Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 19 Οκτ 2019
28η Οκτωβρίου 1940 -2019
Κλίκ για μεγέθυνση

Τιμάμε και φέτος την Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ως ημέρα μνήμης, θυσιών, ηρωισμού και ευγνωμοσύνης, προπαντός όμως υποθήκης για το μέλλον.
Για εμάς τους Καλαβρυτινούς η ημέρα αυτή έχει μια ιδιαιτερότητα, είναι αφιερωμένη ως μνημόσυνο για τα παιδιά των Καλαβρύτων που θυσιάστηκαν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα βουνά της Αλβανίας για την πατρίδα.
Βρήκαμε τα ονόματα τους και θα τα μνημονεύσουμε!
Μαζί με τα παλικάρια μας τιμάμε τη γυναίκα, που με συνείδηση αναλάμβανε το μεγάλο χρέος της να βοηθήσει τα αδέλφια της και τα παιδιά της πάνω στα βουνά της Πίνδου, τα αδέλφια μας εθελοντές Έλληνες από την ελληνική Διασπορά, αλλά και τα αδέλφια μας οι Κύπριοι, που πολέμησαν όλοι μαζί και άφησαν άφωνους τους λαούς της Ευρώπης.
Η εξάμηνη σχεδόν αντίσταση αλλά και η νικηφόρα πορεία των ελληνικών δυνάμεων στην Αλβανία επηρέασε αποφασιστικά την έκβαση του Β Παγκοσμίου Πολέμου, για να πει ο Στάλιν: «Μετά τον πόλεμο, θα περάσω από τη Σερβία ως φίλος, από τη Βουλγαρία ως τιμωρός και θα πάω στην Ελλάδα ως προσκυνητής», και από την άλλη ο Τσόρτσιλ: «Δεν πολεμούν οι Έλληνες σαν τους ήρωες πολεμούν σαν τους Έλληνες».
…το πρωί της ημέρας αυτής, η ελληνική κυβέρνηση ανήγγειλε στον ελληνικό λαό ότι η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο αυτόν!
Οι καμπάνες χτυπούσαν από άκρη σε άκρη της ελληνικής γης για να γνωστοποιήσουν το γεγονός και τότε, όπως οι χρονικογράφοι της εποχής έγραφαν: «ένα χαρούμενο ξάφνιασμα φάνηκε στα μάτια των ανθρώπων σάμπως όλος αυτός ο κόσμος να μάθαινε ξαφνικά πως έχει μέσα του κρυμμένα νιάτα, δύναμη να αρχίσει έναν καινούριο αγώνα για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια της πατρίδας».
Ολόκληρη η χώρα δονήθηκε από ισχυρό πατριωτικό παλμό, οι άνθρωποι βγήκαν από τα σπίτια τους στους δρόμους και στις πρώτες διαδηλώσεις που συγκροτήθηκαν στις πόλεις με αποφασιστικότητα διακήρυξαν το μεγάλο ΟΧΙ.
Το ρολόι της Iστορίας κουρδίστηκε από την ψυχή του λαού και ξεκίνησε να αγωνίζεται. Ήταν η μεγάλη αρχή του Μεγάλου Αγώνα που αποτέλεσε μια από τις ενδοξότερες σελίδες αυτού του τόπου.
Οι ένδοξες αγωνιστικές πατριωτικές υποθήκες του έθνους και οι ζωντανές παραδόσεις του ΄21 είχαν ρίξει βαθιές ρίζες στην ψυχή του λαού για τον Μεγάλο Αγώνα για την ελευθερία και την αντίσταση του στον υπέρτερο αριθμητικά και πάνοπλο επιδρομέα.
Ζούμε σήμερα στην πατρίδα μας ανάμεσα στην ομίχλη του αύριο που διαγράφεται η απόκρημνη επιφάνεια μιας νέας παγκόσμιας κοινωνίας, ενός νέου πολιτισμού στο κατώφλι του 21ου αιώνα.
Βιώνουμε όλοι ραγδαίες εξελίξεις που ανατρέπουν θεσμούς, μεταβάλλουν αξίες και προσπαθούν με κάθε τρόπο να ξεριζώσουν τις ρίζες μας. Εμείς όμως, ξαναλέμε βροντερά ΟΧΙ. Ξεχνούν ότι η πατρίδα μας στη μακραίωνη ιστορία της έχει αντιμετωπίσει σε διάφορες περιόδους μεγάλες καταστροφές, όπως κατακλυσμούς, λοιμούς, εμπρησμούς, πολέμους, γενοκτονίες, παιδομαζώματα, λεηλασίες αλλά και ύπουλες επιδρομές με στόχο τη διάβρωση της εθνικής μας φυσιογνωμίας, της ορθόδοξης πίστης μας και τη διαστρέβλωση της ιστορίας μας.
Όμως, παρόλα αυτά επιβιώσαμε, ζούμε και αγωνιζόμαστε για να επουλώσουμε τα τραύματά μας, μιλάμε και γράφουμε στην ίδια γλώσσα τα τελευταία τουλάχιστον 5000 χρόνια.
Έτσι και τώρα, θα αγωνιστούμε με μια γροθιά και μια ψυχή, με εθνική αυτοπεποίθηση και την ορθόδοξη πίστη μας, ούτως ώστε να ξαναβρούμε το δρόμο μας για να βαδίσουμε το δρόμο της προόδου, της ευημερίας και της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Μαρια Δ. Μασσαρά
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου