«Ο αγώνας των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ μας ενδιαφέρει όλους, είναι αγώνας των τοπικών κοινωνιών, αγώνας όλων των εργαζομένων της χώρας μας», σημειώνουν και προσθέτουν:

«Το έγκλημα αυτό έχει την υπογραφή της κυβέρνησης:

Πέταξαν λάσπη, δημιούργησαν τις συνθήκες και πούλησαν ψεύτικα μεγάλα λόγια για “την εκκαθάριση της ΛΑΡΚΟ, την ιδιωτικοποίησή της, την ανάπτυξή της”.

4 χρόνια, με το αφήγημα του “προσωρινού, έρχεται επενδυτής”, χτύπησαν με λύσσα τους εργαζόμενους. Κι όχι μόνο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, ολόκληρες περιοχές γύρω από αυτή σε 5 νομούς:

 • Χάθηκαν 800 θέσεις εργασίας.
 • Έκλεψαν τον μόχθο μιας ζωής από  εργαζόμενους και μικροεργολάβους, κατ’ επέκταση από τις τοπικές κοινωνίες.
 • Η συρρίκνωση του εισοδήματος των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, η ανασφάλεια, η απαξίωση οδήγησαν στη μετανάστευση νέα ζευγάρια, μαγαζιά έκλεισαν, σχολεία συρρικνώθηκαν.

Και σήμερα, πριν τη μεταβίβαση της ΛΑΡΚΟ στα αρπακτικά αφεντικά τους:

Αντί να την εκσυγχρονίσουν, να την αναπτύξουν και να ανοίξουν χιλιάδες θέσεις εργασίας, την κλείνουν και ας είναι η μοναδική βιομηχανία παραγωγής σιδηρονικελίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντί για “επενδυτή”, σπατάλησαν 500 εκατομμύρια ευρώ και  βρήκαν παλιατζή. Μάλιστα τον χρηματοδοτούν άμεσα με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ μέσα από την ισοπέδωσή της. Παράλληλα τους δίνουν και προίκα τον ορυκτό πλούτο αξίας μεγαλύτερης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Αντί για δουλειά, εισόδημα για τους εργάτες, τους αγρότες, τους επαγγελματίες καταδικάζουν στον μαρασμό όλη τη Λοκρίδα και  5 νομούς ακόμη.

Είναι επικίνδυνοι

Αντί για άνοιγμα θέσεων εργασίας, στέλνουν ειδικευμένους μεταλλεργάτες και μεταλλωρύχους της ΛΑΡΚΟ με 850 ευρώ στα νοσοκομεία για να καλύψουν τη γύμνια της υποστελέχωσης του συστήματος Υγείας.

 • Τι θα γίνουν οι εργαζόμενοι που ζουν σε δύο οικισμούς της ΛΑΡΚΟ;
 • Τι θα γίνουν οι άρρωστοι που είναι σε πρόγραμμα θεραπείας μέσω του ασφαλιστικού συμβολαίου;
 • Τι θα γίνουν τα παιδιά στα σχολεία;
 • Πώς θα συνεχιστούν τα φροντιστήρια και οι σπουδές τους;
 • Πώς θα πληρωθούν τα δάνεια, το ρεύμα, τα τρόφιμα;
 • Πού θα απορροφηθούν τόσοι άνεργοι σε μια νύχτα; Στις άλλες βιομηχανίες και αν ναι, πόσο θα συρρικνωθεί ακόμη το εισόδημα σε όλους τους εργαζόμενους των άλλων βιομηχανιών;
 • Θα γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες; Μα τα μαγαζιά κλείνουν ήδη το ένα μετά το άλλο.
 • Θα γίνουν αγρότες; Μα το υψηλό κόστος παραγωγής, η ακαρπία, οι χαμηλές τιμές ξεκληρίζουν τους ήδη αγρότες.
 • Θα γίνουν κτηνοτρόφοι; Μα μία το υψηλό κόστος παραγωγής, μία οι χαμηλές τιμές, μία η αρρώστια της ευλογιάς, μία η ανυπαρξία του κράτους οδηγούν στον θάνατο τα ζώα και ξεκληρίζουν τους κτηνοτρόφους.
 • Τι θα γίνουν τόσες οικογένειες;

Δύο επιλογές έχουμε:

 • Ή θα μεταναστεύσουμε.
 • Ή θα αγωνιστούμε όλοι μαζί εργάτες της ΛΑΡΚΟ, αγροτοκτηνοτρόφοι, επαγγελματίες, έμποροι μέχρι τη νίκη.

Το δίλημμα είναι θεωρητικό. Το έγκλημα αυτό δεν θα περάσει.

Εάν η κυβέρνηση δεν εξασφαλίσει την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και όλες τις θέσεις εργασίας, ντουβάρι με τα ντουβάρια της ΛΑΡΚΟ δεν θα γίνουν μόνο οι εργαζόμενοί της. Ο λαός της περιοχής και της χώρας είναι μαζί τους.

Στις 28/3/24 οι κυβερνώντες θα δουν ότι εμείς, σε αντίθεση με αυτούς, ό,τι λέμε το κάνουμε.

Τώρα φέρνουμε τα πάνω κάτω και είμαστε έτοιμοι για όλα.

Καλή αντάμωση».

Σωματεία εργαζομένων ΛΑΡΚΟ – Αγροτικός Σύλλογος Αταλάντης – Σωματείο Εργαζομένων ΕΖΑ – Σωματείο Εργαζομένων Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Φθιώτιδας – Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και ποτών Ν.Φθιώτιδας – Συνδικάτο Μετάλλου Ν.Φθιώτιδας – Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας – Σωματείο Επαγγελματιών και Βιοτεχνών Αταλάντης – Εμπορικός Σύλλογος Αταλάντης – Σωματείο Συνταξιούχων Μαρτίνου – Σωματείο Συνταξιούχων Λάρυμνας – Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας

 

Πηγή: 902.gr
από:https://thepressproject.gr