Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 28 Νοέ 2013

 

 

Ε Ι Σ Η Γ Η Σ Η

ΠΡΟΣ : Τον κ. Πρόεδρο του Περιφερειακού

Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας

 

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι είμαστε ίσοι, έχουμε κοινή αρχή τη γέννηση και κοινό τέλος το θάνατο.

Ο καθένας μας οφείλει και καλείται να προσφέρει κάτι στο γενικό σύνολο, στην κοινωνία μας.

Το 1992 η γενική συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε το πρόγραμμα δράσης για τα ΑΜΕΑ, καθιερώνοντας την 3 Δεκέμβρη παγκόσμια ημέρα ατόμων με ειδικές ανάγκες και έρχεται να μας υπενθυμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά, τόσο λόγω των λιγοστών μέτρων εξυπηρέτησής τους όσο και από τον τρόπο αντιμέτωπισής τους από τους υπολοίπους.

Σύμφωνα με το αριθ. 26 του χάρτη θεμελιωδών Κοινωνικών Δικαιωμάτων της Ευρώπης κάθε ανάπηρο άτομο πρέπει να έχει εξασφαλισμένη την αυτονομία του την κοινωνική του ένταξη, την επαγγελματική του ένταξη και το βασικότερο την συμμετοχή του στον κοινωνικό βίο.

Δυστυχώς οι διακρίσεις, οι φραγμοί τα ελλείμματα της δημοκρατίας, αποτελούν μια πραγματικότητα σε βάρος των ΑΜΕΑ που δεν τιμά τον πολιτισμό μας.

Η αναπηρία είναι ένα σύνθετο θέμα, πολιτικό-οικονομικό-κοινωνικό η μη αναγνώριση, ο μη σεβασμός των δικαιωμάτων αυτών των ανθρώπων και η δημοκρατία, δεν συνυπάρχουν.

Κοινωνία που δεν θεωρεί βασικές πολιτικές προτεραιότητες την κοινωνική συμμετοχή και την ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές, αγαθά και υπηρεσίες των ΑΜΕΑ είναι κοινωνία της παρακμής.

Παλαιοτέρα, ως δείκτη του εκσυγχρονισμού μιας χώρας θεωρούσαν την αναλογία της χρήσης σαπουνιού ανά κάτοικο. Σήμερα ο δείκτης εκσυγχρονισμού κάθε χώρας που ισχυρίζεται ότι είναι πολιτισμένη και δημοκρατική είναι η ποιότητα της καθημερινής ζωής των αναπήρων της. Και για αυτό το δείκτη δεν πρέπει να είμαστε και πολύ περήφανοι.

Τα ΑΜΕΑ δεν είναι παιδιά ενός κατωτέρου Θεού αλλά μιας κατώτερης κοινωνίας που εμείς δημιουργήσαμε . Πρέπει λοιπόν να αντιμετωπιστούν από την σύγχρονη κοινωνία μας τα προβλήματα της καθημερινότητας των ΑΜΕΑ, οραματίζοντας και προσδοκώντας ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, υγεία, απασχόληση, πρόνοια, κινητικότητα, πολιτισμό, αθλητισμό.

Σε μια ανθρώπινη-πολιτισμένη δημοκρατική κοινωνία δεν πρέπει και δεν επιτρέπονται διαχωρισμοί ή αποκλεισμοί.

Απαράδεκτο στην Ελλάδα του 2013 να μην μπορούν τα ΑΜΕΑ να έχουν ολοκληρωμένη την βασική τους εκπαίδευση, παρότι τόσο η διεθνής νομοθεσία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το Σύνταγμα της Ελλάδος όσο και ο νόμος 3699/2008 προβλέπει πως η πολιτεία οφείλει να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση στα ΑΜΕΑ. Χρειάζεται πρόγραμμα πρόσβασης σε όλα τα επίπεδα εκπαίδευσης, βοηθητικοί χώροι, ράμπες πρόσβασης, χώροι στάθμισης, κ.λ.π.

Την αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας, Μονάδες αποκατάστασης, εξειδικευμένες μονάδες και εκσυγχρονισμός των υπαρχόντων, Δημόσια χρηματοδότηση, Μακροχρόνια φροντίδα.

Εργασία - βασικός παράγοντας για την κοινωνική ενσωμάτωση καθότι ενισχύει το αίσθημα της ανεξαρτησίας τόσο ηθικά όσο και οικονομικά.

Για να γίνει πλήρης και ισότιμη ενσωμάτωση των ΑΜΕΑ στο κοινωνικό σύνολο χρειαζόμαστε περισσότερες και σύγχρονες ρυθμίσεις και αλλαγή νοοτροπίας.

Χρειάζεται ο σεβασμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας να είναι συνείδηση όλων μας όχι μόνο στις 3 Δεκέμβρη αλλά κάθε μέρα. Όχι αδιαφορία για κάτι που αύριο μπορεί να είναι δικό μας.

Παγκοσμίως τα ΑΜΕΑ ανέρχονται στο 7 – 10% του πληθυσμού και το 80% περίπου ζει στις αναπτυσσόμενες χώρες. Στη χώρα μας υπολογίζεται ότι ο αριθμός των ΑΜΕΑ είναι περίπου ένα εκατομμύριο αν και δεν υπάρχει επίσημη απογραφή αλλά τα ποσοστά στηρίζονται σε στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.

Η εξυπνάδα, η εφευρετικότητα, η παραγωγικότητα των ΑΜΕΑ δεν δέχεται αμφισβήτηση και λειτουργεί προς όφελος όλων μας.

Ένας κινέζικος μύθος αναφέρει ότι μια γριά κουβαλούσε νερό κάθε πρωί στο σπίτι της με δύο κουβάδες δεμένους στην άκρη ενός ξύλου, από διπλανό πηγάδι. Ο δεξιός κουβάς ήταν γερός και δεν έχανε νερό ενώ ο αριστερός ήταν ραγισμένος και έχανε νερό κατά τη διαδρομή. Λέει μια μέρα ο ραγισμένος κουβάς: «μωρέ γιαγιά, δεν με πετάς να πάρεις έναν καινούργιο να μην χάνεις το νερό στο δρόμο; Είμαι άχρηστος!». Χαμογελώντας η γριά του έδειξε το δρόμο πίσω του λέγοντάς του: «Δεν είσαι άχρηστος! Κοίτα πόσα λουλούδια έχουν φυτρώσει από το νερό που χάνεις… Πρέπει να αφήσουμε τα λουλούδια να μαραθούν; Τα λουλούδια ομορφαίνουν τη ζωή όλων μας!».

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Περιφερειάρχης, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι είναι δίπλα στα ΑΜΕΑ ως φίλοι, συνοδοιπόροι, συνεργάτες, δίνοντας αγάπη, σεβασμό, εκτίμηση, όχι σαν δείγμα οίκτου και συμπόνιας αλλά ειλικρινούς αποδοχής των δυσκολιών τους και αναγνώριση των χαρισμάτων τους, καλώντας ταυτόχρονα την πολιτεία να μην κωφεύει στα προβλήματα και τα αιτήματα των ΑΜΕΑ.

 

 

Ο Βοηθός Περιφερειάρχη για θέματα

Κοιν. Αλληλελλύης

Υγείας, Πρόνοιας και ΑμεΑ

 

 

 

Γιώργος Χριστογιάννης

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου