Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 24 Μάρ 2024
Η μονταζιέρα στα Τέμπη ρίχνει νέες σκιές στην τραγωδία
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 


Το «Βήμα της Κυριακής» προχώρησε σε μία αποκάλυψη που αφορά την τραγωδία των Τεμπών

Σεισμό προκαλεί η αποκάλυψη πως έγινε αλλοίωση των διαλόγων του σταθμάρχη της Λάρισας, τη μοιραία νύχτα του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με 57 νεκρούς, προκειμένου να «τονιστεί το ανθρώπινο λάθος, το οποίο σαφώς και υπήρξε, αλλά και να αποφευχθεί η διάχυση πολιτικών ευθυνών».

Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από νεότερα έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ., που παρουσιάζει η εφημερίδα, Το «Βήμα της Κυριακής», η υπόδειξη του σταθμάρχη για αναχώρηση τρένου προς την υποτιθέμενη «λάθος πορεία» δεν αφορούσε τη μοιραία αμαξοστοιχία – όπως παρουσιάστηκε την 1η Μαρτίου σε μονταρισμένο ηχητικό ντοκουμέντο – αλλά εκείνη τοπικού συρμού που κινήθηκε κανονικά.

Ειδικότερα, ο μηχανοδηγός που απευθύνθηκε στον «Βασίλη» για να λάβει το «πράσινο φως» της αναχώρησης, δεν ήταν εκείνος της μοιραίας αμαξοστοιχίας, όπως είχε υποστηριχθεί τότε, αλλά ενός τοπικού δρομολογίου. Έτσι, λοιπόν, την επομένη του δυστυχήματος στα Τέμπη δόθηκε στη δημοσιότητα ένα ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ακουγόταν ο εξής διάλογος: «”Βασίλη, φεύγω;”. “Φεύγεις, φεύγεις”».

Υπενθυμίζεται ότι στελέχη του ΟΣΕ είχαν αναφέρει ότι παρέδωσαν στην Τροχαία Λάρισας τις σχετικές μαγνητοφωνήσεις κατά τις πρώτες ώρες μετά το ατύχημα. Ωστόσο, με βάση νέα έγγραφα, διαπιστώνεται ότι αυτές δόθηκαν στην Ελληνική Αστυνομία στις 3 Μαρτίου, δηλαδή τρεις ημέρες αργότερα. «Κύριο ζητούμενο είναι ποιος είχε μπει παράνομα στο σύστημα καταγραφών του ΟΣΕ, τις πρώτες ώρες μετά το τραγικό συμβάν, ποιοι πήραν τους διαλόγους του σταθμάρχη και έκαναν συρραφή συνομιλιών, παραποιώντας τους τελικά;», είναι ένα από τα ερωτήματα που τίθενται στο άρθρο του δημοσιογράφου, Βασίλη Λαμπρόπουλου.

Γενηδουνιάς: «Έχουμε κανονική “κοπτοραπτική” στα ηχητικά»

Στις 9 Μαρτίου 2023, δηλαδή μερικές ημέρες μετά το δυστύχημα στο Τέμπη, ο – τότε – πρόεδρος των μηχανοδηγών της Hellenic Train, Κώστας Γενηδουνιάς, είχε καταγγείλει «κανονική “κοπτοραπτική” στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα».

Χαρακτηριστικά, στην εκπομπή «Κοινωνία ώρα MEGA» ο Κώστα Γενηδουνιάς είχε πει: «Ακούγεται από χθες [σ.σ. 8 Μαρτίου 2023] το βράδυ, πως ο μακαρίτης συνάδερφός μας είχε προσπαθήσει να επικοινωνήσει και τηλεφωνικά με τους μεγάλους μηχανοδηγούς στην περιοχή. Εάν αυτό ισχύει, για εμένα σημαίνει πως έχει κάνει και άλλη προσπάθεια να επικοινωνήσει με τον σταθμάρχη, αφού είχε φύγει από τη Λάρισα. Εδώ έχουμε κανονική “κοπτοραπτική” στα ηχητικά που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα. Ο μοναδικός που έχει αυτά τα ηχητικά, είτε στο GSMR που κάνει την επικοινωνία μεταξύ των σταθμαρχών είτε την ώρα που φεύγει το τρένο από τη Λάρισα, είναι ο ΟΣΕ».

Ο κ. Γενηδούνιας ερωτώμενος για τον λόγο που ισχυρίζεται πως έχει «κοπεί» ένα σημαντικό μέρος των ηχητικών, είχε απαντήσει: «Για να ενοχοποιήσουν τους ανθρώπους, για να πούνε ότι “φταίτε μόνο εσείς”. Είναι δυνατόν 8 με 10 ώρες μετά το τραγικό δυστύχημα να υπάρχει συνομιλία σταθμάρχη – μηχανοδηγού, που αποτελεί αντικείμενο προανακριτικής έρευνας, στο YouTube;».

 

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για το δημοσίευμα

«Σχετικά με δημοσίευμα στην εφημερίδα “Το Βήμα της Κυριακής” που αφορά στο δυστύχημα των Τεμπών, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. γνωστοποιεί ενημερωτικό σημείωμα της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με το οποίο:

1. Από το αρχείο που τηρείται στην Υπηρεσία μας προκύπτει ότι με το υπ΄ αριθ. 90111942 έγγραφο από 2-3-2023 απεστάλησαν ηλεκτρονικά αρχεία με καταγραφές συνομιλιών που αφορούν το Ραδιοτηλέφωνο, το Σύστημα GSM-R και της σταθερής τηλεφωνικής γραμμής του Σ.Σ Λάρισας, εντός φορητής συσκευής αποθήκευσης (USB), από τη Διεύθυνση Συντήρησης Η/Μ Συστημάτων και Ηλεκτροκίνησης του ΟΣΕ στο Τμήμα Τροχαίας Λάρισας. Eν συνεχεία προσκομίστηκαν στην προαναφερθείσα αστυνομική Υπηρεσία στις 3-3-2023 και κατασχέθηκαν στις 4-3-2023. Ακολούθως απεστάλησαν στην Υπηρεσία μας με την υπ΄ αριθ. 1019/21/1-ρια, από 14-3-2023 αναφορά, κατ΄ εκτέλεση της από 9-3-2023 παραγγελίας του Γ Ανακριτικού Τμήματος του Πρωτοδικείου Λάρισας.

2. Από την Υπηρεσία μας συντάχθηκε η υπ’ αριθ. 3022/21/8623-α΄από 22-3-2023 έκθεση εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης στην οποία εξήχθησαν εκατοντάδες αρχεία συνοδευόμενα με τα τεχνικά τους χαρακτηριστικά όπως ημερομηνία δημιουργίας, τροποποίησης, μέγεθος και αλφαριθμητικής τους ταυτότητας κ.α.. Σημειώνεται ότι, μεταξύ αυτών των αρχείων, εμπεριέχονται τα ηχητικά αρχεία διαμόρφωσης (.wav) με ονομασίες «CH1_000003e3_443.wav» και «CH1_000003e4_443.wav». Τα εν λόγω αρχεία αποθηκεύτηκαν σε ψηφιακό μέσο σε μορφή παραρτημάτων που συνόδευε τη σχετική έκθεση.

3. Για την εν λόγω υπόθεση έχουν πραγματοποιηθεί και έτερες εκθέσεις εργαστηριακής πραγματογνωμοσύνης, κατόπιν σχετικών παραγγελιών.

4. Σημειώνεται ότι από την Υπηρεσία μας δεν πραγματοποιήθηκε απομαγνητοφώνηση για την εν λόγω υπόθεση».

Τέμπη, Ελληνική Αστυνομία, ΕΛ.ΑΣ.

Ο Μαρινάκης βλέπει….  «σενάρια συνωμοσίας»

Απάντηση στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» εξέδωσε, σήμερα (24/03), ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κάνοντας λόγο για «σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών».

Συγκεκριμένα, σε σχετική ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Παύλος Μαρινάκης σημείωσε: «Το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας “Το Βήμα της Κυριακής” αποτελεί δημοσιογραφική κηλίδα στην ιστορική πορεία της, καθώς προβάλλει σενάρια συνωμοσίας γύρω από τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών, που πληγώνει όλους τους Έλληνες.
Θα περίμενε κανείς από ένα έγκριτο έντυπο να μη καλλιεργεί ανυπόστατες θεωρίες περί «μονταζιέρας» προκειμένου να αναδειχθεί, υποτίθεται, ο ρόλος του ανθρώπινου παράγοντα στο τραγικό δυστύχημα. Γιατί ο ρόλος αυτός είναι, δυστυχώς, προφανής και έχει αποδειχθεί από όλα τα έως τώρα στοιχεία. Μαζί, βεβαίως, με μία σειρά και από άλλες πτυχές, τις οποίες ερευνά η δικαιοσύνη.

Άλλωστε, αν διαβάσει κανείς με προσοχή το ρεπορτάζ αντιλαμβάνεται ότι και η ίδια η εφημερίδα ουσιαστικά παραδέχεται όχι μόνο ότι δεν υπήρξε καμία προσπάθεια συγκάλυψης, όπως ο παραπλανητικός τίτλος αφήνει να εννοηθεί αλλά ότι, αντιθέτως, η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας έχει διαβιβάσει ακέραιο το σύνολο των ηχητικών καταγραφών του ΟΣΕ στις ανακριτικές αρχές ώστε να διεξάγουν με αποτελεσματικό τρόπο την έρευνα τους για την αναζήτηση της αλήθειας».

Ακόμα, ο ίδιος πρόσθεσε: «Σε τέτοιες στιγμές απαιτείται από όλους σεβασμός στην αλήθεια, ειλικρίνεια στο πένθος και εμπιστοσύνη στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Δεν έχουν θέση θεωρίες συνωμοσίας, δηλητηριώδεις φήμες και εύκολοι εντυπωσιασμοί. Και σε αυτήν την προσπάθεια σοβαρή ευθύνη έχουν και τα μέσα ενημέρωσης».

Τέμπη, Παύλος Μαρινάκης, Ν.Δ., Νέα Δημοκρατία

από:https://www.koutipandoras.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου