Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 24 Ιαν 2023
Έτσι λειτουργούν τα κοράκια
Κλίκ για μεγέθυνση
24.01.23
 
 

Ο Σύλλογος Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος απέστειλε σήμερα, Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023, αναφορά στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την τοκογλυφική συμπεριφορά «Εταιρείας Διαχείρισης Απαιτήσεων», όπως αναφέρει το Aftodioikisi.gr.

Ακολουθεί απόσπασμα της αναφοράς:

 «Κύριε Υπουργέ,

Από τα ΜΜΕ λαμβάνουμε τον τελευταίο καιρό την πληροφόρηση ότι η Κυβέρνηση και εσείς προσωπικά πιέζετε τα Τραπεζικά Ιδρύματα και τις “Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων” να στηρίξουν τους δανειολήπτες και να προχωρούν σε όσο γίνεται ευνοϊκές, για τους τελευταίους, ρυθμίσεις. Παρόλα αυτά, στο Σύλλογο Δανειοληπτών & Προστασίας Καταναλωτών Βορείου Ελλάδος συνεχίζουν να φτάνουν εξακριβωμένες αναφορές για καταστάσεις με ακριβώς τα αντίθετα χαρακτηριστικά.

Πιο ειδικά, έχουμε στα χέρια μας πολλές περιπτώσεις όπου οι εν λόγω Εταιρείες φαίνεται να λειτουργούν ως τοκογλύφοι, χρησιμοποιώντας το δανεισμό ως αφορμή για να ξεκινήσουν εκβιασμό και οικονομική αφαίμαξη των πολιτών. Έχουμε ήδη καταθέσει αναφορές δανειοληπτών που γίνονται αποδέκτες τέτοιων παράλογων απαιτήσεων και ανήκουν σε εξαιρετικά ευαίσθητες ομάδες του Ελληνικού πληθυσμού,

Δανειολήπτης, το όνομα του οποίου είναι οποιαδήποτε στιγμή στη διάθεσή σας, έχει οφειλή €45.158,68 €, η οποία προσαυξανόμενη με τους τόκους υπερημερίας ανέρχεται στο ποσό των €58.000 περίπου. Για την οφειλή αυτή στις 19/01/2023 επιβλήθηκε κατάσχεση με πρόγραμμα πλειστηριασμού πρώτης και μοναδικής κατοικίας. Ο δανειολήπτης σε συνεννόηση με εξουσιοδοτημένο συνεργάτη της εταιρείας διαχείρισης συμφώνησε για την αναστολή του πλειστηριασμού να καταβάλει άμεσα το ποσό των €25.000. Το υπόλοιπο ποσό των €33.000 συμφωνήθηκε να ρυθμιστεί σε 240 ως 300 δόσεις, δηλαδή με δόση της τάξεως των €200. Η Εταιρεία Διαχείρισης ενημερώθηκε ότι προκειμένου να καταβληθεί το ποσό των €25.000, ο δανειολήπτης έλαβε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα της Γερμανίας όπου υποχρεώθηκε να εγκατασταθεί ο δανειολήπτης λόγω των οικονομικών δυσχερειών που αντιμετώπιζε στην Ελλάδα, με μηνιαία δόση στο ποσό των 400 €.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε, απόδειξη του οποίου είναι ότι ο δανειολήπτης ολοκλήρωσε την καταβολή του ποσού των €25.000 και ότι ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Αφότου όμως έλαβε το ποσό, η Εταιρεία Διαχείρισης άλλαξε μονομερώς τη συμφωνία και ανακοίνωσε ότι απαιτεί μηνιαία δόση τουλάχιστον €700 για να ρυθμίσει το υπόλοιπο του ποσού. Η δικαιολογία για την αλλαγή των απαιτήσεών της ήταν ότι στη συγκεκριμένη σύμβαση εγγυητές είναι οι γονείς του δανειολήπτη και σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που είχαν αποσταλεί στην εταιρεία διαχείρισης και ήταν εις γνώσιν της, οι γονείς του έχουν διαθέσιμο υπόλοιπο €700 από τις συντάξεις τους. Αυτό το ποσό αξιώνει η εταιρεία διαχείρισης, ως μηνιαία δόση για τη ρύθμιση της οφειλής.

Με άλλα λόγια, παρά τη θετική πρόθεση του δανειολήπτη να δώσει βιώσιμη λύση για την εξόφληση του δανείου, παρά το γεγονός ότι ο δανειολήπτης αποπλήρωσε σημαντικό μέρος του αρχικού δανείου μπαίνοντας στην περιπέτεια ενός δεύτερου δανείου από ξένο πιστωτικό ίδρυμα (άρα και μεταφέροντας το πρόβλημα εκτός Ελλάδας), παρά το γεγονός ότι αυτό το ποσό μπήκε καθαρό στα ταμεία της Εταιρείας Διαχείρισης, αυτή φαίνεται να δρα με ύπουλο τρόπο, να αλλάζει τις συμφωνίες ώστε να λαμβάνει όλα τα πιθανά οφέλη, χωρίς να ενδιαφέρεται αν με αυτό τον τρόπο καταστρέφει τον δανειολήπτη.

Η Εταιρεία θα μπορούσε να ανακοινώσει εξ αρχής την απαίτηση της για το υψηλό μηναίο ποσό, οπότε ο δανειολήπτης δεν θα έμπαινε σε επιπλέον περιπέτειες δανεισμού. Όμως προτίμησε να συμφωνήσει, ψευδώς όπως δείχνουν τα γεγονότα, ώστε να λάβει το ποσό των 25.000 ευρώ, και μετά να ακυρώσει τη βιώσιμη λύση που πρόσφερε ο δανειολήπτης, αλλάζοντας τους όρους με τρόπο ώστε να είναι αδύνατο να τηρηθούν από εκείνον. Το ζητούμενο είναι προφανώς, να προχωρήσει και στην κατάσχεση του ακινήτου, έχοντας λάβει με ανήθικο και απαράδεκτο τρόπο όσα περισσότερα μπορεί, αδιαφορώντας για κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης! …».

πηγη: http://artinews.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου