Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Ιούλ 2013

 

 

Στη Βουλή φέρνει ο Νίκος Νικολόπουλος το θέμα του εφήβου με αυτισμό που επί τρεις περίπου εβδομάδες παραμένει ακινητοποιημένος στο ΠΓΝΠ, δεμένος με ιμάντες πάνω στο κρεβάτι του νοσοκομείου.

Με ερώτησή του προς τους υπουργούς Υγείας, Παιδείας και Εργασίας, η οποία φτάνει μέχρι και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της χώρας, στέκεται στο συγκεκριμένο σοκαριστικό περιστατικό που κάνει τον γύρο της Ελλάδας και του κόσμου, σημειώνοντας την παντελή έλλειψη ειδικευμένων δομών για τα άτομα με αυτισμό στην χώρα, αλλά και την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης και της κρατικής μηχανής απέναντι στο συγκεκριμένο δράμα και τις πολλές καταγγελίες που έχουν γίνει από το Σωματείο Ψυχικής Υγείας και Εκπαίδευσης του Παιδιού και Εφήβου με Αυτισμό Αχαΐας, τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Αχαΐας, καθώς και άλλους κοινωνικούς φορείς της χώρας.

Ο Γενικός Γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος χαρακτηρίζει ως σοκαριστικές τις εικόνες του ακινητοποιημένου παιδιού και ως απαράδεκτες τις συνθήκες υπολειτουργίας των ψυχιατρικών δομών στην Πάτρα και γενικότερα στην χώρα, ζητώντας να πληροφορηθεί μεταξύ άλλων, αν και ποια ήταν η αντίδραση του υπουργείου στα καταγγελλόμενα, εάν έγιναν κινήσεις στην κατεύθυνση διερεύνησης του περιστατικού και αξιολόγησής του, αλλά και γιατί δεν λειτουργεί παιδοψυχιατρική κλινική στην Πάτρα. Σημειώνει δε ότι η βίαια ακινητοποίηση του εφήβου επί τόσες ημέρες, συνιστά κακοποίησης και ζητάει τη διερεύνηση των ευθυνών, όλων των υπευθύνων.

Παράλληλα, με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ο πρώην υφυπουργός Εργασίας, υπογραμμίζει την δραματική κατάσταση στην Ελλάδα ως προς την αντιμετώπιση και νοσηλεία, συνολικά των ΑΜΕΑ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις καταρρέουσες δομές της ψυχικής υγείας, η οποία επιδεινώνεται όλο και περισσότερο, ειδικά στη νέα γενιά. «Η ψυχική υγεία πλήττει σημαντικά τα νέα παιδιά, τροφοδοτούμενη από τη γενικότερη ανασφάλεια που γεννάει η κρίση, ενώ η μείωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την μείωση των κοινωνικών δαπανών του κράτους συνιστά ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, που απασχολεί όλο και περισσότερο την κοινωνία» σημειώνει ο Ανεξάρτητος Βουλευτής

«Στην περίπτωση του 16χρονου εφήβου με αυτισμό, που μένει ακινητοποιημένος στο κρεβάτι του νοσοκομείου, όλη η κοινωνία μας δέχτηκε μία… γροθιά στο στομάχι, που δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη και αδιερεύνητη. Είναι ντροπή και αίσχος να μην υπάρχει σε ολόκληρη την χώρα, έστω μία ειδικευμένη δομή νοσηλείας και σύγχρονης αντιμετώπισης αυτών των παιδιών που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν και να εκφράσουν το μεγάλο στρες που περνάνε και αποτελεί τραγωδία για τις εκατοντάδες οικογένειες με παιδιά στο φάσμα του αυτισμού να γνωρίζουν πως δεν υπάρχει κανένας και τίποτα που να μην μπορεί να βοηθήσει τους ίδιους και τα παιδιά τους. Πέραν τούτου όμως, ένα ηχηρό καμπανάκι χτυπάει στην πατρίδα μας για τη νέα γενιά, η οποία πλήττεται ολοένα και περισσότερο από ψυχικά νοσήματα που στο υπόβαθρό τους βρίσκεται η οικονομική κρίση, η ανασφάλεια και το άγχος για το μέλλον. Στη μνημονιακή Ελλάδα συντελείται ένα έγκλημα εις βάρος της νέας γενιάς και κανείς μας δεν πρέπει και δεν μπορεί να μείνει απαθής» σχολιάζει σχετικά, ο κ. Ν. Νικολόπουλος.

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου