπερασπιστεί την ελευθεροτυπία και την ανεξαρτησία των δημοσιογράφων. Ιδιαίτερα όταν η επίθεση αυτή στρέφεται εναντίον της πιο σημαντικής εφημερίδας του ελληνικού τύπου στην μεταπολίτευση, που άφησε βαρύ αποτύπωμα στην ιστορία των ΜΜΕ στην Ελλάδα, μέσα από τον πλουραλισμό των θέσεων της, την προοδευτικότητα της και την πραγματική δημοσιογραφική ανεξαρτησία των συντακτών της.

Δυστυχώς, τα ίδια επανέλαβε ο κ. Κανέλης, και από την συχνότητα της ΕΡΤ όπου επίσης εργάζεται το τελευταιο καιρό, χωρίς κανέναν αντίλογο.

«Ζούσε με τα χρήματα της πώλησης των προκηρύξεων των τρομοκρατών», είπε ο κ. Κανέλλης για την Ελευθεροτυπία από τη συχνότητα της ΕΡΤ και από το πάνελ της εκπομπής που συμμετέχει, και πάλι χωρίς κανέναν αντίλογο. Εκεί μάλιστα έκανε κι ένα βήμα παραπάνω καλώντας την αριστερά να αποκηρύξει και να «αποποινικοποιήσει τις σχέσεις της με την τρομοκρατία», χωρίς να μπει σε κανέναν κόπο να εξηγήσει από πού και πώς προκύπτει «ποινικοποιημένη σχέση» της αριστεράς με την τρομοκρατία.

Ο  κ. Κανέλης σε ρόλο έμμισθου προπαγανδιστή αποπάτησε εκεί που επί χρόνια έτρωγε από το μαγαζί που λέγεται Ελευθεροτυπία. Και φυσικά γιατί να μην το κάνει καθώς κυβέρνηση είναι και πάλι η ΝΔ, όταν στα μέσα της δεκαετίας του '90  διευθυντής της ο Σεραφείμ Φυντανίδης πήγε μέχρι και φυλακή όταν η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη προσπάθησε, χωρίς την παραμικρή αίσθηση της πραγματικότητας, να φιμώσει τον Τύπο καταστώντας την δημοσιοποίηση κειμένων από τρομοκρατικές οργανώσεις ποινικό αδίκημα

Το θέμα της τρομοκρατίας είναι πάντα επίκαιρο ανά τον κόσμο, εκτός αν ο κ. Κανέλης δεν το γνωρίζει. Να του θυμίσουμε ότι η εμπορευματοποίηση δεν ξεκίνησε από τα ΜΜΕ αλλά από την ίδια την αστυνομία που κατασκεύαζε  πολλές φορές τις πληροφορίες με σκοπό να γεμίσει το ταμείο της πολιτείας.  Όσο για την κυβέρνηση σκόπιμα χειραγώγησε το θέμα για ναρκισσσιστική προβολή, εντυπωσιασμό, και στενά πολιτικά οφέλη για ξεκαθάρισμα προσωπικών λογαριασμών.

Ο κ. Κανέλης προφανώς και δεν ήταν από εκείνους που γνώριζαν την ιστορία και τον ρόλο της ''Ελευθεροτυπίας'' στην ενημέρωση. Και επειδή τυγχάνει να ήμουν ένας από τους πολλούς που εργάστηκαν στο μαγαζί αυτό, η δηλώσεις του προσβάλλουν τους ικανότατους δημοσιογράφους που τίμησαν με την παρουσία τους τόσο το επάγγελμα της δημοσιογραφίας, όσο και την «Ελευθεροτυπία». 

Αν τώρα ο κ. Κανέλης αισθάνεται άσχημα που πληρωνότανε... από με λεφτά τρομοκρατών, ας τα επιστρέψει σε όλους εκείνους που ήταν εκεί μέχρι την τελευταία στιγμή για να σώσουν την «Ελευθεροτυπία» και έζησαν την ανεργία για πολύ καιρό. 
Άλλωστε το ''φάντασμα'' της Ελευθεροτυπίας ακόμα φοβίζει όλους εκείνους που μέχρι και σήμερα προσπάθησαν ανεπιτυχώς επί πολλά χρόνια να την φιμώσουν.  Η τρομοκρατία θα υπάρχει, όσο και αν προσπαθεί να την κρύψει ένας Κανέλης ένας Χρυσοχοϊδης, και ένας πρωθυπουργός. Το θύμα θα είναι πάντα η ελευθερία της έκφρασης και η Ελευθεροτυπία!

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου