Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 26 Ιαν 2023
Eγκύκλιος για ετεροδημότες
Κλίκ για μεγέθυνση


Το 2023 είναι εκλογική χρονιά. Το σύνολό του κόμματος πρέπει να διατάξει τις οργανωτικές του δυνάμεις σε εκλογική ετοιμότητα. Η εκλογική μάχη θα είναι ιδιαίτερα απαιτητική και θα πρέπει από τώρα να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή των μελών και φίλων του κόμματος σε Ελλάδα και εξωτερικό σε αυτή την εκλογική διαδικασία.
Καμία ψήφος αριστερού, δημοκρατικού και προοδευτικού πολίτη δεν μπορεί να πάει χαμένη. Επιπρόσθετα, είναι πιθανό να δοθούν δύο εκλογικές μάχες, γεγονός που δημιουργεί δυσκολίες στην μετακίνηση των εκλογέων τόσο του εξωτερικού, όσο και του εσωτερικού, σε δύο εκλογικές διαδικασίες και μάλιστα με διαφορά λίγων μηνών.

Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να διασφαλίσουμε, ότι το σύνολο των μελών και φίλων του κόμματος -εντός και εκτός της χώρας- θα συμμετέχει σε αυτή την κρίσιμη εκλογική μάχη, όπως επίσης και στις επαναληπτικές εκλογές, εάν προκύψει αδιέξοδο.

Τόσο η μετακίνηση των εκλογέων εντός της χώρας (πόσο μάλλον η μετακίνηση από το εξωτερικό), είναι δύσκολη διαδικασία, που έχει να κάνει με τη χρονική διαθεσιμότητα των εκλογέων, αλλά και με το οικονομικό κόστος, το οποίο είναι ευνόητο ότι είναι αδύνατο να καλυφθεί από το κόμμα. Όμως, θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια το κόμμα να διευκολύνει την μετακίνηση των ετεροδημοτών και να βοηθήσει στην εξεύρεση της πιο οικονομικής λύσης για τους εκλογείς.
Ετεροδημότες

Ετεροδημότης είναι ο εκλογέας, που εκδηλώνει ενδιαφέρον να ψηφίσει στον τόπο διαμονής του, τους συνδυασμούς της εκλογικής περιφέρειας, στης οποίας τους εκλογικούς καταλόγους είναι εγγεγραμμένος.
Ο ετεροδημότης ψηφίζει μόνο στον τόπο διαμονής του και όχι στον δήμο της βασικής του εγγραφής. Ειδικά στις εθνικές ή ταυτόχρονες εκλογές, σε περίπτωση που σε μια Εφετειακή περιφέρεια (περιλαμβάνει 2 ή περισσότερους νομούς που υπάγονται στο ίδιο εφετείο) δεν συγκεντρώνονται 40 τουλάχιστον ετεροδημότες προερχόμενοι από την ίδια εκλογική περιφέρεια, οι εκλογείς αυτοί δεν θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σαν ετεροδημότες, αλλά θα ψηφίσουν μόνο στον δήμο στους εκλογικούς καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Οι εκλογείς αυτοί θα ενημερωθούν έγκαιρα από το υπουργείο Εσωτερικών, προκειμένου να μεταβούν στο τόπο βασικής εγγραφής τους.

Τόσο για τους ετεροδημότες εντός Ελλάδας όσο και για αυτούς του εξωτερικού δίνεται η δυνατότητα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στον τόπο διαμονής τους. Αρκεί αυτό να γίνει εμπρόθεσμα.
Για να έχει δικαίωμα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος στον τόπο διαμονής του ένας/μία ετεροδημότης εκλογέας, θα πρέπει να έχει γραφεί έγκαιρα στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών. Δηλαδή δύο μήνες από την διάλυση της Βουλής. Ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Εφόσον, η αίτηση εγγραφής γίνει αποδεκτή, οι εκλογικοί κατάλογοι θα ενημερωθούν με τα επικαιροποιημένα στοιχεία εντός δύο μηνών.

Μη γνωρίζοντας το πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές, θα πρέπει να βάλουμε ως στόχο εντός του Ιανουαρίου 2023 να κινητοποιήσουμε μέλη και φίλους, που θέλουν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους και είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους διαφορετικούς από τον τόπο διαμονής τους, να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους ετεροδημοτών.

Η διαδικασία εγγραφής θα πρέπει να ακολουθήσει τα παρακάτω βήματα:
1ο βήμα: Να γνωρίζει κάθε εκλογέας τον τόπο στον οποίο είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς του καταλόγους. Για να μάθει κάποιος που ψηφίζει, μπορεί να μεταβεί στην ειδική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών.

https://www.ypes.gr/mathe-poy-psifizeis-forma/

2ο βήμα (για εκλογείς εξωτερικού): Αφού διαπιστώσει το εκλογικό τμήμα στο οποίο είναι εγγεγραμμένος/η, ο εκλογέας του εξωτερικού μπορεί να δει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών εξωτερικού, καθώς και απαντήσεις σε συχνά ερωτήματα στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση.

https://apodimoi.gov.gr/assets/docs/YPES_EklogeisExoterikou_FAQ.pdf

3ο βήμα: Αφού ο εκλογέας εσωτερικού ή εξωτερικού διαπιστώσει ότι έχει τις προϋποθέσεις (αφορά κυρίως εκλογείς εξωτερικού), μπορεί να κάνει αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους για ετεροδημότες στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Υπουργείου Εσωτερικών.

https://aitiseis.eterodimotes.gov.gr/login?returnUrl=%2Fsubmissions%2Flist
Συνοπτικά, οι προϋποθέσεις για την εγγραφή σε εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών είναι η κατοχή προσωπικού Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) από τον εκλογέα και των αντίστοιχων κωδικών, που διαθέτει στην εφαρμογή «ΤaxisNet» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)

Προσοχή! ΓΙΑ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΑ ΜΕΛΗ κάτω των 30 ετών ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος, εφόσον κάποιος συγγενής τους πρώτου βαθμού το έχει πράξει. 

Οι αιτήσεις είναι δυνατό να υποβάλλονται και στους οικείους δήμους και στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.). Για την υποβολή της αίτησης στους οικείους δήμους, οι εκλογείς είναι δυνατό να απευθύνονται μόνο στο δήμο που κατοικούν, ενώ στα Κ.Ε.Π. είναι δυνατό να απευθύνονται όλοι οι εκλογείς ανεξάρτητα από το δήμο κατοικίας τους.

Αιτήσεις ετεροδημοτών, που έχουν υποβληθεί πριν από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής, θεωρούνται ενεργές και έως την πιθανή τροποποίησή τους, εκφράζουν την πρόθεση του εκλογέα να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του.

Εκλογείς, που ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους ως ετεροδημότες, χάνουν την ιδιότητα του ετεροδημότη, εφόσον μεταδημοτεύσουν. 
Εκλογείς, που υποβάλλουν αιτήσεις εγγραφής σε ειδικούς εκλογικούς ετεροδημοτών μετά την τελευταία πριν από τις εκλογές αναθεώρηση των εκλογικών καταλόγων, δεν ψηφίζουν σαν ετεροδημότες.

Με βάση τα παραπάνω καλούνται οι ΝΕ και οι Ο.Μ του κόμματος, ειδικότερα αυτές του εξωτερικού να προβούν στις παρακάτω ενέργειες:
Να στείλουν την παρακάτω εγκύκλιο σε όλα τα μέλη του κόμματος.
Κάθε μέλος του κόμματος, που θέλει να ενταχθεί στους εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών να το κάνει έως τις 10 Φεβρουαρίου 2023.
Να γνωστοποιήσουμε σε φίλους του κόμματος και σε ψηφοφόρους τα παραπάνω. Ειδικότερα οι ΟΜ του εξωτερικού να κάνουν μικρές καμπάνιες στους χώρους ευθύνης τους, σε συλλογικότητες της ομογένειας, αλλά και σε ελληνικές μεταναστευτικές κοινότητες, καθώς και σε συλλόγους Ελλήνων φοιτητών του εξωτερικού ή όπου αλλού κρίνεται απαραίτητο.

Κάθε ΝΕ του κόμματος αλλά και ΟΜ του εξωτερικού να ορίσει ένα/μια υπεύθυνο της ΝΕ/ΟΜ για τη δουλειά των ετεροδημοτών και να τον γνωστοποιήσουν στο οργανωτικό γραφείο του κόμματος, με αποστολή e-mail στο [email protected] με την ένδειξη (τίτλος μηνύματος) «ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ (ΝΕ/ΟΜ)»

Μετά τις εθνικές εκλογές του 2019 είχε αποσταλεί στις ΝΕ κατάλογος ετεροδημοτών, που είχαν επικοινωνήσει με το γραφείο ετεροδημοτών, το οποίο είχε συσταθεί πριν τις εθνικές εκλογές. Να διασφαλίσουμε ότι κάθε ΝΕ έχει αυτά τα στοιχεία. Με βάση αυτούς τους καταλόγους να δούμε αν οι ετεροδημότες του 2019 είναι εγγεγραμμένα μέλη στις τελευταίες ενημερωμένες λίστες μελών του κόμματος. Όσοι και όσες δεν είναι εγγεγραμμένα μέλη να τα αποτελέσουν μια επικαιροποιημένη λίστα ετεροδημοτών.

Να δημιουργήσουν μια νέα λίστα από τους νέους καταλόγους μελών με τους σφους/ισσες, που είναι μέλη της κάθε ΟΜ και είναι ετεροδημότες. Να ερωτηθούν οι σφοι/ισσες, αν έχουν τη δυνατότητα μετακίνησης στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος. Να καταγραφούν όσοι και όσες δεν έχουν αυτήν την δυνατότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ το επόμενο διάστημα θα συγκροτήσει το κεντρικό γραφείο ετεροδημοτών για τους εντός και εκτός της χώρας, που θα συντονίσει την δουλειά μας και θα υπάρξουν λεπτομερείς οδηγίες.
Υπεύθυνοι από το Οργανωτικό Γραφείο για τους ετεροδημότες είναι οι σύντροφοι:
Πέτρος Καλκανδής 6936142642 και Τάσος Πολιτίδης 6972292752

Τα παραπάνω κρίνονται ως απαραίτητες και άμεσες ενέργειες, που θα κρίνουν την παρουσία και τη διάταξη του κόμματος μας στην εκλογική μάχη που έρχεται.

Ούτε μια ψήφος χαμένη, οι εκλογές κερδίζονται τώρα. Καλή δύναμη και καλούς αγώνες.

Οργανωτικό Γραφείο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου