Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Νοέ 2023
Έρευνα Εteron / 7 στους 10 είναι δυσαρεστημένοι από τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλάδα
Κλίκ για μεγέθυνση

















(EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ)

 

Τα ευρήματα μεγάλης έρευνας με τίτλο «Ακτινογραφία της Ακροδεξιάς», δημοσιεύει σήμερα το Eteron - Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή.

 

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την aboutpeople για λογαριασμό του Ινστιτούτου, σε πανελλαδικό δείγμα 3.058 ατόμων από τις 17 έως 20 Οκτωβρίου 2023 και εστιάζει στους/στις ψηφοφόρους των κομμάτων δεξιότερα της ΝΔ, δίνοντας έμφαση σε τρία μεγάλα ερωτήματα:

- Ποιες είναι οι βασικές ιδεολογικές τοποθετήσεις των ψηφοφόρων της Ελληνικής Λύσης, των «Σπαρτιατών» και της Νίκης;

-Οι ψηφοφόροι των τριών αυτών κομμάτων συγκροτούν κάποιου είδους ιδεολογική και πολιτική κοινότητα;

- Ποια είναι η σχέση των εν λόγω ψηφοφόρων με εκείνους της Νέας Δημοκρατίας;

Σημειώνεται ότι για την περαιτέρω διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων διενεργήθηκαν και τέσσερα focus groups σε ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των «Σπαρτιατών», προκειμένου να γίνει κατανοητό σε βάθος τις απόψεις των συγκεκριμένων κοινών γύρω από θέματα που άπτονται του κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς και να εξετασθεί η πιθανή σύνδεση αυτών των κοινών με τους πολιτικούς σχηματισμούς στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

Η ζωή στην Ελλάδα Σήμερα

Άγχος, αβεβαιότητα και ανασφάλεια είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα που επικρατούν στους/στις ερωτώμενους/ες.

Προέρχονται κυρίως από μια δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουν, με την ακρίβεια και την οικονομική επισφάλεια να κυριαρχούν.

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, οι δυο πόλεμοι, Ρωσίας – Ουκρανίας και Ισραήλ – Παλαιστίνης, μεγενθύνουν τις βασικές τους ανησυχίες και δυσκολεύουν τη δημιουργία μιας θετικότερης προοπτικής για το μέλλον.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν προκύπτει θυμός, οργή, συναισθήματα ρήξης, δηλαδή και περιθωριοποίησης από τα κεντρικά αφηγήματα.

Η Ελλάδα στα μάτια τους είναι μια χώρα με θετικές και αρνητικές προσλαμβάνουσες. Η εικόνα της χώρας συγκροτείται σε τρία βασικά επίπεδα:

Στο πρώτο, που έχει να κάνει με το εξιδανικευμένο παρελθόν, την ιστορία, τον πολιτισμό και αξίες όπως η Δημοκρατία,
Στο δεύτερο που αφορά έναν ιδεατό ελληνικό τρόπο ζωής, τις φυσικές ομορφιές, την διασκέδαση και την αίσθηση ελευθερίας,
Και στο τρίτο επίπεδο που έχει να κάνει με το παρόν, τις αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων χρόνων, την κρίση αξιών, την αίσθηση αδιεξόδου και τις μικρές προσδοκίες για το μέλλον τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες το παρελθόν εξιδανικεύεται συστηματικά, δημιουργώντας έτσι ένα συντηρητικό πλαίσιο, στο οποίο η χαμένη αλήθεια του σήμερα, οι κώδικες ηθικής και η αυθεντικότητα αναζητούνται στο χθες.

Το παρόν περιγράφεται με μελανά χρώματα, γιατί ορίζεται από τις πολλαπλές κρίσεις που βιώνουμε. Η χώρα πάει προς τη λάθος κατεύθυνση, η καθημερινή ζωή δυσκολεύει και όλο αυτό υποθηκεύει τις προβολές που κάνουν για το μέλλον.

Σήμερα βιώνουν μια παρατεταμένη περίοδο μεγάλων αλλαγών που προκαλεί ανασφάλεια, διαταράσσει τις σταθερές της ζωής τους και κυρίως, μειώνει τις ελπίδες τους για το μέλλον που προοιωνίζεται αβέβαιο. Το κύμα ακρίβειας και η μείωση του εισοδήματος πιέζει διαρκώς.

Η αίσθηση απουσίας ενός ισχυρού και αποτελεσματικού κράτους που νιώθουν, ορίζει σε μεγάλο τις ανάγκες τους.

Τι χρειάζονται; Ένα περιβάλλον ασφάλειας, ένα κράτος που να τους προστατεύει, σχέδιο για το μέλλον και ισχυρή Ηγεσία που την αναζητούν σε όλα τα επίπεδα.

Ο βαθμός ενημέρωσης τους δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, κύρια πηγή αποτελεί το διαδίκτυο, το κινητό και η “google”, καθώς και το Facebook, δηλαδή η κοινότητα κάθε ερωτώμενου και ερωτώμενης.


Σημειώνεται ότι για την περαιτέρω διερεύνηση των παραπάνω ερωτημάτων διενεργήθηκαν και τέσσερα focus groups σε ψηφοφόρους της Ελληνικής Λύσης, της Νίκης και των «Σπαρτιατών», προκειμένου να γίνει κατανοητό σε βάθος τις απόψεις των συγκεκριμένων κοινών γύρω από θέματα που άπτονται του κοινωνικού ενδιαφέροντος, καθώς και να εξετασθεί η πιθανή σύνδεση αυτών των κοινών με τους πολιτικούς σχηματισμούς στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς.

