Με μια λιτή ανακοίνωση το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) γνωστοποίησε την ακύρωση του διαγωνισμού για την κατασκευή τριών δημόσιων νοσοκομείων διεθνών προδιαγραφών, το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης και το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής.

Οι αρχικές ανακοινώσεις του ΙΣΝ είχαν γίνει τον Σεπτέμβριο του 2017, μετά από συνεννόηση με το υπουργείο Υγείας, σχετικά με το πρόγραμμα δωρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για την Υγεία. Τον Μάρτιο του 2018, πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας με το Δημόσιο για τη δωρεά 250 εκατ. ευρώ και την υλοποίηση της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος.

Βάσει χρονοδιαγράμματος η παράδοση και των τριών νοσοκομείων αναμενόταν εντός του 2025 ωστόσο χθες, Πέμπτη (16/2), το ΙΣΝ ανακοίνωσε την ακύρωση του διαγωνισμού λόγω των υπερκοστολογημένων προσφορών που κατέθεσαν οι πέντε κατασκευαστικές εταιρείες-σχήματα:

«Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ανακοινώνει ότι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου Γενικού Νοσοκομείου Κομοτηνής ΙΣΝ, του Πανεπιστημιακού Παιδιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης ΙΣΝ, και του νέου Γενικού Νοσοκομείου Σπάρτης ΙΣΝ, υπό την διεθνή Πρωτοβουλία για την Υγεία, απέβη ουσιαστικά άκαρπος και ως εκ τούτου ακυρώνεται. Όλες οι προσφορές που υποβλήθηκαν την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023 ήταν πολύ υψηλότερες του οικονομικού αντικειμένου της δωρεάς (σε κάποιες περιπτώσεις ως και υπερδιπλάσιες) ακόμα και έχοντας λάβει υπόψη τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις (πόλεμος, πληθωρισμός, διαταραχή της εφοδιαστικής αλυσίδας κ.τ.λ.).

» Η εξέλιξη αυτή, προς το παρόν, καθιστά την ολοκλήρωση των εν λόγω έργων για τα τρία νέα Νοσοκομεία στο ποιοτικό επίπεδο που έχει οραματιστεί το ΙΣΝ και αξίζει στην Ελλάδα αδύνατη. Παρόλα αυτά, το Ίδρυμα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα και τυχόν εναλλακτικές λύσεις, και θα επανέλθει με νεότερη ανακοίνωση προσεχώς».

Στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, οικονομική προσφορά είχαν καταθέσει οι εξής εταιρείες: 

 
  1. ΑΒΑΞ
  2. ΤΕΡΝΑ
  3. Ακτωρ - Μυτιληναίος - We Built
  4. EKTER - Finso
  5. Ballian - Fuentes

Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι κατά πόσο η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την απόφαση του Ιδρύματος. Η πρώτη επίσημη κυβερνητική αντίδραση ήρθε από την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία αρκέστηκε στο να δηλώσει την εκτίμησή της ότι ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί. Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στο πλαίσιο επίσκεψής του στις περιοχές της Δυτικής Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε αισιόδοξος πως το έργο θα γίνει τελικά, παρά την καθυστέρηση που σηματοδοτεί το γεγονός ότι ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άκαρπος.

«Ενημερωθήκαμε και εμείς από το Ίδρυμα ότι υπάρχει μια προσωρινή ακύρωση του διαγωνισμού. Δέχθηκαν υπέρογκες προσφορές. Μου ακούγεται πολύ εύλογη η απόφαση αυτή. Θα επαναπροκηρυχθεί από όσο γνωρίζω ο διαγωνισμός». Τέλος, τόνισε, πως θα υπάρξει «μικρή καθυστέρηση που θα πάει λίγο πιο πίσω το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης», χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία περίπτωση για αλλαγή ως προς τον στόχο δημιουργίας του νέου παιδιατρικού νοσοκομείου.

Με ανακοίνωσή του ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τόνισε πως «φαίνεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν να αλλάξει το νομικό καθεστώς των νέων νοσοκομείων (από ΝΠΔΔ σε ΝΠΙΔ) και να εργαλειοποιήσει τη δωρεά του ΙΣΝ για να προωθήσει τη στρατηγική των ΣΔΙΤ στην Υγεία, αλλά και για λόγους μικροπολιτικής εκμετάλλευσης στις τοπικές κοινωνίες».

«Για την πορεία των έργων, την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα προβλήματα στις διαγωνιστικές διαδικασίες, κουβέντα. Ακόμα και τώρα η κοινωνία ενημερώθηκε ότι ο διαγωνισμός απέβη άκαρπος όχι από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά από το ΙΣΝ! Μετά το ναυάγιο της δωρεάς, περιμένουμε επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας, και κυρίως πολιτική δέσμευση ότι θα προχωρήσουν στο σύνολό τους τα εμβληματικά αυτά έργα» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής Ροδόπης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Δημήτρης Χαρίτου, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή με την οποία καλεί τον υπουργό Υγείας να απαντήσει τι μέτρα θα λάβει για να διασφαλιστεί η υλοποίηση της σύμβασης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με το Ελληνικό Δημόσιο για την κατασκευή και του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής. Σύμβαση που προωθήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και κυρώθηκε στη Βουλή με το Ν.4564/2018.

«Η ανακοίνωση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος ότι απέβη άκαρπος ο διαγωνισμός κατασκευής των τριών Νοσοκομείων λόγω της υψηλής οικονομικής προσφοράς που κατατέθηκε από τις κατασκευαστικές εταιρείες, εκθέτει όχι μόνο τα κατασκευαστικά συμφέροντα αλλά πρωτίστως την κυβέρνηση που μέχρι στιγμής τηρεί σιγή ιχθύος και υποβαθμίζει το όλο θέμα, γεγονός που δημιουργεί σοβαρά ερωτήματα για το ρόλο της στην αρνητική αυτή εξέλιξη. Η απάντηση της αν. υπουργού Μ. Γκάγκα και η αναφορά της μόνο ότι δεν αλλάζουν οι στόχοι για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μας προκαλεί έντονη ανησυχία» σημειώνει ο βουλευτής.

Καθησυχαστικός ο Πλεύρης

Τη διαβεβαίωση προς όλους τους Έλληνες και ιδίως τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, της Κομοτηνής και της Σπάρτης, ότι θα κατασκευαστούν οι νοσοκομειακές μονάδες σε αυτές τις περιοχές με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, εξέφρασε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, από την Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Πλεύρης απάντησε στον Ανδρέα Ξανθό για την ακύρωση του σχετικού διαγωνισμού, εξηγώντας ότι «η διαγωνιστική διαδικασία απέβη άκαρπη επειδή οι προσφορές ήταν ανώτερες του ύψους της δωρεάς και γι' αυτό θα γίνει άλλη διαδικασία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα ως προς την εκτέλεση των έργων και αυτά θα ολοκληρωθούν κανονικά. Επίσης, δεν τίθεται κανένα θέμα αλλαγής του χρονοδιαγράμματος ούτε θέμα μη ολοκλήρωσης του έργου.

πηγη: https://tvxs.gr