Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 05 Ιούλ 2016
Πότε απαγορεύεται και τι γεύση έχει το προσπέρασμα σύμφωνα με τον ΚΟΚ;
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Σύνηθες το φαινόμενο της προσπέρασης στους δρόμους! Ιδιαίτερα κατά την διάρκεια μιας καλοκαιρινής εκδρομής στο βουνό ή σε παραλιακά μέρη, που πολλοί οδηγοί επιθυμούν να απολαύουν την θέα και το καθαρό αεράκι με την οικογένεια τους , ορισμένοι άλλοι οδηγοί κάποιες φορές προσπερνούν χωρίς να τηρούν αποστάσεις και μέτρα ασφαλείας.

 

Σύμφωνα με τις παραγράφους 3 & 4 του άρθρου 17 του κώδικα οδικής κυκλοφορίας καθορίζονται οι διατάξεις για το αντικανονικό προσπέρασμα. Η παράβαση των διατάξεων των παραγράφων 3-4 επιφέρει χρηματικό πρόστιμο 700 ευρώ, αφαίρεση άδειας οδήγησης για 20 ημέρες, αφαίρεση άδειας κυκλοφορίας για 20 ημέρες και 7 βαθμούς ποινής στο point system. O παραβάτης δεν υπόκειται σε ποινικές κυρώσεις.

 

Δείτε εδώ πιο αναλυτικά:

 

ΑΡΘΡΟ 17 : Προσπέρασμα - Κυκλοφορία σε στοίχους

 

Παράγραφος 3.

 

Το προσπέρασμα απαγορεύεται γενικά στις εξής περιπτώσεις:

 

α) Όταν κάποιος από τους οδηγούς που ακολουθούν αυτόν που προτίθεται να προσπεράσει άρχισε ήδη το προσπέρασμα.

 

β) Όταν ο οδηγός που προπορεύεται στην αυτή λωρίδα κυκλοφορίας δώσει σήμα ότι προτίθεται να προσπεράσει άλλον.

 

γ) Όταν η λωρίδα κυκλοφορίας, την οποία θα χρησιμοποιήσει ο οδηγός κατά το προσπέρασμα, δεν είναι ελεύθερη σε αρκετή απόσταση μπροστά του, κατά τρόπο ώστε, λαμβανομένης υπόψη της διαφοράς ταχύτητας του οχήματός του, κατά το χρόνο του προσπεράσματος, και εκείνης των οχημάτων, τα οποία προτίθεται να προσπεράσει, να μην εκθέσει σε κίνδυνο ή παρεμποδίσει τους ερχόμενους αντίθετα.

 

δ) Αμέσως προ ή επί μη κυκλικού ισόπεδου οδικού κόμβου, εκτός αν:

 

αα) επιτρέπεται το προσπέρασμα προς τα δεξιά, κατά την περίπτωση της παρ. 2 του άρθρου αυτού,

 

ββ) η οδός, στην οποία γίνεται το προσπέρασμα, έχει προτεραιότητα,

 

γγ) η κυκλοφορία ρυθμίζεται από τροχονόμο ή με φωτεινούς σηματοδότες και

 

δδ) το όχημα το οποίο προσπερνάτε είναι ποδήλατο, μοτοποδήλατο ή μοτοσικλέτα χωρίς καλάθι.

 

ε) Αμέσως προ ή επί ισόπεδου σιδηροδρομικής διάβασης χωρίς κινητά φράγματα, εκτός αν η οδική κυκλοφορία ρυθμίζεται από φωτεινούς σηματοδότες, όπως αυτοί που χρησιμοποιούνται στους ισόπεδους οδικούς κόμβους.

 

στ) Αμέσως προ ή σε διάβαση πεζών, η οποία έχει σημανθεί ως διάβαση πεζών στο οδόστρωμα ή με πινακίδα σήμανσης.

 

ζ) Μέσα στις σήραγγες.

 

η) Όταν σχολικό λεωφορείο έχει σταματήσει σε οδόστρωμα με μία ή δύο λωρίδες κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση που κινείται και έχει αναμμένα τα φώτα έκτακτης ανάγκης για την αποβίβαση και επιβίβαση μαθητών.

 

Παράγραφος 4.

 

Ειδικότερα σε οδόστρωμα διπλής κατεύθυνσης, το προσπέρασμα απαγορεύεται και κατά την προσέγγιση σε κυρτή αλλαγή κλίσης ή σε στροφές με ανεπαρκή ορατότητα, εκτός αν υπάρχει στα σημεία αυτό διαχωριστική νησίδα ή δύο τουλάχιστον λωρίδες κυκλοφορίας προς την κατεύθυνση αυτού που προσπερνά, οι οποίες ορίζονται με κατά μήκος διαγραμμίσεις, το δε προσπέρασμα γίνεται χωρίς να εγκαταλείψει ο οδηγός τις λωρίδες κυκλοφορίας που σημειώνονται ως κλειστές γι' αυτούς που έρχονται αντίθετα.

 

Την επόμενη φορά που κάποιος σας προσπεράσει αντικανονικά και θέσει σε κίνδυνο την ζωή σας και άλλες δεκάδες ζωές, σκεφτείτε μήπως καταγράψετε την πινακίδα του για να την δώσετε στον πρώτο τροχονόμο που θα συναντήσετε... και ας σας κατηγορήσουν για «καταδότη». Καλύτερα να τιμωρηθεί ένας ανεύθυνος παρά να κλάψουν αγαπημένα πρόσωπα ενός τροχαίου θύματος.

 

Τέλος, θα ήθελα να σημειώσω ότι ο ΚΟΚ επιτρέπει προσπεράσματα κάτω από ορισμένους κανόνες! Η πορεία με το αυτοκίνητο είναι γλυκιά σαν ένα γλυκάκι μακαρόν ή κωκάκι ή μπακλαβαδάκι ή τουλουμπάκι! Δεν είναι απαραίτητο να πάρει γεύση αιματηρού προσπεράσματος.

 

Οδηγείτε προσεκτικά και μην προσπερνάτε άσκοπα!

 

 

 

 

 

(Νόμος: 2696/23.03.1999 ΦΕΚ.57α και αναπροσαρμογή Νόμος: 3542/02.03.2007/ΦΕΚ.50α)

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου