Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Οκτ 2022
Εκκένωση κατάληψης στη Λάρισα με τυμπανοκρουσίες «Νόμου και Τάξης» από Θεοδωρικάκο
Κλίκ για μεγέθυνση
LARISSANET.GR/EUROKINISSI


31.10.2022, 18:21

 

 
 
Από την επιχείρηση εκκένωσης συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ προσήχθησαν άλλα τέσσερα. Για «απελευθέρωση» και αποκατάσταση της δημοκρατίας έκανε λόγο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στην εκκένωση πολιτικής κατάληψης στη Λάρισα προχώρησε σήμερα το πρωί η αστυνομία με την κινητοποίηση πολυάριθμων δυνάμεων καταστολής, χωρίς να λείπουν οι εντάσεις, αλλά και οι κυβερνητικές θριαμβολογίες στο πνεύμα του δόγματος του «Νόμου» και της «Τάξης».

Σύμφωνα με πληροφορίες τοπικών μέσων, πρόκειται για την κατάληψη Ντουγρού που στεγαζόταν εδώ και μια επταετία σε παλιό εγκαταλελειμμένο γηροκομείο σε γειτονιά του κέντρου της Λάρισας. Τα μέλη της κατάληψης είχαν εγκατασταθεί σε ένα σχεδόν ετοιμόρροπο κτήριο στο οποίον πραγματοποίησαν μόνα τους επισκευές και επιδιορθώσεις προκειμένου η κατάληψη να είναι βιώσιμη για τους κατοίκους, τον κόσμο της γειτονιάς αλλά και όποιον αλληλέγγυο ήθελε να την επισκεφθεί μιας και ήταν ανοιχτή στον κόσμο.

Η επιχείρηση εκκένωσης έγινε νωρίς τα ξημερώματα της Δευτέρας, λίγο μετά τις 6 το πρωί, με εντολή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και παρουσία εισαγγελέα. Όπως αναφέρουν οι αστυνομικές πληροφορίες συνελήφθησαν οκτώ άτομα προσήχθησαν άλλα τέσσερα από τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στην εκκένωση.

Όπως καταγγέλλουν τα μέλη της «Ντουγρού» και επιβεβαιώνει και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. στην επιχείρηση της αστυνομίας συμμετείχε και όχημα της Πυτροσβεστικής που έριχνε με μάνικα πίεσης νερού στο εσωτερικό της κατάληψης όπου βρίσκονταν τα μέλη της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα άτομα που ήταν συγκεντρωμένα στο εσωτερικό της κατάληψης απάντησαν στις αστυνομικές δυνάμεις με τη ρίψη αντικειμένων, μπουκαλιών και καρεκλών από τα παράθυρα των ορόφων του κτιρίου. Η ανακοίνωση της αστυνομίας κάνει λόγο για τραυματισμό δύο αστυνομικών κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

«Οι σύντροφοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο αντιστάθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους μπάτσους πετώντας αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις και ταυτόχρονα έκαναν έκκληση για να συγκεντρωθεί αλληλέγγυος κόσμος στο σημείο. Υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους συντρόφους, τον αλληλέγγυο κόσμο και την αστυνομία, αλλά τελικά οι δυνάμεις καταστολής κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να προχωρήσουν σε συλλήψεις και προσαγωγές συντρόφων», αναφέρουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή τους τα μέλη της «Ντουγρού».

Όπως επισημαίνουν: «Η Κατάληψη Ντουγρού υπήρξε για αρκετά χρόνια ένα σημείο αντίστασης, αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης στην πόλη της Λάρισας και η εκκένωση της έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες επιθέσεις του κράτους στις δομές του αγώνα τα τελευταία χρόνια, όπως η εκκένωση της Terra Incognita, του Στεκιού στο Βιολογικό κλπ., ενώ μαζί με την ολοένα και αυξανόμενη καθημερινή ταξική βία ενάντια στους καταπιεσμένους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τις μετανάστριες και τις γυναίκες, αποτελεί κομμάτι της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς απόπειρας καθολικής εφαρμογής του δόγματος “Νομός και Τάξη”, που έχει ως κύριο εκπρόσωπο της την κυβέρνηση των αρίστων της Νέας Παιδεραστίας».

Επιπλέον, τα μέλη της κατάληψης κάλεσαν σε πορεία αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας στις έξι το απόγευμα στην πλατεία Εβραίων στη Λάρισα ως απάντηση στην αστυνομική εκκένωση.

Πανηγυρίζει για τη «δημοκρατία» ο Θεοδωρικάκος

Η δημοσιοποίηση της είδησης συνοδεύτηκε, φυσικά, από τις πανηγυρικές δηλώσεις του Υπουργού Προ.Πο. Τάκη Θεοδωρικάκου, ο οποίος «βάφτισε» την εκκένωση από πάνοπλους αστυνομικούς «απαλεύθερωση», χωρίς βέβαια να πει κουβέντα γιατί το κτίριο βρισκόταν σε καθεστώς πλήρους εγκατάλειψης προτού καταληφθεί και επιδιορθωθεί από τα μέλη της «Ντουγρού». Ο κ. Θεοδωρικάκος μίλησε μάλιστα για «Άβατα και ανομία» που «δεν μπορούν να έχουν σχέση με την δημοκρατία μας». Την ίδια στιγμή, κάτοικοι της γειτονιάς και της πόλης αναφέρουν ότι δεν έχει υπάρξει κανένα πρόβλημα στη γειτονιά όλα αυτά τα χρόνια ύπαρξης της κατάληψης και ότι η δομή και τα μέλη της συμβίωναν αρμονικά και ενισχυτικά στη γειτονιά, έχοντας ενσωματωθεί ομαλά στην καθημερινότητά της, βοηθώντας και προσφέροντας ζωή σε αυτή.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι της περιοχής -τουλάχιστον στην πλειονότητά τους- δεν είχαν κάποιο πρόβλημα με την κατάληψη και τις δράσεις της.

Εύλογα τίθεται το ερώτημα του τι εννοούν ο κ. Θεοδωρικάκος και η κυβέρνηση όταν μιλούν για αστυνομική καταστολή και δημοκρατία. Γιατί το προοδευτικό κομμάτι της κοινωνίας αντιλαμβάνεται ότι αυτά τα δύο είναι έννοιες ασύνδετες ειδικά όταν φέρουν το φορτίο της πολιτικής της κυβέρνησης ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Έχει χαθεί άλλωστε το μέτρημα με τα περιστατικά και τις καταγγελίες αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας σε καθημερινή βάση ανεξαρτήτως περίστασης.

Η ανακοίνωση των μελών της κατάληψης Ντουγρού

Εκκένωση της κατάληψης Ντουγρού στη Λάρισα

Με την επέμβαση ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων από τις πρώτες πρωινές ώρες αλλά και με την χρήση μάνικας νερού στο εσωτερικό του κτιρίου πραγματοποιήθηκε η εκκένωση της Κατάληψης Ντουγρού στην Λάρισα (Τζαβέλα 52).

Οι σύντροφοι που βρίσκονταν μέσα στο κτίριο αντιστάθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα στους μπάτσους πετώντας αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις και ταυτόχρονα έκαναν έκκληση για να συγκεντρωθεί αλληλέγγυος κόσμος στο σημείο. Υπήρξε μεγάλη ένταση ανάμεσα στους συντρόφους, τον αλληλέγγυο κόσμο και την αστυνομία, αλλά τελικά οι δυνάμεις καταστολής κατάφεραν να μπουν στο κτίριο και να προχωρήσουν σε συλλήψεις και προσαγωγές συντρόφων.

Σύμφωνα με τα καθεστωτικά ΜΜΕ, οι συλλήψεις ανέρχονται στις 8 και οι προσαγωγές στις 4.

Η Κατάληψη Ντουγρού υπήρξε για αρκετά χρόνια ένα σημείο αντίστασης, αυτο-οργάνωσης και αλληλεγγύης στην πόλη της Λάρισας και η εκκένωση της έρχεται να προστεθεί στις προηγούμενες επιθέσεις του κράτους στις δομές του αγώνα τα τελευταία χρόνια, όπως η εκκένωση της Terra Incognita, του Στεκιού στο Βιολογικό κλπ, ενώ μαζί με την ολοένα και αυξανόμενη καθημερινή ταξική βία ενάντια στους καταπιεσμένους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές, τις μετανάστριες και τις γυναίκες, αποτελεί κομμάτι της νεοφιλελεύθερης ακροδεξιάς απόπειρας καθολικής εφαρμογής του δόγματος “Νομός και Τάξη”, που έχει ως κύριο εκπρόσωπο της την κυβέρνηση των αρίστων της Νέας Παιδεραστίας.

Κράτος και Κεφάλαιο νομίζουν ότι με την βία και την καταστολή μπορούν να τρομάξουν τον κόσμο του αγώνα και να παραδειγματίσουν τους απο-τα-κάτω για να “κάτσουν φρόνημα” και να πειθαρχήσουν. Όσο όμως η εξαθλίωση των πολλών μέσα στα γρανάζια του καπιταλιστικού συστήματος και η σήψη των πολιτικών του μηχανισμών και θεσμών γίνονται όλο και πιο έντονες και πιο φανερές καθημερινά, τόσο πιο γρήγορα θα οξύνονται οι συνειδήσεις των καταπιεσμένων και θα πολλαπλασιάζονται οι αντιστάσεις.

Αλληλεγγύη στους συλληφθέντες της Κατάληψης Ντουγρού
Κάτω τα χέρια από τις καταλήψεις και τις δομές του αγώνα
Ντουγρού Κατάληψη για Πάντα

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ολοκληρώθηκε σήμερα, Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης κτιρίου, που τελούσε υπό κατάληψη επί της οδού Τζαβέλλα 52 στη Λάρισα, ιδιοκτησίας του Δημοτικού Γηροκομείου Λάρισας.

Στην αστυνομική επιχείρηση, η οποία σχεδιάστηκε από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας και υλοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας, συμμετείχαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας, της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) Λάρισας, του Αστυνομικού Τμήματος Λάρισας, του Τμήματος Τροχαίας Λάρισας και των Διμοιριών Υποστήριξης Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, συνελήφθησαν 8 άτομα και συγκεκριμένα 7 ημεδαποί και αλλοδαπός και σε βάρος τους σχηματίζεται σχετική ποινική δικογραφία από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας που χειρίζεται προανακριτικά την υπόθεση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Το κτίριο παραδόθηκε στη διοίκηση του Γηροκομείου, ενώ συνεργεία εκτελούν εργασίες ανακατασκευής.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου