Την περίπτωση μιας συνταξιούχου άνω των 70 ετών, η γκαρσονιέρα της οποίας απειλείται με πλειστηριασμό για χρέος 21.000 ευρώ - με την ίδια να καλείται να πληρώσει 24.600 ευρώ, ανέδειξε σε τηλεοπτικές του δηλώσεις ο δικηγόρος, Γιώργος Νικολακόπουλος.

«Είναι ανεξέλεγκτα τα fund» σημείωσε ο κ. Νικολακόπουλος, μιλώντας στο Open, εξηγώντας ότι οι εταιρείες διαχείρισης δανείων των τραπεζών στοχεύουν συγκεκριμένα σε κατασχέσεις, προσημειώσεις, εγγραφές βαρών σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας, η Καλλιθέα, αλλά και το Ίλιον και άλλα τμήματα του λεκανοπεδίου.

«Θέλουν αυτά τα ακίνητα, οι συγκεκριμένες περιοχές είναι "φιλέτα" γι' αυτούς, προχωρούν σε διαδικασίες εκτελέσεων για να τα "μαζέψουν" και να έχουν αποδόσεις, είτε με ενοικίαση είτε με μεταπώληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουμε φτάσει να έχουμε ουρές από τις 3 το πρωί σε αυτά τα Υποθηκοφυλακεία. Είναι τριτοκοσμικό, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση δεν έχει προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το ζήτημα, να βάλει περισσότερους υπαλλήλους» είπε χαρακτηριστικά.

«Οι κατασχέσεις γίνονται συνεχώς, οι πλειστηριασμοί προχωρούν με πολύ γοργούς ρυθμούς. Η Δικαιοσύνη είναι ακριβή στο να προστατεύσει τους δανειολήπτες. Και η (σ.σ. ηλεκτρονική) πλατφόρμα, το να μπορεί ο δανειολήπτης να πάρει το δάνειό του, ή να μπει σε μία ρύθμιση με κούρεμα, όλα αυτά έχουν μείνει πολύ πίσω», επεσήμανε ο κ. Νικολακόπουλος.

Ο ίδιος χαρακτήρισε απολύτως παράνομη πρακτική των fund να αυξάνουν τις δόσεις για δάνεια που έχουν ενταχθεί στο νόμο Κατσέλη, αφενός γιατί υπάρχει δικαστική απόφαση που τις προσδιορίζει και αφετέρου γιατί τα fund δεν είναι τράπεζες και δεν μπορούν να επικαλούνται τα τραπεζικά επιτόκια για να επιβάλλουν αυξήσεις.

«Η πλειοψηφία των δικαστικών αποφάσεων προβλέπει μια συγκεκριμένη τοκοφορία. Πρέπει να μην αποδεχθούν αυτή την αύξηση στις δόσεις. Πρέπει να κοιτάξουν οι δανειολήπτες που προσέφυγαν στο νόμο Κατσέλη και έχουν απόφαση που προσδιορίζει τη δόση, ποια τοκοφορία προσδιορίζει, άρα να μην επωμίζονται την σχεδόν διπλάσια δόση που τους λένε τα fund», τόνισε ο δικηγόρος.

«Ο δανειολήπτης που πληρώνει τη δόση που έχει καθορίσει δικαστική απόφαση, είναι ακόμη πιο ενήμερος, άρα δικαιούται να μπει στην επιχορήγηση του 50% της αύξησης των επιτοκίων, εφόσον έχει αποδεχθεί τέτοια αύξηση» συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει επιτέλους να προσβληθούν δικαστικά οι χρεώσεις που κάνουν τα fund, γιατί δεν είναι τράπεζες. Δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τραπεζικά επιτόκια».

Ο κ. Νικολακόπουλος περιέγραψε ότι τα fund παίρνουν π.χ. ένα δάνειο που η τράπεζα είπε ότι έχει ονομαστική αξία 100.000 ευρώ δίνοντας π.χ. 3.000 ευρώ, χωρίς να το ελέγξουν και χωρίς να έχει “άμυνα» ο δανειολήπτης.  Παρέθεσε μάλιστα ένα παράδειγμα, όπου γκαρσονιέρα στην Κυψέλη, μιας συνταξιούχου 70 χρονών, την βγάζουν σε πλειστηριασμό για οφειλή 21.000 ευρώ.

«Πόσο ζητούν για να σταματήσουν τον πλειστηριασμό; 24.600 ευρώ» τόνισε.

«Προσπαθώ να είμαι αισιόδοξος, αλλά δεν βλέπω κινητικότητα για να προστατευτούν οι δανειολήπτες. Και μιλάμε για τους καλόπιστους, αυτούς που έχουν πληρώσει πολλά λεφτά, όχι τους “μπαταχτσήδες”, ούτε αυτούς που έχουν πληρώσει ένα ελάχιστο ποσοστό και πάνε να επωφεληθούν» σχολίασε.

πηγη: https://tvxs.gr