Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 26 Ιούλ 2019
Αποκομματικοποίηση, αλλά από τους... άλλους
Κλίκ για μεγέθυνση

 

EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

 

Η κυβέρνηση κατέθεσε χθες στη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιό της. Αφορά, όπως λέει ο τίτλος του, τη συγκρότηση του «επιτελικού κράτους». Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαμε ολόκληρο το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης, παρά μόνο μια άτυπη ενημέρωση που περιέγραφε σε αδρές γραμμές αυτό που τα κυβερνητικά επιτελεία ήθελαν να δώσουν, σε πρώτη φάση, στη δημοσιότητα. Θα αρκεστούμε, επομένως, σε αυτό το έγγραφο.

Με κάθε επιφύλαξη, λοιπόν, για τις τελικές κρίσεις μας, από αυτό και μόνο το άτυπο έγγραφο το συμπέρασμα είναι αποκαρδιωτικό, αν δεχτούμε πως με τον όρο «επιτελικό κράτος» στόχος είναι να μπορεί η κρατική μηχανή να λειτουργεί γρήγορα, αποτελεσματικά και χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια.

Στην πράξη, όχι μόνο δεν πατάσσεται η γραφειοκρατία στη δημόσια διοίκηση, αλλά ενισχύεται. Επίσης είναι εμφανής η προσπάθεια της κυβέρνησης, στο όνομα της δήθεν αποκομματικοποίησης, να ελέγξει πλήρως την κρατική μηχανή. Ταυτόχρονα δίνεται νομική υπόσταση στο υδροκέφαλο υπερόργανο που δημιούργησε πριν από μερικές ημέρες ο Κυρ. Μητσοτάκης στο μέγαρο Μαξίμου για να ελέγχει τους υπουργούς του.

Στο Δημόσιο, για παράδειγμα, υπάρχουν μια σειρά ελεγκτικοί μηχανισμοί κατά της διαφθοράς. Με το νομοσχέδιο, αυτοί οι μηχανισμοί θα τεθούν κάτω από τον έλεγχο μιας «Εθνικής Αρχής Διαφάνειας», που θα δημιουργηθεί.

Κάτω, όμως, από αυτή την αρχή -για την οποία δεν γνωρίζουμε το καθεστώς που θα τη διέπει- θα τεθεί και ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος λειτουργεί ως ανεξάρτητη αρχή. Πράγμα που σημαίνει πως θα χάσει την ανεξαρτησία του, άρα θα καταργηθεί με τη σημερινή μορφή του και θα αλλάξει χαρακτήρα. Είναι σαφές πως η κυβέρνηση θέλει να θέσει υπό τον έλεγχό της κάτι που θεωρεί πως σήμερα δεν ελέγχει.

Ενα δεύτερο παράδειγμα αφορά τη δημιουργία υπηρεσιακών γενικών γραμματέων στα υπουργεία. Αυτοί θα επιλέγονται από το ΑΣΕΠ. Δεν θα μπορούν όμως να διεκδικήσουν αυτή τη θέση όσοι ήταν αποσπασμένοι σε κόμματα και εκείνοι που διετέλεσαν γενικοί γραμματείς σε υπουργεία την τελευταία πενταετία.

Κυρίως, δηλαδή, όσοι υπηρέτησαν στη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης. Είναι σαφές πως εδώ δεν έχουμε αποκομματικοποίηση του κράτους, αλλά στεγανοποίησή του σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Εύγε!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 26.07.2019, 09:16

Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

ΕΦ.ΣΥΝ.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου