Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 16 Νοέ 2023
ΕΣΥ / Κραυγή απόγνωσης από γιατρούς και ιατρικούς συλλόγους στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

SOS την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και συνολικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας, εκπέμπουν οι Ιατρικοί Σύλλογοι και οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών.

Σε ανακοίνωσή τους, μετά από σύσκεψη που είχαν την Τετάρτη στο Νοσοκομείο Καβάλας, οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής  Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου τονίζουν ότι μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποστελέχωση.  

Όπως επισημαίνουν οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα «ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της».

Και υπογραμμίζουν ότι οι παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης «βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας», λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους γιατρούς, ενώ την ίδια ώρα «οι μετακινήσεις γιατρών από τα νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους καθώς ήδη κάνουν  το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους».

Οι νοσοκομειακοί γιατροί επισημαίνουν ότι «αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι».

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα νοσοκομεία της περιφέρειας κρούουν και οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ, τονίζοντας ότι η «μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό», αλλά και ότι «αναμένονται δυσκολότερες ημέρες στην Υγεία από αυτές της πανδημίας».

Σε κοινή ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας», προτείνοντας στο υπουργείο Υγείας να δώσει επιπλέον κίνητρα «για να γίνουν ελκυστικά τα νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας ΑΜΘ» και ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου. 

«Είναι υποχρέωση του υπουργείου Υγείας , της 4ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας ΑΜΘ, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες» υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους.

Η ανακοίνωση των Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ

ΚΡΑΥΓΗ ΑΠΟΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

ΤΗΣ ΠΑΜΘ: ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΙΣ;              

Οι Ιατρικοί Σύλλογοι ΑΜΘ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, βλέποντας την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Υπενθυμίζουμε, ότι μέγιστη ευθύνη της πολιτείας είναι η στελέχωση του Συστήματος Υγείας με ιατρικό προσωπικό. Απαραίτητη προϋπόθεση για να συμβεί αυτό είναι να αναβαθμιστεί το ιατρικό μισθολόγιο.

Η Ελλάδα έδιωξε χιλιάδες ιατρούς στο εξωτερικό και οδηγείται ολοταχώς σε ιατρική ερημοποίηση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Προτείνουμε για πολλοστή  φορά στο Υπουργείο Υγείας,  να δώσει επιπλέον  κίνητρα ( φοροαπαλλαγές , στέγαση , μοριοδότηση , κλπ) έστω και την ύστατη στιγμή, για να γίνουν ελκυστικά τα νοσοκομεία της ακριτικής περιφέρειας ΑΜΘ.

Είναι υποχρέωση του υπουργείου Υγείας , της 4ης ΥΠΕ, των Διοικητών των Νοσοκομείων, των εκλεγμένων βουλευτών και της Περιφέρειας ΑΜΘ, να εξασφαλίσουν αξιοπρεπή ιατρική περίθαλψη στους πολίτες.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να συναντηθεί  άμεσα με τους προέδρους των  Ιατρικών Συλλόγων ΑΜΘ. Στην αναδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας δεν μπορεί να απουσιάζει η ιατρική κοινότητα.

ΣTHN ΥΓΕΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΑΠΟ ΑΥΤΈΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΙΑΤΡΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΛΓΑ – Πρόεδρος Ι.Σ. Δράμας

ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ– Πρόεδρος Ι.Σ. Καβάλας

ΣΠΑΝΟΠΟΥΛΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ξάνθης

ΧΑΡΙΤΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Ροδόπης

ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – Πρόεδρος Ι.Σ. Έβρου

Η ανακοίνωση των νοσοκομειακών γιατρών ΑΜΘ

Οι Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών των Νοσοκομείων Δράμας, Καβάλας, Ξάνθης, Κομοτηνής Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου κατά την κοινή μας σύσκεψη στο Νοσοκομείο της Καβάλας σήμερα 15/11/23 και έπειτα από την γνωστοποίηση των προβλημάτων των νοσοκομείων μας και την ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων καταλήξαμε στα εξής:

Είναι κοινή μας διαπίστωση πως το πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ θα αποκατασταθεί μόνο με την προκήρυξη όλων των κενών οργανικών θέσεων συνδυασμένη με την άμεση και δραστική αύξηση των μισθών μας στα επίπεδα πρό του 2012 για να καταστεί το ΕΣΥ ελκυστικό στους νέους γιατρούς. 

Επίσης η απαράδεκτη αποζημίωση των τριών ευρώ ανά ώρα εφημέρευσης θα πρέπει να αποκατασταθεί στα επίπεδα που αρμόζει στο έργο που προσφέρει ο εφημερεύων γιατρός ενώ είναι κόντρα στην κοινή λογική να υπερφορολογούνται οι επιπρόσθετες εφημερίες που πραγματοποιούνται από τους Γιατρούς για να μην καταρρεύσουν τα νοσοκομεία. 

Επίσης ζητούμε να μας προστατεύσουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων η ΥΠΕ και το υπουργείο από τα φαινόμενα λεκτικής και σωματικής βίας εις βάρος μας στους χώρους των Νοσοκομείων ενώ θα πρέπει να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο που αφορά τη βία στους Νοσοκομειακούς χώρους.

Όσον αφορά τα προβλήματα των νοσοκομείων μας πιστεύουμε πως το κυριότερο πρόβλημα που είναι αυτό της υποστελέχωσης εκτός των γενικών μέτρων που προαναφέραμε, συγκεκριμένα στην περιφέρειά μας μπορεί αντιμετωπιστεί και με την μετατροπή του καθεστώτος όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ της ΑΜΘ σε άγονα. Με τον τρόπο αυτό θα δώσουμε επιπλέον κίνητρο να καταστούν τα νοσοκομεία μας ελκυστικά στις προκηρύξεις που θα ακολουθήσουν.

Επίσης οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού ιδιαίτερα στα νοσοκομεία Δράμας και Ξάνθης δημιουργούν ένα ντόμινο μετακινήσεων που επηρεάζει τα νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας. Στο σημείο αυτό πιστεύουμε ότι η όλη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί εγκυμονεί σοβαρούς πια κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία και θα πρέπει να παρέμβουν οι αρμόδιοι για τη διασφάλιση της.Αφενός οι Παθολογικές κλινικές Δράμας και Ξάνθης λειτουργώντας με έναν ή δύο μόνιμους Γιατρούς βρίσκονται κάτω από τα όρια ασφαλείας, αφετέρου οι μετακινήσεις Γιατρών από τα Νοσοκομεία Καβάλας, Κομοτηνής αποδυναμώνουν τις κλινικές από τις οποίες μετακινούνται ενώ τους υποχρεώνουν να υπερβούν το νόμιμο όριο εφημέρευσης τους καθώς ήδη κάνουν  το μέγιστο αριθμό εφημεριών προκειμένου να στηρίξουν τις κλινικές τους. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί συνθήκες επικίνδυνες για τη ζωή των ασθενών καθώς οι παρεχόμενες παροχές υγείας απέχουν πολύ από αυτές που θα έπρεπε να είναι.

Δηλώνουμε όλες οι Ενώσεις με μία φωνή πως οι Νοσοκομειακοί Γιατροί  είμαστε ενωμένοι απέναντι στα προβλήματα. Είμαστε και τα έξι Νοσοκομεία ένας ενιαίος Υγειονομικός χώρος, δεν υπάρχει πρόβλημα στο ένα νοσοκομείο που να μην επηρεάζει τα υπόλοιπα, γι’ αυτό και το κάθε νοσοκομείο το αντιμετωπίζουμε σα νοσοκομείο μας. Τα προβλήματα και ο αγώνας για λύσεις θα είναι κοινός για όλους».

www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου