Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 03 Δεκ 2020
«Έφυγε» από τη ζωή η ηθοποιός Δάφνη Σκούρα – Τα συλλυπητήρια μηνύματα ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ
Κλίκ για μεγέθυνση
 

Γεννημένη στο Παγκράτι, με μικρασιατική καταγωγή, η Δάφνη από μικρή ηλικία έκανε φανερό το ταλέντο της στην υποκριτική. Από μαθήτρια κιόλας παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη Σχολή της Μαρίκας Κοτοπούλη ενώ σε όλη την πορεία της στο σανίδι διέπρεψε σε πρωταγωνιστικούς ρόλους του εθνικού και διεθνούς ρεπερτορίου.

Συνεργάστηκε με κορυφαίους σκηνοθέτες και θιάσους, ενώ για πολλά χρόνια υπήρξε και η ίδια της θιασάρχις, αφήνοντας το αποτύπωμά της στο χώρο του θεάτρου. Βοήθησε και στήριξε ως θιασάρχις πολλούς ηθοποιούς – αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που πάλευαν να βρουν ένα μεροκάματο όταν επέστρεψαν από τις εξορίες και τις φυλακές.

Παράλληλα με την πορεία της στην τέχνη, η Δάφνη είχε σημαντική συμβολή στους αγώνες του λαού μας. Υπήρξε ενεργό μέλος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Στρατεύτηκε με το δίκιο του λαού, αξιοποιώντας τη διεισδυτικότητα της τέχνης που υπηρετούσε σε όλη την πορεία της ζωής της. Ήδη από την περίοδο της Κατοχής συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Αντίσταση. Το 1943-’44 διακινούσε προκηρύξεις του ΕΑΜ στο κέντρο της Αθήνας, αψηφώντας όλους τους κινδύνους, ενώ η φωνή της ακουγόταν τα βράδια από το «χωνί» στις συνοικίες του Βύρωνα και του Υμηττού. Μάλιστα, είναι πολύ σημαντικές οι μαρτυρίες της για τους τρεις ηρωικούς ΕΠΟΝίτες, που άφησαν την τελευταία τους πνοή στο «Κάστρο» του Υμηττού και ήταν φίλοι της.  Μετά τα Δεκεμβριανά, εξαιτίας της δράσης της, ο διευθυντής του θεάτρου «Κοτοπούλη» δεν ανανέωσε τη σύμβασή της, γιατί κάποιος την «κάρφωσε» ότι θεάθηκε να συμμετέχει σε διαδήλωση με κόκκινες σημαίες.

Το 1958 παντρεύεται τον αγωνιστή δικηγόρο, μετέπειτα πρόεδρο της ΕΕΔΥΕ και επίτιμο πρόεδρο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελο Μαχαίρα. Aυτό, μαζί με τη συμμετοχή της στους κοινωνικούς αγώνες, θα προκαλέσει την απόλυσή της από το Εθνικό Θέατρο και το ραδιόφωνο, καθώς και τη στέρηση του διαβατηρίου της. Με τους Μάνο Κατράκη και Μήτσο Λυγίζο θα είναι τιμητική φρουρά στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη και λίγο αργότερα θα γίνει ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Νεολαίας Λαμπράκη. Είχε σημαντική συμβολή στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και στην Κίνηση για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Αποζημιώσεων από την εποχή της Κατοχής.

Ξεχωριστή, όμως, ήταν η προσφορά της στο αντιπολεμικό – αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, μέσα από τις γραμμές της ΕΕΔΥΕ. Η Δάφνη Σκούρα ήταν από τις προσωπικότητες που υπέγραψαν την ιδρυτική διακήρυξη της ΕΕΔΥΕ το 1955, ανέπτυξε πλούσια δράση μέσα από την Επιτροπή Ειρήνης Διανοούμενων και Καλλιτεχνών της ΕΕΔΥΕ, ενώ για πάνω από 20 χρόνια διετέλεσε μέλος του Εθνικού της Συμβουλίου.

Η κηδεία της θα γίνει την Πέμπτη 3 Δεκέμβρη, στις 14.30 στην εκκλησία Παναγίτσα στο Μάτι.

Τα συλλυπητήρια μηνύματα

Το συλλυπητήριο μήνυμα του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία:

Η Δάφνη Σκούρα υπήρξε μια ηθοποιός που συνεργάστηκε με κάποιες από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του νεοελληνικού θεάτρου, από τη Μαρίκα Κοτοπούλη και την Κυρία Κατερίνα, μέχρι την Έλλη Λαμπέτη, τον Μάνο Κατράκη και τον Μίμη Φωτόπουλο.

Ακόμα υπήρξε αγωνίστρια πάντα υπέρ της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας μέρος στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα ως μέλος της Νεολαίας Λαμπράκη.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της.

Η ανακοίνωση του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία:

Με μεγάλη θλίψη πληροφορηθήκαμε τον θάνατο της ηθοποιού Δάφνης Σκούρα. Μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, δούλεψε στο θεάτρο τον κινηματογράφο  και το ραδιοφωνο.

Συνεργάστηκε με πολύ γνωστούς θιάσους όπως (Χατζίσκου, Κατερίνας, Βεργή, Ευθυμίου, Κύρου, Βέμπο, Σταματίου κ.ά.). Με τον Μάνο Κατράκη στο «Ελληνικό Λαϊκό Θέατρό» του για πολλά χρόνια και με άλλους καταξιωμένους συναδέλφους της, όπως ο Τίτος Βανδής, Ορέστης Μακρής, Ντίνος Ηλιόπουλος, Μίμης Φωτόπουλος, Αλέκα Κατσέλη, Ελλη Λαμπέτη, Φοίβος Ταξιάρχης, Μαλαίνα Ανουσάκη, Αννα Φόνσου, Ξένια Καλογεροπούλου, Βασίλης Αυλωνίτης, Γεωργία Βασιλειάδου, Γιάννης Αργύρης, Ανδρέας Μπάρκουλης.

Συμμετείχε ακόμα στον «Οργανισμό Ελληνικού Θεάτρου» και σε ραδιοφωνικές εκπομπές.

Έδρασε στη Κατοχή μέσα από τις οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης στις συνοικίες του Βύρωνα και του Υμηττού,   για δημοκρατία και ελευθερία.

Αργότερα συμμετείχε  στη Νεολαία Λαμπράκη και στον  αγώνα ενάντια στη χούντα. Με τους Μάνο Κατράκη και Μήτσο Λυγίζο ήταν τιμητική φρουρά στην κηδεία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η κηδεία  θα γίνει αύριο ημέρα Πέμπτη 3.12.2020 και  ώρα 14.30  στην εκκλησία Παναγίτσα στο Μάτι.

Το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. εκφράζει τα συλλυπητήρια  του στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη.

Το συλλυπητήριο μήνυμα του ΚΚΕ

Το ΚΚΕ αποχαιρετά με θλίψη την αγωνίστρια και σπουδαία ηθοποιό Δάφνη Σκούρα.

«Από τα δεκατρία της βρέθηκε στον κόσμο του θεάτρου, ενώ ήταν ακόμη μαθήτρια της Μαρίκας Κοτοπούλη, και από τότε υπηρέτησε το θέατρο και τον κινηματογράφο με ευγένεια και μοναδικό ήθος, συνεργαζόμενη με τα μεγαλύτερα ονόματα και δίνοντας ανεπανάληπτες ερμηνείες, όπως στα έργα “Βαθιές είναι οι ρίζες” και “Ο Χριστός ξανασταυρώνεται”.

Σε όλη της τη ζωή υπήρξε λαϊκή αγωνίστρια, συμμετέχοντας στην ΕΑΜική Αντίσταση στα χρόνια της κατοχής, στη Νεολαία Λαμπράκη στη συνέχεια και στον αντιδικτατορικό αγώνα ενάντια στη χούντα των συνταγματαρχών.

Είχε παντρευτεί το δικηγόρο Ευάγγελο Μαχαίρα, διοικητή μονάδων του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο, κατά την διάρκεια της κατοχής, πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, πρόεδρο της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και την Ειρήνη, πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Θα την θυμόμαστε πάντα για όλα όσα πρόσφερε στο λαό με την τέχνη και τη δράση της, αλλά και για τη σεμνότητα και την ταπεινοφροσύνη της, που συμπυκνώνεται σε μια φράση της: “Μα δεν έκανα τίποτα. Έκανα ό,τι έκαναν και όλοι οι άλλοι”» αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος καταλήγοντας «το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην κόρη της Αλεξία και τα εγγόνια της Νίκο και Δάφνη».

πηγη:https://www.anatropinews.gr
 
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου