Τελικά υπάρχει ή όχι ασανσέρ στην Ακρόπολη;

Την περασμένη Πέμπτη κλήθηκε η Πυροσβεστική για να κατεβάσει επισκέπτρια ΑμεΑ, η οποία ανέβηκε με τον ανελκυστήρα στην Ακρόπολη, αλλά δεν μπορούσε να κατέβει λόγω  βλάβης. Δεν ήταν η μοναδική φορά, είναι μια από τις πολλές φορές, όπως μας λένε όσοι γνωρίζουν.

 

Την ίδια στιγμή, οι τουρίστες ταλαιπωρούνται στις τεράστιες ουρές λόγω έλλειψης φυλακτικού προσωπικού, στο ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου, ενώ το σύστημα των ηλεκτρονικών εισιτηρίων δεν έχει διορθωθεί για να προσφέρει γρήγορη είσοδο στους επισκέπτες, όπως λένε εργαζόμενοι και εργαζόμενες στο tvxs.

Αναβατόριο: «Κανένας μας δεν γνωρίζει πότε λειτουργεί και πότε όχι»

«Ενώ είναι γνωστό ότι υπάρχει καινούργιος ανελκυστήρας για ΑμεΑ στην Ακρόπολη -το γράφει και το site ότι προσφέρει ο χώρος αυτή τη δυνατότητα- κανένας δεν ξέρει πότε λειτουργεί  και πότε όχι» λέει στο tvxs η πρόεδρος του Σωματείου Διπλωματούχων Ξεναγών, Τζέμμα Οικονομοπούλου.

Τις τελευταίες εβδομάδες, λειτουργούσε σχεδόν μέρα παρά μέρα. Σε ανάρτηση στο fb απαθανατίστηκε μάλιστα η στιγμή που η πυροσβεστική κλήθηκε να κατεβάσει επισκέπτρια, η οποία ανέβηκε με το αναβατόριο, αλλά παρουσιάστηκε βλάβη και δεν μπορούσε να κατέβει.

Γυρίζοντας τον χρόνο πίσω, οι πρώτοι μήνες της θητείας της Λίνας Μενδώνη στο υπουργείο Πολιτισμού έχουν μείνει γνωστοί για τα αλήστου μνήμης απανωτά δελτία τύπου που λάμβαναν οι πολιτιστικοί συντάκτες, ακόμη και για τα εξαρτήματα του αναβατορίου. «Υπουργός Ακροπόλεως» είχε χαρακτηριστεί τότε η Λ. Μενδώνη, η οποία με κάθε τρόπο έριχνε το ανάθεμα στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, για το αναβατόριο που είχε τοποθετηθεί στην Ακρόπολη, στα χρόνια που εκείνη ήταν γενική γραμματέας, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, και μάλιστα ως προσωρινή λύση.

Τελικά η «λύση» που βρήκε η κ. Μενδώνη ήταν η συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση, για να τοποθετηθεί νέος ανελκυστήρας στην Ακρόπολη, και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, εν μέσω κορονοϊού. Για να γίνει αυτό εφικτό, όπως έχει ήδη καταγγελθεί από τους αρχαιολόγους, πριονίστηκαν τρεις αρχαίοι πωρόλιθοι, για να θεμελιωθεί η γέφυρα που συνδέει το ασανσέρ με τον χώρο, και μάλιστα χωρίς καν απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Στις 3 Δεκεμβρίου του 2020, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία, ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινίασε τον ανελκυστήρα για ΑμεΑ στην Ακρόπολη, παρουσία  του  Αντώνη Παπαδημητρίου, προέδρου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ωνάση και της υπουργού Λ. Μενδώνη. Το «εμβληματικό έργο» κατά τον πρωθυπουργό που δήλωνε πως «..η Ακρόπολη, το σύμβολο του δυτικού πολιτισμού και της δημοκρατίας, είναι απολύτως προσβάσιμη», εγκαινιάστηκε βέβαια χωρίς την παρουσία ούτε ενός ατόμου ΑμεΑ. Ίσως κάτι ήξεραν οι διοργανωτές...

Εκ των υστέρων αποδεικνύεται ότι ο νέος ανελκυστήρας πλαγιάς, δεν είναι τόσο λειτουργικός όσο επαίρονταν και βρίσκεται εκτός λειτουργίας σχεδόν τόσες φορές όσες και το παλιό αναβατόριο! Το περιστατικό της περασμένης Πέμπτης ήταν μία από τις πολλές φορές που επιστρατεύεται η πυροσβεστική να κατεβάσει ανθρώπους με αμαξίδια από την Ακρόπολη γιατί ο ανελκυστήρας λειτουργούσε για να ανέβουν, ήταν όμως εκτός λειτουργίας για να κατέβουν.

Η τελευταία ενημέρωση στον ιστότοπο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αθηνών γράφει ότι ο ανελκυστήρας θα μείνει εκτός λειτουργίας την Τετάρτη 1 και την Παρασκευή 3 Μαρτίου, για λόγους ετήσιας πιστοποίησης και συντήρησης. Μόνο που εκτός λειτουργίας μένει ο ανελκυστήρας κατά μέσο όρο δυο φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με πηγές του tvxs. Την περασμένη εβδομάδα, δεν λειτουργούσε ο ανελκυστήρας την Τετάρτη 5 του μήνα γιατί δεν άνοιγε η μία πόρτα. Όμως και την Πέμπτη 6 Μαρτίου το μεσημέρι, κλήθηκε η πυροσβεστική, για πολλοστή φορά, για να κατεβάσει γυναίκα με αμαξίδιο, καθώς ο ανελκυστήρας τέθηκε εκτός λειτουργίας.

«Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες για να μην μείνουν εκτεθειμένοι οι επισκέπτες και να μην ταλαιπωρηθούν. Όταν έχει πχ ισχυρούς ανέμους που συνήθως επηρεάζουν τη λειτουργία του... κάποιες φορές δεν έχει λειτουργήσει λόγω έργων, λόγω βλάβης. Το θέμα είναι ότι οι επισκέπτες δεν το γνωρίζουν. Το ανακαλύπτουν όταν φτάσουν εκεί. Έχουμε δει άνθρωπο να παίρνει τον συγγενή του στα χέρια, για να τον ανεβάσει πάνω μέρα που έχει βλάβη το αναβατόριο», μας λέει η Τζέμμα Οικονομοπούλου.

Τα περιστατικά αυτά, όμως, κρατιούνται κρυφά. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του tvxs, ο ανελκυστήρας βρέθηκε πρόσφατα εκτός λειτουργίας παρουσία της Λ. Μενδώνη, του Αντώνη Παπαδημητρίου και δημοσιογράφων. Ήταν στις 24 Νοεμβρίου 2022, όταν παρουσιάστηκε η διαδρομή τυφλών στην Ακρόπολη, που επίσης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση. Την ώρα που η Υπουργός και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση παρουσίαζαν στους δημοσιογράφους τα απτικά εκθέματα, την ίδια ώρα ο ανελκυστήρας βρέθηκε ξανά εκτός λειτουργίας.

Η ενοχλητική αυτή λεπτομέρεια δεν γράφτηκε στο πανηγυρικό δελτίο τύπου εκείνης της ημέρας. Δυστυχώς δεν φαίνεται να απασχόλησε και γενικώς το υπουργείο Πολιτισμού, παρά τις συνεχείς αναφορές από τους φύλακες της Ακρόπολης.

«Δυστυχώς, ο ανελκυστήρας πλαγιάς δεν σχεδιάστηκε ειδικά για την Ακρόπολη, όπως θα όφειλε» λέει στο tvxs η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Χρειαζόταν μια σοβαρή μελέτη που να λαμβάνει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο της UNESCO, με εκατομμύρια επισκέπτες, και μιλάμε για την εξυπηρέτηση ατόμων ΑμεΑ, αλλά και γενικότερα ατόμων με δυσκολία στην κίνηση, ηλικιωμένους ή εγκύους. Δεν σχεδιάστηκε ένας ανελκυστήρας που θα είναι ειδικός για την Ακρόπολη, για τις συνθήκες ανέμου, υγρασίας ή ήλιου που επικρατούν, και με όσο πιο διακριτική παρουσία δίπλα στο Ερέχθειο. Για να γίνει το έργο γρήγορα, και να είναι ικανοποιημένος ο χορηγός, επιλέχθηκε ένας ανελκυστήρας που ήδη υπήρχε στο εμπόριο. Το αποτέλεσμα είναι ότι, αφού αποκόπηκαν ακόμη και τρεις αρχαίοι πωρόλιθοι στην Ακρόπολη, δείγμα της έλλειψης μελέτης, από τότε που εγκαινιάστηκε ο ανελκυστήρας να παρουσιάζει συνεχώς προβλήματα!» προσθέτει.

