Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 04 Ιούν 2014
ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΟΨΥ
Κλίκ για μεγέθυνση

Ο Σύλλογος Ψυχικής Υγείας της Πάτρας (Σ.Ο.Ψ.Υ. Πατρών) εκφράζει την ικανοποίησή του για την επιτυχία του Συνεδρίου με θέμα: «Η Προοπτική του θεσμού των Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών για ψυχικά πάσχοντες στην Ελλάδα – Δυνατότητες υλοποίησης στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια», που διεξήχθη την Παρασκευή 30 Μαΐου 2014 στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς συμμετείχαν περισσότερα από 300 άτομα. Το εν λόγω συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος, που υλοποιεί ο ΣΟΨΥ Πάτρας με τίτλο: «Δράσεις υποστήριξης για την υλοποίηση Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια για την εδραίωση της Ψυχιατρικής Μεταρρύθμισης» (MIS 371373) υποέργο 1 «Ευαισθητοποίηση δυνητικά δικαιούχων φορέων για την οργάνωση Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών για ψυχικά πάσχοντες, καθώς και ευαισθητοποίηση της Κοινότητας». Στο συνέδριο απεύθυνε χαιρετισμό ο υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ κος Παναγιώτης Αντωνακόπουλος, ο αιδεσιμολογιώτατος πρωτοπρεσβύτερος, πατήρ Κανέλλος ως εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Πατρών κκ. Χρυσοστόμου και ο Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής Εργασίας του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας κος Νικόλαος Παναγόπουλος

Ομιλητές στο Συνέδριο ήταν διακεκριμένοι επιστήμονες του χώρου της ψυχικής υγείας, όπως ο ψυχίατρος τ. αναπληρωτής καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ Δρ. Βλάσης Τομαράς, ο οποίος ανέλυσε την εμπειρία του από την οργάνωση Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, η ψυχολόγος – συνεργάτης της ΕΠΑΨΥ κα Λίλη Πέππου, που ανέλυσε καλές πρακτικές οργάνωσης Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών στο εξωτερικό, ο Επίκουρος Καθηγητής Κοινωνικής Εργασίας Δρ. Ιωάννης Δρίτσας, που παρουσίασε τις δυσκολίες εφαρμογής Προγραμμάτων αναδοχής στο χώρο της Παιδικής Προστασίας και ο Καθηγητής Ψυχιατρικής – Διευθυντής του Ψυχιατρικού Τομέα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Δρ. Βενετσιάνος Μαυρέας, που τόνισε τη σημασία της δικτύωσης, την αναγκαιότητα αποκέντρωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και οργάνωσης τους σε επίπεδο Περιφέρειας. Στο δεύτερο μέρος του Συνεδρίου η ψυχολόγος του ΣΟΨΥ Πάτρας κα Ειρήνη Κρανιά, παρουσίασε τις δραστηριότητες του ΣΟΨΥ Πάτρας, ο κοινωνικός λειτουργός και επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος κος Μανόλης Μέντης παρουσίασε τις δράσεις που υλοποιήθηκαν διαμέσου του συγκεκριμένου ευρωπαϊκού προγράμματος και τέλος ο κος Αντώνης Γιαννιούδης, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας «Πρόοψις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.», παρουσίασε ερευνητικά δεδομένα στο πλαίσιο της αξιολόγησης ενημερωτικής εκστρατείας ευαισθητοποίησης στα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ.

Στο τρίτο μέρος του Συνεδρίου ο κος Μέντης συντόνισε μια δομημένη συζήτηση μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του Συνεδρίου, που περιελάμβανε σχολιασμό από τους ειδικούς, αλλά και ερωτήσεις από τους συμμετέχοντες, καταλήγοντας ανάμεσα σε πολλά ενδιαφέροντα στο συμπέρασμα ότι η υλοποίηση Προγραμμάτων Φιλοξενουσών Οικογενειών προϋποθέτει χάραξη συγκεκριμένων πολιτικών από τη Διεύθυνση Ψυχικής Υγείας, δέσμευση για την υλοποίηση αυτών των πολιτικών, εξασφάλιση χρηματοδότησης και ευαισθητοποίηση συγκεκριμένων ομάδων στόχου με ισότιμη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων (Ληπτών Ψυχικής Υγείας, φροντιστών, ειδικών, επιστημονικών φορέων, τοπικής αυτοδιοίκησης κλπ.).

 

Τέλος, ο Σύλλογος για τη Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας ευχαριστεί τους προσκεκλημένους ομιλητές για τις εμπεριστατωμένες παρουσιάσεις τους, το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας για τη συνεργασία του, την εταιρεία «ΠΡΟΟΨΙΣ» για την άρτια οργάνωση και υποστήριξη του Συνεδρίου και όλους τους συμμετέχοντες για την ενεργητική τους παρουσία καθ’ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου.

 

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΟΨΥ ΠΑΤΡΑΣ

 

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου