Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Μάι 2017

 

 

Σε θέματα λειτουργίας του Κοινοβουλίου, τόσο ως προς το νομοθετικό έργο όσο και ως προς τη λειτουργία των υπηρεσιών, με ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα αξιολόγησης και διαφάνειας, καθώς και στην ενδυνάμωση της συνεργασίας του Κοινοβουλίου με κοινωνικούς φορείς αλλά και στη διασύνδεσή του ευρύτερα με την κοινωνία, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης σε   συνέντευξή του.

 

Ο κ. Βούτσης μίλησε στην εκπομπή του Κώστα Αρβανίτη «Φυλή των φίλων» στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88.6, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

 

Δημοσιογράφος: Κάποια στιγμή θα θέλαμε να είστε εδώ και να αφιερώσουμε πολύ χρόνο για τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, τουλάχιστον για τα τελευταία δύο χρόνια. Ένα πράγμα το οποίο έχω διαπιστώσει είναι ότι στη Βουλή το τελευταίο διάστημα, τα τελευταία δύο χρόνια, γίνονται συζητήσεις παρουσία του Πρωθυπουργού. Θυμίζω ότι σε προηγούμενες περιπτώσεις τον Πρωθυπουργό δεν τον είχαμε δει. Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς είχε πάει 3-4 φορές.

 

Πρόεδρος της Βουλής: Στη Βουλή, στο χρονικό διάστημα στο οποίο αναφέρεστε, συμβαίνουν ταυτόχρονα δύο πράγματα. Καταρχάς, για να είμαστε απολύτως ειλικρινείς, συνεχίζεται μια κατάσταση θεσμικής πίεσης για συγκεκριμένα νομοθετήματα που αφορούν στη συμφωνία αυτή που ονομάζεται τρίτο μνημόνιο, συζητήσεις οι οποίες είναι στα όρια του Κανονισμού και του Συντάγματος. Με την έννοια ότι είμαστε αναγκασμένοι να γίνονται με επείγοντα ή με κατεπείγοντα χαρακτήρα, δεν μπορεί να αλλάξει κάτι μέσα στη Βουλή, ακόμα κι αν δούμε ότι θα έπρεπε να αλλάξει. Είναι δηλαδή μια δύσκολη νομοθέτηση που ελπίζουμε μέσα στο χρόνο που έρχεται, καθώς θα κλείνουν αυτές οι δεσμεύσεις, να μην επαναληφθούν για το ελληνικό κοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, όμως, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια και από την πλευρά της Κυβέρνησης, και του ίδιου του Πρωθυπουργού με την παρουσία του μέσα στη Βουλή, η κοινοβουλευτική διαδικασία να είναι το κέντρο της διαμόρφωσης του πολιτικού λόγου, των πολιτικών αντιπαραθέσεων, αλλά και της ενημέρωσης των πολιτών.

 

Δημοσιογράφος: Αυτό που θα ήθελα να συμπληρώσω, επειδή υπάρχει και το κανάλι της Βουλής και έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε και Επιτροπές, αν κάποιος ενδιαφέρεται για τη Δημοκρατία, μπορεί να καταλάβει ότι απ’ όλες τις πτέρυγες γίνεται μια ενδιαφέρουσα προσπάθεια συζήτησης, αυτό είναι και η Δημοκρατία για μένα, κύριε Πρόεδρε.

 

Πρόεδρος της Βουλής: Κυρίως είναι μια προσπάθεια η οποία, εκτός από την πυκνή παρουσία του Πρωθυπουργού και τις συζητήσεις σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, όπου τίποτα δεν κρύβεται έστω και καθ’ υπερβολή, διαμορφώνει και ένα πλαίσιο συζήτησης με την κοινωνία. Έρχονται δεκάδες φορείς, τελευταία μάλιστα έγινε ακρόαση σαράντα φορέων, κάτι που είναι σημαντικό για τη σχέση με την κοινωνία και την έκθεση των απόψεων. Όπως, επίσης, γίνεται μια σημαντική προσπάθεια για μια σωστή λειτουργία της Βουλής και απομάκρυνση από τυπολατρίες, πελατειακές αντιλήψεις κ.λπ. Επίσης, με την αποκατάσταση και του Κανονισμού σε όλα τα επίπεδα και την άρση των ειδικών κανονισμών και την εξομοίωση με όλα όσα έχουν σχέση, από μισθολογικά μέχρι διαδικαστικά, με το υπόλοιπο Δημόσιο.