Ποιοι προτιμούν τη δικτατορία από τη δημοκρατία»

Η πλειοψηφία των ερωτώμενων θεωρεί ότι η Δημοκρατία είναι προτιμότερη της Δικτατορίας. Μια Δημοκρατία όμως με «μέτρο», εκεί δημιουργείται μια γκρίζα ζώνη, και με την ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή Ηγεσία που μπορεί να επιβάλλει αναγκαίες αλλαγές. Επίσης θέλουν καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας. Βασικό ρόλο στη στάση υπέρ της Δημοκρατίας παίζει και το γεγονός ότι αυτή γεννήθηκε στην Ελλάδα.

ΕΡΕΥΝΑ Eteron

 

ΕΡΕΥΝΑ Eteron ΕΡΕΥΝΑ Εteron

 Δημοκρατία  

Στην ερώτηση αν είστε ικανοποιημένος/η από τον τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Ελλαδα, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

- Στο σύνολο του δείγματος αρκετά ή πολύ δυσαρεστημένο δηλώνει το 70,8%.
- Στο σύνολο του δείγματος οι θετικές και μάλλον θετικές απαντήσεις είναι στο 28,4%
- Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ  είναι στο 60,8%
-ΣΥΡΙΖΑ, 5,8%
- ΠΑΣΟΚ 27,2%
- ΚΚΕ 6,9
- Σπαρτιάτες 4,9%
- Ελληνική Λύση 7,8%
- Νίκη 57,6%
- Πλεύση Ελευθερίας  9,4%

 
ΕΡΕΥΝΑ Eteron ΕΡΕΥΝΑ Eteron

 

ΕΡΕΥΝΑ Εteron

 Η ΕΕ και η παγκοσμιοποίηση Στην ερώτηση αν είναι θετική η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: - Στο σύνολο του δείγματος οι θετικές και μάλλον θετικές απαντήσεις είναι στο 65% - Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ  είναι στο 88% - ΣΥΡΙΖΑ 59,7% - ΠΑΣΟΚ 82% - ΚΚΕ 37,8% - Σπαρτιάτες 34,2% - Ελληνική Λύση 31,6% - Νίκη 50% - Πλεύση Ελευθερίας 57,6%

ΕΡΕΥΝΑ Eteron ΕΡΕΥΝΑ Εteron

 

EΡΕΥΝΑ Eteron

Έθνος, εξωτερική και αμυντική πολιτική Στην ερώτηση αν η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν κακή για τα συμφέροντα της Ελλάδας, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: - Στο σύνολο του δείγματος οι αρνητικές αξιολογήσεις ανέρχονται σε 50,4% - Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ είναι 63,5% - ΣΥΡΙΖΑ 7,4% - ΠΑΣΟΚ 42,7% - ΚΚΕ 30,5% - Σπαρτιάτες 88,6% - Ελληνική Λύση 89,6% - Νίκη 78,3% - Πλεύση Ελευθερίας 60,5%

ΕΡΕΥΝΑ Eteron EΡEYNA Εteron

 

ΕΡΕΥΝΑ Εteron

 Στην ερώτηση αν πρέπει να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: - Στο σύνολο του δείγματος οι θετικές απαντήσεις είναι στο  32,5% - Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ 53,3% - ΣΥΡΙΖΑ 7,2% - ΠΑΣΟΚ 32,2% - ΚΚΕ 8,9% - Σπαρτιάτες 54,3% - Ελληνική Λύση 37,5% - Νίκη 44% - Πλεύση Ελευθερίας 23,2%

ΕΡΕΥΝΑ Eteron ΕΡΕΥΝΑ Eteron

 

ΕΡΕΥΝΑ Eteron

 

Θανατική ποινή

Στην ερώτηση αν πρέπει να επανέλθει η θανατική ποινή, οι απαντήσεις έχουν ως εξής:

- Στο σύνολο του δείγματος οι θετικές απαντήσεις είναι στο 47,9%
- Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ είναι στο 55,9%
- ΣΥΡΙΖΑ 30,2%
- ΠΑΣΟΚ 45,7%
- ΚΚΕ 33,5%
- Σπαρτιάτες 85,6%
- Ελληνική Λύση 68,5%
- Νίκη 52,2%
- Πλεύση Ελευθερίας 50,9%

 

 

Οικονομική πολιτική   Στην ερώτηση αν προτιμάτε ένα οικονομικό σύστημα που στηρίζεται περισσότερο στον κεντρικό σχεδιασμό ή στην αγορά, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: - Στο σύνολο του δείγματος τον κεντρικό σχεδιασμό προτιμά το 35,6% και την αγορά το 50,1% - Στους/στις ψηφοφόρους της ΝΔ  τα ποσοστά είναι 17,9% και 74% - ΣΥΡΙΖΑ 66,3% και 27,1% - ΠΑΣΟΚ 35,4% και 56,6% - ΚΚΕ 63,2% - Σπαρτιάτες 33,9% και 54,4% - Ελληνική Λύση 29,1% και 63,4% - Νίκη 26,9% και 40,1 - Πλεύση Ελευθερίας 36,4%

ΕΡΕΥΝΑ Eteron EΡΕΥΝΑ Εteron

 

ΕΡΕΥΝΑ Eteron

www.avgi.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου