Ο Άρειος Πάγος απέρριψε τη αναίρεση που άσκησε τον Ιανουάριο ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην απόφαση αποφυλάκισης του μεσίτη Αθανάσιου Χορταριά, εκ των καταδικασθέντων για το φονικό λιντσάρισμα του Ζακ Κωστόπουλου. Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου ο μεσίτης Χορταριάς είναι οριστικά ελεύθερος.

Πρωτόδικα ο Αθ. Χορταριάς καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για πρόκληση θανατηφόρας σωματικής βλάβης τον Μάιο του 2022, ωστόσο αποφυλακίστηκε δύο μήνες μετά την καταδικαστική απόφαση με τους περιοριστικούς όρους της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης μίας φοράς τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η δικηγόρος της οικογένειας Άννυ Παπαρούσου, η αναστολή του χορηγήθηκε από ένα Μικτό Ορκωτό Εφετείο που συνεδρίασε στις 4 Ιουλίου του 2022, δύο μήνες μετά την απαγγελία της πρωτόδικης απόφασης.

«Επί της ουσίας, δύο μήνες φυλακή εξέτισε ο ευνοημένος αυτός κατηγορούμενος. Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει την εχθρική διάθεση του ελληνικού δικαστικού συστήματος απέναντι στον αγώνα για απόδοση ουσιαστικής δικαιοσύνης.

Έξι αρχικοί κατηγορούμενοι, δύο κατάδικοι, κανείς στη φυλακή. Είθε το κριτήριο που εισήγαγε η απόφαση αυτή να εφαρμοζόταν και στα δικαστήρια που κρίνουν τις αναστολές εκτελέσεως ποινών των φτωχών, των ασθενών και των πολιτικών κρατουμένων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση του Μικτού Ορκωτου Δικαστηρίου έκρινε ότι το έγκλημα αυτό έχει τελεστεί με ιδιαίτερη σκληρότητα και ότι ο Αθ. Χορταριάς είναι αμετανόητος. 

πηγη: https://tvxs.gr