«Σε συγκεκριμένες κλιματικές συνθήκες, πχ όταν έχει πολύ αέρα, ο ανελκυστήρας δεν λειτουργεί. Όπως δηλαδή και το παλιό αναβατόριο, με τη διαφορά ότι το παλιό αναβατόριο, που μάλιστα ήτα εργοταξιακό, είχε ξεπεράσει κατά πολύ το χρόνο ζωής που του αντιστοιχούσε. Όταν τοποθετείται ένα σύγχρονο και χρυσοπληρωμένο μηχάνημα, όμως, κάποιον θα πρέπει να απασχολήσει τι πήγε λάθος. Πόσο μάλλον όταν αντίστοιχες μελέτες κάνουν οι υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού για κάθε εγκατάσταση σε μνημείο και αρχαιολογικό χώρο. Όμως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού δεν ενδιαφέρεται για την ουσία, αλλά μόνο για την επικοινωνία. Στο βαθμό που οι βλάβες του σύγχρονου ανελκυστήρα της Ακρόπολης δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ, δεν βλέπω να ενδιαφέρεται ούτε η Υπουργός ούτε ο χορηγός. Ούτε καν ενημερώνουν πότε υπάρχουν βλάβες» καταλήγει.

«Προσπαθούμε να προβλέψουμε τις συνθήκες για να μην μείνουν εκτεθειμένοι οι επισκέπτες και να μην ταλαιπωρηθούν. Όταν έχει πχ ισχυρούς ανέμους που συνήθως επηρεάζουν τη λειτουργία του... κάποιες φορές δεν έχει λειτουργήσει λόγω έργων, λόγω βλάβης. Το θέμα είναι ότι οι επισκέπτες δεν το γνωρίζουν. Το ανακαλύπτουν όταν φτάσουν εκεί. Έχουμε δει άνθρωπο να παίρνει τον συγγενή του στα χέρια, για να τον ανεβάσει πάνω μέρα που έχει βλάβη το αναβατόριο», λέει η Τζέμμα Οικονομοπούλου.

Ατέλειωτες ουρές στην έναρξη της τουριστικής σεζόν

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε τεράστιο πρόβλημα εξαιτίας της έλλειψης υπαλλήλων στα εκδοτήρια με αποτέλεσμα στον Ιερό βράχο να σχηματίζονται τεράστιες ουρές» λέει η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξεναγών. «Στα επάνω εκδοτήρια, έχει μόνο δύο υπαλλήλους. Στο κάτω που εξυπηρετεί γκρουπ οργανωμένα, έχει μόνο έναν εκτυπωτή εισιτηρίων. Φανταστείτε τα σχολεία του εξωτερικού, τα ελληνικά σχολεία, σε τι ταλαιπωρία υποβάλλονται και είμαστε ακόμα στον Απρίλη. Τον Μάη τι θα γίνει;. Για την ακρίβεια, αυξάνεται το εισιτήριο αλλά δεν προσλαμβάνουν κόσμο. Στην Ακρόπολη έχει πάει 20 ευρώ η είσοδος. Ο τουρισμός είναι πολιτισμός. Όταν στο μεγαλύτερο μνημείο της χώρας έχεις δύο υπαλλήλους στην έκδοση του εισιτηρίου, τι προσφέρουμε στους επισκέπτες τελικά. Εμάς μας ενδιαφέρει η εικόνα της χώρας μας στους επισκέπτες» συμπληρώνει η πρόεδρος του σωματείου των ξεναγών.

Το υπουργείο, ενώ γνωρίζει πως από την 1η Απριλίου αλλάζει το ωράριο σε θερινό, πράγμα που σημαίνει την επέκταση του ωραρίου επισκεψιμότητας, προσλαμβάνει μόνο συμβασιούχους υπαλλήλους και δεν φαίνεται διατεθειμένο να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, παρότι, όπως διατυμπανίζει η κυβέρνηση, στην Ελλάδα πλέον έχουμε αυξημένο τουρισμό όλο το χρόνο. Το έκτακτο προσωπικό, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs, έχει μεν προσληφθεί, λόγω όμως της κατάστασης που επικρατεί στην Ακρόπολη και του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι συμβασιούχοι από τους υπεύθυνους του αρχαιολογικού χώρου, οι έκτακτοι φύλακες παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον. Μέχρι την αντικατάστασή τους, δημιουργούνται συνεχώς κενά.

«Η υποστελέχωση έχει φτάσει τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού στα όριά τους. Πολλοί υπάλληλοι όλων των ειδικοτήτων συνταξιοδοτήθηκαν και στο τέλος του 2021 και στο τέλος του 2022, όμως δεν αντικαθίστανται με μόνιμο προσωπικό. Το χειμώνα είναι πλέον καθεστώς οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι στην επαρχία και οι κλειστές αίθουσες ακόμη και στα μεγάλα μουσεία. Ακόμη και τον αριθμό των συμβασιούχων που ζητούν οι υπηρεσίες, έστω για το θερινό ωράριο, τον περικόπτει το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Εσωτερικών. Τι κάνει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού; Το 2022 και το 2023, αντί να αναγγείλουν προσλήψεις, κατήργησαν με νόμο 700 κενές οργανικές θέσεις στο ΥΠΠΟΑ! Άλλες κενές θέσεις τις μετέτρεψαν σε θέσεις ΠΕ Διοικητικών. Δηλαδή παίρνουν σύνταξη εργατοτεχνίτες ή φύλακες ή συντηρητές ή αρχαιολόγοι και οι κενές θέσεις τους αντί να καλυφθούν μετατρέπονται σε θέσεις ΠΕ Διοικητικών. Πώς θα γίνουν ανασκαφές, πώς θα συντηρηθούν ευρήματα, πώς θα ανοίξουν οι αρχαιολογικοί χώροι; Στο μεταξύ μακάρι να έκαναν προσλήψεις ΠΕ Διοικητικών, αλλά δεν κάνουν. Μετατρέπουν τις θέσεις με την ελπίδα να τις καλύψουν με την κινητικότητα από το υπόλοιπο δημόσιο. Το λιγοστό προσωπικό του δημοσίου, δηλαδή, να πηγαίνει πέρα δώθε μπας και καλυφθούν κάποιες τρύπες. Αυτό δεν αποτελεί λύση!" μας λέει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων.

«Πάμε κι όπου βγει»

Τις ουρές όμως δεν αποφεύγουν ούτε οι επισκέπτες που προσέρχονται με ηλεκτρονικό εισιτήριο, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό. Γιατί οι ουρές στην Ακρόπολη, δεν είναι μόνο στα εκδοτήρια αλλά και στις εισόδους του αρχαιολογικού χώρου.

«Αυτή είναι η χρησιμότητα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου, να αποφύγεις την ουρά. Όμως δεν συμβαίνει αυτό. Επίσης, ηλεκτρονικά δεν μπορείς να βγάλεις μηδενικό εισιτήριο για το παιδί σου. Οπότε βλέπουμε συχνά γονείς που έχουν το εισιτήριο στο χέρι, να παίζουν μπουνιές στις ουρές για να βγάλουν ένα μηδενικό για τα παιδιά τους. Αλλά κι εμείς οι ίδιοι οι ξεναγοί, τρέχουμε  να βγάλουμε μηδενικά εισιτήρια γιατί δεν μας έχουν δώσεις τις νέες κάρτες εισόδου που ανακοίνωσαν πέρσι τέτοιον καιρό» λέει η Τζέμμα Οικονομοπούλου.

Η υποστελέχωση οδηγεί όμως και εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους, να βάζουν ξαφνικά λουκέτο μία συγκεκριμένη μέρα την εβδομάδα.

«Παράδειγμα, ο αρχαιολογικός χώρων των Φιλίππων μας ανακοίνωσε ότι θα είναι κλειστός τις Τρίτες. Φανταστείτε να είστε τουριστικός πράκτορας και να θέλετε να οργανώσετε επισκέψεις. Να έχεις την αγωνία αν θα είναι ή όχι ανοιχτός ο αρχαιολογικός χώρος.

Πώς αποφάσισε η κυβέρνηση να ελέγξει κάπως τις ροές στους αρχαιολογικούς χώρους; Ζήτησε από τους πράκτορες να δηλώνουν διαθεσιμότητα. Κατά προσέγγιση ποιες μέρες θα έρχονται οι επισκέπτες τους. Στον Πειραιά έχουμε καθημερινά τέσσερα κρουαζιερόπλοια. Ο τρόμος μας είναι, ότι θα κλείνουν διαθεσιμότητα και μετά οι μεμονωμένοι επισκέπτες και τα άλλα γκρουπ, τι θα κάνουν; Ζούμε καθημερινά αυτό το σύνθημα που βγήκε με αφορμή το δυστύχημα στα Τέμπη: "πάμε κι όπου βγει" κι εμείς. Και πώς βγαίνει; Με την αγωνία και τη δουλειά των επαγγελματιών». 

πηγη: https://tvxs.gr