 

Δημοσιογράφος: Αξιολόγηση διευθυντών;

 

Πρόεδρος της Βουλής: Βεβαίως και γίνεται, και είναι ο πρώτος φορέας που έχει ξεκινήσει η διαδικασία κρίσης διευθυντών, γενικών διευθυντών κ.λπ., που θα γίνει το αμέσως προσεχές διάστημα. Θα είναι ο πρώτος φορέας που με αμερόληπτες διαδικασίες, μοριοδοτήσεις και συνεντεύξεις, θα γίνει η κρίση και η αξιολόγηση όλου του προσωπικού. Παράλληλα, υπάρχει μια εξωστρεφής δραστηριότητα με εκθέσεις, ομιλίες, συνέδρια, χορηγίες, μια διαδικασία που αποτελεί επαφή με το γίγνεσθαι, με όλες τις δημιουργικές εστίες, θα έλεγα.

 

Δημοσιογράφος: Να επιμείνω λίγο, η είδηση που παίρνουμε αυτή τη στιγμή, είδηση είναι επειδή δεν το ξέρει κι ο κόσμος, καθώς εάν ήταν στα δελτία ειδήσεων ενδεχομένως δεν θα ήταν είδηση, γιατί αυτό δεν ξεκίνησε τώρα, είναι μια διαδικασία, και αναφέρομαι στην αξιολόγηση των διευθυντών και των γενικών διευθυντών. Φαντάζομαι ότι αρκετά κόμματα, που ήταν στο πρόσφατο παρελθόν στην εξουσία, όπου έχουν ευθύνη που κάποιοι άνθρωποι μπήκαν στη διαδικασία αυτή, δηλαδή είναι στον χώρο της Βουλής, θα γκρινιάξουν.

 

Πρόεδρος της Βουλής: Ήταν εντελώς διαφορετικές οι λειτουργίες μέσα στη Βουλή, υπήρχε σωρεία ειδικών κανονισμών που έδιναν το δικαίωμα στον Πρόεδρο να έχει το δεσμείν και λύειν σε όλα τα θέματα των εργασιακών σχέσεων, των προσλήψεων, των οργανογραμμάτων κ.λπ. Αυτά τα πράγματα, πλέον, έχουν τελειώσει, καθώς έχουν ενταχθεί όλα στον γενικό Κανονισμό που ψηφίζεται από την Ολομέλεια της Βουλής. Δεν υπάρχει χώρος για να υπαινιχθεί κανείς ότι υπάρχουν μυστικά και ψέματα, και όλα γίνονται με μια διαφάνεια, που πιστεύω πως είναι υποχρέωσή μας, δεν κάνουμε σε κανέναν χάρη. Ταυτόχρονα, δεν υπήρξε καμία εργασιακή απομείωση για όσους, ανεξαρτήτως του τρόπου που βρέθηκαν στη Βουλή, έχουν τη θέση τους, αρκεί να την τιμούν. Υπάρχει μια τακτοποίηση χωρίς να γίνουν περικοπές συμβάσεων, ενώ υπήρχε η δυνατότητα από τους προηγούμενους κανονισμού, και χωρίς να γίνουν ενέργειες που θα επέτρεπαν στον οποιονδήποτε να πει ότι αλλάξαμε αυθαιρέτως προϊσταμένους. Δεν έγινε κάτι τέτοιο, προχωράμε με το δυναμικό που υπήρχε, αλλά πλέον με ανοικτό τον ορίζοντα των ευθυνών για όλους.

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2019 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου