Το βασικό πολιτικό συμπέρασμα από το σκάνδαλο με το δάνεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που προεξοφλούσαν τα εκλογικά αποτελέσματα του μέλλοντος, μαρτυρά την καθεστωτική αντίληψη των δύο παλιών κομμάτων εξουσίας που λειτουργούσαν με ασυδοσία και ταυτόχρονα ήταν πεπεισμένα ότι θα κυβερνούν για πάντα τη χώρα.

Η γνωστοποίηση των ποινικών διώξεων σε 9 «ταμίες» της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και πάνω από 100 τραπεζικά στελέχη, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των δύο πολιτικών δυνάμεων που μιλούν για… «σκευωρία» ως συνήθως. Το φυσιολογικό για αυτούς θα ήταν οι ευθύνες ενός – κατά τη Ντόρα Μπακογιάννη- τεράστιου σκανδάλου να μην διερευνηθούν ποτέ και να συνεχίσουν να δανείζονται εις το διηνεκές. Δεν έδωσαν ποτέ απαντήσεις για τον τρόπο που ξοδεύτηκαν τα αμύθητα ποσά και τι είδους μηχανισμούς συντηρούσαν, αφού οι βασικές οικονομικές και διοικητικές ανάγκες ενός πολιτικού κόμματος είναι σε μεγάλο βαθμό καλυμμένες.

 

Ο δανεισμός με εγγύηση υποθετικές επιχορηγήσεις υποπολλαπλάσιων ποσών, που επεκτείνονταν όλο και περισσότερο στο μέλλον, συγκρούεται τόσο με τη στοιχειώδη τραπεζική λογική όσο και με την κοινή λογική και είναι ποινικά όσο και ηθικά κολάσιμος. Μέσα στην αίσθηση του ακαταδίωκτου, παραμένει νομικό παράδοξο με ποιο τρόπο προσημείωναν μελλοντικά έσοδα που… δεν υπήρχαν. 

Ήταν μια πρακτική διαδεδομένη, όχι μόνο για τα δύο κόμματα αλλά και για τους εκλεκτούς επιχειρηματίες τους, που δανείστηκαν αντίστοιχα και μεγαλύτερα ποσά χωρίς εγγυήσεις ή με ενέχυρο μετοχές των δικών τους εταιριών, που μετά κλήθηκε να πληρώσει ο ελληνικός λαός. Στην ιστορία έχουν μείνει τα πρακτικά Δ.Σ. κρατικής τράπεζας που δανειοδοτούσε «μετά από επικοινωνία υπουργών». Κάπως έτσι κατέρρευσαν οι τράπεζες, από θαλασσοδάνεια σε κόμματα και ημέτερους επιχειρηματίες, ενώ η πολιτική τάξη κατηγορούσε την κοινωνία ότι «ζούσε πάνω από τις δυνατότητές της».

Όταν το παλιό πολιτικό σύστημα κατέρρευσε και έχασε τη δυνατότητα να παράσχει πολιτική και κάθε είδους κάλυψη, το μεν ΠΑΣΟΚ φρόντισε να αλλάξει ΑΦΜ, θυμίζοντας τον τρόπο που κυβερνούσε, η δε ΝΔ ισχυρίστηκε ότι «νοικοκυρεύτηκε» και έκανε τη δική της –αυθαίρετη- ρύθμιση, ισχυριζόμενη ότι θα εξοφλήσει τις οφειλές της σε περίπου έναν αιώνα! Μάλιστα ο αντιπρόεδρος Άδωνις Γεωργιάδης πρότεινε και διαγραφή χρέους, επιβεβαιώνοντας τη νοοτροπία «δανεικά και αγύριστα». 

Τα δύο κόμματα δεν συμβιβάστηκαν ποτέ με την ιδέα ότι δεν έχουν την εξουσία, ώστε να συγκαλύπτουν διακομματικά τα σκάνδαλα και τις ευθύνες τους, και γι΄αυτό κάνουν τα πάντα για την παλινόρθωση του καθεστώτος τους.

πηγη:https://tvxs.gr