Κόλαφος για τις ευθύνες του εργοδότη, του εργαζόμενου, αλλά και του ελεγκτικού μηχανισμού που (τελικά δεν) υπάρχει ήταν ο εργατολόγος Γιάννης Καρούζος, που με αφορμή την υπόθεση της Ρόδου, εξήγησε με πολλαπλά επιχειρήματα γιατί είναι παράνομο το σερβίρισμα μέσα στη θάλασσα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γιάννης Καρούζος εξήγησε πού έγκειται η παρανομία και γιατί είναι επικίνδυνη αυτή η πρακτική γενικά για τους εργαζόμενους και όχι μόνο για τον συγκεκριμένο, την ώρα που ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης, κάνει τα στραβά μάτια στην παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας, με το επιχείρημα ότι αυτή η απαράδεκτη κατάσταση είναι επιλογή του εργαζόμενου, ο οποίος αμείβεται αδρά.
Σύμφωνα με τον εργατολόγο:
• Η σύμβαση του εργαζόμενου ορίζει ότι σερβίρει τραπέζια, όταν εργάζεται σε άλλο περιβάλλον (σ.σ. εν προκειμένω μέσα στη θάλασσα) o ίδιος ο εργαζόμενος παραβιάζει τη συλλογική σύμβαση, και υπάρχουν κυρώσεις.
• Η ατομική σύμβαση λέει ότι ο σερβιτόρος εργάζεται στην έδρα της επιχείρησης, η έδρα της επιχείρησης δεν είναι ο αιγιαλός.
• Ακόμη κι αν επιτρεπόταν η εργασία μέσα στη θάλασσα υπάρχουν σαφείς κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και σειρά μέτρων προστασίας του εργαζομένου, που προβλέπονται από τον νόμο και αφορούν αν, πριν εισέλθει ο εργαζόμενος στο νερό έχει φάει, ξέρει κολύμπι, αν αλλάζει ρούχα ώστε να μην ασθενήσει. Και τονίζει ότι από το βίντεο αυτά τα στοιχεία δεν προκύπτουν
• Με τη συγκεκριμένη πρακτική δεν οριοθετείται το εργασιακό περιβάλλον, προκαλείται απώλεια συνείδησης του εργασιακού περιβάλλοντος.
• Είναι ουσιαστικό πρόβλημα η απουσία της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς ελλείψει ελέγχων με τη συγκεκριμένη πρακτική παραβιάζεται τόσο η ατομική όσο και η συλλογική σύμβαση εργασίας.
• Διαπιστώνεται παραβίαση των αρχών και των κανόνων του εργασιακού δικαίου.
πηγή: https://www.efsyn.gr