Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 11 Αύγ 2023
Χαλκιδική / Κάνουν τα στραβά μάτια στα beach bars, στοχοποιούν τους κατοίκους
Κλίκ για μεγέθυνση

 





Να στοχοποιήσουν τους μόνιμους παραθεριστές που έχουν εξοχικές κατοικίες και όχι τις επιχειρήσεις των beach bars επιχειρούν οι δήμαρχοι Νέας Προποντίδας και Κασσάνδρας μετά τις μαζικές διαμαρτυρίες του κινήματος για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες.

Είναι γεγονός ότι οι λεγόμενοι «μονιμάδες» αποτελούν πρόβλημα, είτε αφορά απλώς ομπρέλες και καρέκλες είτε μεγαλύτερες κατασκευές, για την ισότιμη και ελεύθερη πρόσβαση όλων στις παραλίες. Ωστόσο φαίνεται ότι οι δήμαρχοι ποντάρουν σε έναν νέο κοινωνικό αυτοματισμό με σκοπό την απομάκρυνση της συζήτησης από το μείζον θέμα της κατάληψης του αιγιαλού από επιχειρήσεις.

Οι δύο δήμαρχοι της Χαλκιδικής δηλώνουν αναρμόδιοι να ελέγξουν τις παρανομίες των beach bars, ωστόσο προχωρούν σε απομάκρυνση του εξοπλισμού που αφήνουν μόνιμα στις παραλίες οι κάτοικοι της περιοχής. Χθες το πρωί ο Δήμος Νέας Προποντίδας ξεκίνησε τη διαδικασία αφαίρεσης των πακτωμένων ομπρελών, προκαλώντας αντιδράσεις από μερίδα κατοίκων. Τις προηγούμενες ημέρες ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας Μανώλης Καρράς έδωσε προθεσμία για την απομάκρυνση μόνιμων ομπρελών και ξαπλωστρών από τους ιδιοκτήτες τους. Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του, «η τοποθέτησή τους και η σταθερή παραμονή τους είναι παράνομη. Τα αντικείμενα χαρακτηρίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία ως “ρύποι”, οι οποίοι πρέπει να απομακρύνονται από τις υπηρεσίες των δήμων». Έτσι το πρωί της Πέμπτης μπουλντόζα του δήμου βρέθηκε στα Φλογητά και απομάκρυνε ομπρέλες και καρεκλάκια ιδιωτών, προκαλώντας την έντονη αντίδραση ηλικιωμένων παραθεριστών. Οι μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής σε ζωντανή μετάδοση στην τηλεόραση της ΕΡΤ1 εξέφρασαν την έντονη αντίδρασή τους στην κίνηση του δήμου, διερωτώμενοι γιατί δεν συμβαίνει το ίδιο και με τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες των beach bars.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, η οποία σε ανακοίνωσή της ενημερώνει πως «η κείμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στους Δήμους να απομακρύνουν ομπρέλες και ξαπλώστρες που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση και απόλαυση των παραλιών μας, αν δεν διαταχθούν πρώτα από την Κτηματική Υπηρεσία, είτε μετά από έκδοση Πρωτοκόλλου Διοικητικής Αποβολής για κατάληψη αιγιαλού (επιχειρήσεις εστίασης, beach bar) είτε Πράξης απομάκρυνσης προσωρινών εγκαταστάσεων επί του αιγιαλού (πακτωμένες ομπρέλες)». Στη συνέχεια η δήμαρχος Κασσάνδρας κάνει λόγο για αναλγησία των παραθεριστών, η οποία συνεχίζεται παρά τις συστάσεις του δήμου, προκαλώντας την αγανάκτηση των «νομιμόφρονων πολιτών». Παράλληλα, η Α. Χαλκιά θεωρεί πως «επιβάλλεται η νομοθέτηση, ώστε να εκχωρηθεί η αρμοδιότητα στους Δήμους, τόσο για την απομάκρυνση, όσο και για την επιβολή υψηλών προστίμων, διότι η έλλειψη παιδείας και ενσυναίσθησης είναι πλέον ολοφάνερη. Το πρόβλημα πρέπει να λυθεί νομοθετικά και χωρίς παράθυρα».

Η ανακοίνωση του Δήμου Κασσάνδρας δηλώνει πως το προσωπικό του δήμου «συνεχίζει κάθε θερινή περίοδο και καθημερινά, με ελέγχους, να παραπέμπει στην Κτηματική Υπηρεσία όλους τους παρανομούντες με φωτογραφίες και συντεταγμένες της κάθε τοποθεσίας όπου εντοπίζονται, όπως υποχρεούται εκ του νόμου, και αναμένει τις διαταγές απομάκρυνσης από την αρμόδια και υποστελεχωμένη Κτηματική Υπηρεσία Χαλκιδικής».

Είναι σαφές πως η δυναμική και η έκταση που έχει λάβει το κίνημα για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες έχουν θορυβήσει τους δημάρχους της Χαλκιδικής, που βλέπουν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου να πλησιάζουν. Ωστόσο επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα νέο δίπολο ανάμεσα σε νόμιμους και παράνομους πολίτες, αγνοώντας πλήρως την παράνομη λειτουργία των beach bars της περιοχής τους.

Κατόπιν εορτής και αποπροσανατολιστικές οι παρεμβάσεις των δήμων

Η Έλλη Μέλλιου, δικηγόρος και ενεργό μέλος του κινήματος για ελεύθερες και προσβάσιμες παραλίες στη Χαλκιδική, θεωρεί πως οι ενέργειες των δήμων της Χαλκιδικής για αποδέσμευση τμημάτων ορισμένων παραλιών από πακτωμένες ομπρέλες-καρέκλες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς, όπως λέει στην ΑΥΓΗ, «η (ημι)μόνιμη κατάληψη τμημάτων του αιγιαλού είναι παράνομη, είτε γίνεται από επιχειρήσεις είτε από ιδιώτες». Επισημαίνει, μάλιστα, πως «ακόμη και αυτές οι στοιχειώδεις ενέργειες των δήμων, για θέματα μάλιστα της απολύτου αρμοδιότητάς τους, λαμβάνουν χώρα με πολύ μεγάλη καθυστέρηση, κι αυτό στον απόηχο του ξεσπάσματος του κινήματος για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες της Χαλκιδικής». Ωστόσο, όπως αναφέρει, «τέτοιες ενέργειες ή ανακοινώσεις που στοχοποιούν μόνο την αυθαιρεσία των ιδιωτών παραθεριστών, αλλά όχι και την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση του δημόσιου χώρου από επιχειρήσεις και την καταπάτηση των συνταγματικά κατοχυρωμένων δικαιωμάτων που αφορούν το περιβάλλον και τους λουόμενους πολίτες, λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τη στοχοθεσία του κινήματος πολιτών για τις ελεύθερες παραλίες».

«Είναι λάθος να συγχέουμε τη μία με την άλλη μορφή παράβασης, τόσο ως προς το νόμιμο τρόπο αντιμετώπισής της όσο και ως προς τον βαθμό απαξίας της. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, την οποία πιστεύω ότι ενστερνίζεται το μεγαλύτερο μέρος του κινήματος για την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες, η απαξία της δεύτερης κατηγορίας παραβάσεων, δηλαδή από επιχειρήσεις-δικαιούχους, με τη γνώση, ανοχή ή και συνδρομή των τοπικών Αρχών είναι σαφώς μεγαλύτερη, γιατί αφενός μεν αφορά τη συντριπτική πλειοψηφία των θιγόμενων εκτάσεων, άρα και των σχετικών δικαιωμάτων μας, αφετέρου δε εμπεριέχει και κερδοσκοπία» τονίζει χαρακτηριστικά στην ΑΥΓΗ η Έ. Μέλλιου.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου