Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 28 Απρ 2024
ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΜΕ ΤΑ HOT SPOTS ΜΙΑΣ ΕΠΟΧΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ
Κλίκ για μεγέθυνση
 

 

 
Ο Τάσος Θεοφίλου και η Εύα Γανίδου εμπνεύστηκαν από το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου και με τη βοήθεια QR μεταφέρουν τον αναγνώστη, μέσω ενός εναλλακτικού και διαδραστικού είδους αφήγησης, σε 11 μέρη της Αθήνας -γκαρσονιέρες, σεπαρέ, ταξί, πάρκα- όπου γίνονταν τα... ακατονόμαστα.

Όσο κι αν ακούγεται περίεργο, η περίοδος του Μεσοπολέμου αποτελούσε μια περίοδο σεξουαλικής απελευθέρωσης. Πράγματα που ακόμα και σήμερα θα συνέβαιναν πίσω από επτασφράγιστες πόρτες και κατεβασμένα ρολά, στην Αθήνα του Μεσοπολέμου γίνονταν μέρα μεσημέρι με πόρτες ανοιχτές, κουρτίνες μαζεμένες και απενοχοποιημένα. Ταξί σε ρόλο ξενοδοχείων ημιδιαμονής έκαναν βόλτα στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παλιά αρχοντικά άνοιγαν τις πόρτες τους στην «καλή κοινωνία» της πόλης προσκαλώντας τους σε ημέρες οργίων σε θεματικά δωμάτια.

Ο Τάσος Θεοφίλου και η Εύα Γανίδου παρουσιάζουν σήμερα τον αφηγηματικό χάρτη με τίτλο «Πού έκαναν SEX στην Αθήνα του Μεσοπολέμου». Πρόκειται για μια πρωτότυπη έκδοση σε μορφή χάρτη, ο οποίος αναλόγως το σημείο και με τη βοήθεια QR σε μεταφέρει στην εκάστοτε ιστορία βασισμένη σε δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής. Σύμφωνα με όσα λένε οι δημιουργοί του, είναι ένα εναλλακτικό και διαδραστικό είδος αφήγησης και ανάγνωσης ιστοριών που αποκαλύπτουν πόσα μπορεί να μάθει κανείς για μια εποχή, μια κοινωνία και μια πόλη ανασκαλεύοντας τη σεξουαλική κουλτούρα της.

«Είναι ένας πραγματικός χάρτης της Αθήνας του 1930 πάνω στον οποίο έχουμε βάλει κάποιες γραφιστικές πινέζες, έχουμε δηλαδή μαρκάρει τα σημεία στα οποία εντοπίσαμε από την έρευνά μας κάποιο περιστατικό που συμπεριλάβαμε. Είναι 11 αυτά τα σημεία, κάθε ένα αντιστοιχεί σε έναν κωδικό QR που βρίσκονται όλοι μαζί συγκεντρωμένοι στο περιθώριο του χάρτη και έναν δωδέκατο QR με την εισαγωγή, που δίνει το γενικότερο πλαίσιο για τις γκαρσονιέρες, τα σεπαρέ, τα ταξί, τα πάρκα, όλα τα στοιχεία της γεωγραφίας και τοπογραφίας του λαθραίου έρωτα στην Αθήνα του Μεσοπολέμου» λέει στην «Εφ.Συν.» η Εύα Γανίδου.

Με τη σειρά του ο Τάσος Θεοφίλου κάνει λόγο για μια «ποπ διάσταση του Μεσοπολέμου» που αναδεικνύεται και πως, ανάμεσα σε άλλα, στόχος είναι «να καταλάβει ο κόσμος πόσο συναρπαστική και προχωρημένη εποχή ήταν σε αντίθεση με τη λογική που υπάρχει ότι όσο πιο παλιό είναι κάτι τόσο πιο παρωχημένο».

«Έτσι όπως κάναμε έρευνα στις εφημερίδες και οι δύο εντοπίζαμε πάρα πολύ συχνά μετά το ‘25 και τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘30 δημοσιεύματα εφημερίδων που έκαναν λόγο για τη διαφθορά των κοριτσιών, για όργια που γίνονται σε διαμερίσματα της Αθήνας και αντίστοιχα διαβάζοντας το αστυνομικό ρεπορτάζ έβλεπες ότι υπήρχε το Τμήμα Ηθών το οποίο καταδίωκε παράνομα ζευγαράκια, έκανε ντου σε χώρους για να πιάσει όσους συνευρίσκονταν εκτός γάμου. Και έτσι είχαμε εντοπίσει πως αυτό είναι ένα ζήτημα που παρουσιάζεται πολλές φορές με όρους ηθικού πανικού, που προσπαθεί να γαργαλίσει το υπογάστριο του αναγνώστη, οπότε αρχίσαμε να το ψάχνουμε και είδαμε ότι μπορεί κάποιος να φτιάξει τη γεωγραφία του πράγματος. Έχει ενδιαφέρον γιατί δεν σχετίζεται μόνο με την κλειδαρότρυπα ή με την απαγόρευση λόγω Εκκλησίας, αλλά αν δει κανείς τα ρεπορτάζ της εποχής έχει να κάνει και με την έξαρση των αφροδίσιων νοσημάτων αλλά και γιατί έχουμε και πάρα πολύ μεγάλο θέμα με τη σωματεμπορία στις πολύ ευάλωτες γυναίκες, που είναι κυρίως οι φτωχότερες, οι ορφανές, οι προσφυγοπούλες από τη Σμύρνη κτλ.». λέει η Εύα Γανίδου.

«Έπεσα στη θεματική αυτή ως αναγνώστης του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ, γιατί το εκτός γάμου σεξ, είτε το προγαμιαίο είτε το εξωγαμιαίο, εμπίπτει στο δικαστικό ρεπορτάζ μέχρι και τη δεκαετία του ‘80 που καταργείται ως αδίκημα. Οπότε εγώ είχα συλλέξει το υλικό ως κομμάτι του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ. Μελετώντας λοιπόν ανακαλύψαμε ότι το εκτός γάμου σεξ αστυνομεύεται ως κομμάτι ή προθάλαμος της πορνείας. Ετσι, θέλαμε να το ξεδιαλύνουμε. Εντοπίσαμε ότι γινόταν οργιαστικά και παντού και συνεχώς, αλλά παρ’ όλα αυτά γινόταν υπό το κράτος της αστυνόμευσης και τον φόβο της σύλληψης. Όσο δημόσιο και απενοχοποιημένο ήταν, τόσο ήταν νομικά μεμπτό» μας λέει ο Τάσος Θεοφίλου.

Μιλώντας για την κουλτούρα της εποχής η Εύα Γανίδου σημειώνει: «Αυτό που μου έχει κάνει εντύπωση είναι ότι υπήρχαν χώροι οι οποίοι δεν υπάρχουν. Δηλαδή η λογική ότι θα βγω σε ένα νυχτερινό κέντρο για να φάω και να πιω και θα υπάρχει στον χώρο ένα σεπαρέ, το οποίο είναι ένα μικρό δωμάτιο στο οποίο μπορούσε ένα ζευγάρι να πάει εκεί και να συνευρεθεί, δεν υπάρχει σήμερα. Δεν είναι μέσα στην κουλτούρα της διασκέδασης κάτι τέτοιο. Ή, ας πούμε, ότι θα γίνεται όργιο σε κάποιο διαμέρισμα με ορθάνοιχτες μπαλκονόπορτες και φώτα και προτζέκτορα που προβάλλει πορνό στο μπαλκόνι που υπάρχει τότε σαν σκηνικό. Έχει δική της κουλτούρα η εποχή ως προς αυτό το κομμάτι».

«Είναι το πρώτο βήμα της απελευθέρωσης το οποίο κόπηκε απότομα για κάποιες δεκαετίες και ξαναπιάνουμε το νήμα από το ‘60, είναι κάτι σαν προ ‘60s σε σχέση με την κοινωνική αντίληψη» συμπληρώνει ο Τάσος Θεοφίλου.

ℹ️ Η παρουσίαση του αφηγηματικού χάρτη από τις εκδόσεις «Νέοι Καιροί» θα γίνει σήμερα Σάββατο στο βιβλιοκαφέ Red n’ Noir, Δροσοπούλου 52, Κυψέλη στις 20.00. Μετά την παρουσίαση θα ακολουθήσει drinking game, εμπνευσμένο από το «Πού έκαναν SEX στην Αθήνα του Μεσοπολέμου».

από:  https://www.efsyn.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου