Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 24 Νοέ 2023
Ξάνθη: 6 φοιτητές διώκονται για τη συνδικαλιστική και αντιφασιστική τους δράση
Κλίκ για μεγέθυνση




















13:52
| 24.11.2023

 

 

Στις 29/11 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης των 6 διωκόμενων για συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση κατά την περίοδο 2015-2016 στο τμήμα ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Στις 29/11 στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Κομοτηνής  συνεχίζεται η εκδίκαση της υπόθεσης των 6 διωκόμενων για συνδικαλιστική και αντιφασιστική δράση κατά την περίοδο 2015-2016 στο τμήμα ΗΜΜΥ της Πολυτεχνικής Σχολής της Ξάνθης.

Αιτία στάθηκε η συμμετοχή των διωκόμενων σε κινητοποιήσεις του Συλλόγου Φοιτητών Ξάνθης ενάντια στον τότε αναπληρωτή καθηγητή Γεώργιο Παύλο. Σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης ο οποίος και δήλωσε τη στήριξη του στα διωκόμενα μέλη του ο συγκεκριμένος καθηγητής  προέβαινε επανειλημμένως σε καθηγητικές αυθαιρεσίες με τον έμμεσο εξαναγκασμό των φοιτητών στη συγγραφή-επιμέλεια του βιβλίου του, με μαζικές αποτυχίες στα μαθήματα που δίδασκε και με ευθείες προσβολές προς φοιτητές. Επέλεγε μάλιστα να ασκεί φιλοφασιστική ρητορική εντός και εκτός των αμφιθεάτρων, προκαλώντας τα δημοκρατικά αισθήματα των φοιτητών.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής είναι συντάκτης ισλαμοφοβικών κειμένων αλλά και ανοιχτών επιστολών που καλούσε τον τότε πρωθυπουργό να μιμηθεί τον Ιωάννη Μεταξά και τον Ηλία Κασιδιάρη!

Οι έκδηλες παρατυπίες και οι προκλητικές τοποθετήσεις του Γεώργιου Παύλου οδήγησαν στην υιοθέτηση των αιτημάτων  του Συλλόγου Φοιτητών από τη Γενική Συνέλευση των Καθηγητών του τμήματος ΗΜΜΥ. Μεταξύ των αιτημάτων ήταν και η απομάκρυνση του από την διδασκαλία των μαθημάτων που είχε αναλάβει, ενώ αργότερα διατάχθηκε εναντίον του και ΕΔΕ.

Ο ίδιος κατά τη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων φαίνεται πως ήδη απειλούσε τους διωκόμενους φοιτητές με μηνύσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Σύλλογο Φοιτητών, ο Γεώργιος Παύλος είχε καταφέρει ως τότε να δημιουργήσει έναν εμβρυακό φιλοφασιστικό πυρήνα εντός του Πανεπιστημίου με μία μικρή ομάδα ομοϊδεατών φοιτητών (3-4 άτομα) οι οποίοι προσπαθούσαν να διαδραματίσουν διαλυτικό ρόλο καλώντας σε αντισυγκεντρώσεις και υποδεικνύοντας ονόματα συνδικαλιστών.

Δεν άργησαν τελικά να εμφανιστούν ναζιστικά σύμβολα και φιλοχουντικά συνθήματα στον Πανεπιστημιακό χώρο που οδήγησαν σε νέες κινητοποιήσεις από το Σύλλογο Φοιτητών.

Η έκβαση αυτών των γεγονότων οδήγησε στην άδικη, κατασκευασμένη και εκδικητική  πολιτική δίωξη των 6 για αδικήματα κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τη μήνυσε κατέθεσε φοιτητής όπου κατείχε ηγετικό ρόλο στην προαναφερθείσα ομάδα σε συνεργασία με τον Γεώργιο Παύλο.

Ο τελευταίος μάλιστα κατέθεσε επιπλέον μηνυτήρια αναφορά για συνολικά 11 συνδικαλιστές φοιτητές συμπεριλαμβανομένων των 6 διωκόμενων. Αυτή η δεύτερη υπόθεση μπήκε τελικά στο αρχείο.

Ερωτήματα δε εγείρονται για το ενδιαφέρον που υπέδειξε η Χρυσή Αυγή με σχετική επερώτηση στη βουλή, αποδεικνύοντας όσα ως τότε κατήγγειλαν οι φοιτητές. Επιπλέον ο Γεώργιος Παύλος έλαβε δημόσια στήριξη σε κείμενο υπογραφών από διάφορους ακροδεξιούς μεταξύ των οποίων και η Χριστίνα Τζαμπάζη (συνήγορος υπεράσπισης Ρουπακιά και Θέμιδος Σκορδέλη – στέλεχος Χρυσής Αυγής).

Αλληλέγγυοι στους 6 διωκόμενους στέκονται ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης, όπου και υπήρξαν μέλη κατά την περίοδο φοίτησης τους αλλά και πολλοί άλλοι Σύλλογοι και Σωματεία καταγγέλοντας την άδικη δίωξη τους που προσβλέπει την εξόντωση τους και στην ποινικοποίηση του συνδικαλισμού και του αντιφασιστικού αγώνα.

 

από: https://left.gr

 
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου