Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 09 Ιαν 2022
Κορωνοϊός / Απροστάτευτοι μαθητές και εκπαιδευτικοί
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Με κάθε επισημότητα και με επιτελικές... τυμπανοκρουσίες ανοίγουν αύριο τα σχολεία σε όλη τη χώρα, στη σκιά της έξαρσης που οφείλεται στην παραλλαγή  Όμικρον. Μία εξέλιξη καθ’ όλα αναμενόμενη, από τη στιγμή που τόσο η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, όσο και διάφορα «γαλάζια» στελέχη υιοθέτησαν το αφήγημα του success story στην εκπαιδευτική διαδικασία, από τη στιγμή που έκλεισε μικρός αριθμός τμημάτων από τον Σεπτέμβριο. Βέβαια, αυτό ήταν μία λογική εξέλιξη, από τη στιγμή που για μπει λουκέτο σε μία τάξη πρέπει να έχει νοσήσει ένα μεγάλο κομμάτι των μαθητών.

Πρωτόκολλα κυβέρνησης ίσον μεγαλύτερη διασπορά

Χαρακτηριστικό της αποτυχημένης συνταγής των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αποφάσισε η κυβέρνηση για τη λειτουργία των σχολείων -και διατήρησε με ελάχιστες αλλαγές, παρά τη νέα έξαρση- είναι ο δείκτης κρουσμάτων που αφορούν τα παιδιά.

Τα σχολεία έκλεισαν για τις γιορτές των Χριστουγέννων στις 23 Δεκεμβρίου.  Έως τότε οι μολύνσεις στις ηλικίες 0-17 ετών κυμαίνονταν από 20% έως 30% επί του συνόλου των ημερήσιων κρουσμάτων, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Μάλιστα, λίγο πριν από το κλείσιμο των σχολείων, το ποσοστό έφτασε να ξεπεράσει το 29%. Από εκεί κι έπειτα, με τα παιδιά να μην βρίσκονται στα σχολεία, το ποσοστό έπεσε αισθητά φτάνοντας ακόμα και στο 12%. Δηλαδή, η διασπορά στους ανηλίκους υποδιπλασιάστηκε, όταν τα παιδιά δεν δραστηριοποιούνταν εντός των πλαισίων των υγειονομικών πρωτοκόλλων της Νίκης Κεραμέως.

Κατακόρυφη αύξηση και στους ανηλίκους

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση στοιχείο εφησυχασμού. Αυτό που μειώθηκε δεν είναι τα κρούσματα σε απόλυτο βαθμό, αλλά το ποσοστό τους επί του συνόλου. Επομένως αυτό που αναδεικνύεται είναι η δυσλειτουργία των πρωτοκόλλων στα σχολεία σε σχέση με το γενικό κοινωνικό σύνολο και όχι μείωση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Αντιθέτως, παράλληλα με την άνοδο των συνολικών κρουσμάτων στην επικράτεια, έχουμε εκτόξευση και στα κρούσματα των ανηλίκων, τα οποία έφτασαν και στην υψηλότερη τιμή τους: 7.689 στις 4 Ιανουαρίου.

Ο λόγος που η άνοδος των κρουσμάτων στους 0-17 ετών δεν αποτυπώνεται ποσοστιαία οφείλεται αφενός στο κλείσιμο των σχολείων για δύο εβδομάδες, αφετέρου στη ραγδαία έξαρση που παρατηρείται στις υπόλοιπες ηλικίες, ιδιαίτερα στους 18-39 ετών, που είναι και οι πιο δραστήριοι κοινωνικά πολίτες το τελευταίο διάστημα. Σε αυτούς, άλλωστε, εντοπίζεται και η μερίδα του λέοντος των μολύνσεων, με ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, ενώ ακολουθούν οι 40-64 με τις λοιμώξεις να αντιπροσωπεύουν ποσοστό μεγαλύτερο του 30%.

Συμπερασματικά, ο συνδυασμός των δύο παραπάνω στοιχείων δείχνει ότι αφενός τα υγειονομικά πρωτόκολλα στα σχολεία είχαν αποτέλεσμα τα κρούσματα στα παιδιά να αφορούν περίπου το 1/3 των συνολικών κρουσμάτων, αφετέρου η μείωση του ποσοστού δεν συνεπάγεται και μείωση των κρουσμάτων και το άνοιγμα των σχολείων με τόσες χιλιάδες κρούσματα σε παιδιά -και με τους ίδιους κανόνες- ενέχει μεγάλο ρίσκο.

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο αρκετοί επιστήμονες ζητούσαν να καθυστερήσει το άνοιγμα των σχολείων τουλάχιστον λίγες εβδομάδες, μέχρι να περάσει η κορύφωση του κύματος, καθώς αυτή υπολογίζεται στο τέλος του Ιανουαρίου, λόγω της ταχύτητας μετάδοσης της  Όμικρον.

Ανάλγητη η Κεραμέως

Έκκληση απηύθυνε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Φίλης να μην μετατραπούν τα παιδιά σε πειραματόζωα και τα σχολεία σε τόπους υπερμετάδοσης. Παράλληλα, καταγγέλλει την κυβέρνηση, που «ανοίγει τη Δευτέρα τα σχολεία ανοχύρωτα, με μόνο ένα επιπλέον self test, επικαλούμενη δήθεν τη διεθνή εμπειρία». Συμπλήρωσε ότι είναι αναγκαία η μικρή παράταση των διακοπών για να μπορέσει να ανασάνει το ΕΣΥ, «σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα κατέχει αναλογικά το μαύρο ρεκόρ παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, θανάτων και νοσηλευομένων σε ΜΕΘ».

Όλα αυτά, πάντως, δεν δείχνουν να συγκινούν την κυβέρνηση και ειδικά την υπουργό Παιδείας. Μάλιστα, την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, παραδέχτηκε ότι τα κρούσματα στα παιδιά θα ανέβουν από αύριο. Χρησιμοποίησε δε το παράδειγμα των υπόλοιπων χωρών στην Ευρώπη, που ανοίγουν επίσης την εκπαιδευτική διαδικασία. Ωστόσο, η Νίκη Κεραμέως παρουσίασε τη μισή αλήθεια...

Τζογάρουν με το κλείσιμο των τμημάτων

Ναι μεν όλη η Ευρώπη ανοίγει τα σχολεία, αλλά οι κανόνες λειτουργίας και -κυρίως- το όριο για το κλείσιμο των τμημάτων απέχει παρασάγγας από το ελληνικό παράδοξο.

Το 50%+1 αναδεικνύεται σε ένα από τα πιο «παράτολμα» πρωτόκολλα της Ευρώπης, σύμφωνα με το Euractiv. Ενδεικτικά:

Σλοβενία:  Ένα κρούσμα είναι αρκετό για να μπει σε καραντίνα ολόκληρη τάξη, εμβολιασμένη ή μη.

Τσεχία: Καραντίνα για όλη την τάξη μετά από μόλις ένα κρούσμα.

Ρουμανία: Τηλεκπαίδευση αν εντοπιστεί έστω και ένα κρούσμα μεταξύ των μαθητών. Οι μαθητές θα επιστρέφουν σε διά ζώσης μαθήματα μετά από οκτώ ημέρες εάν όλοι είναι αρνητικοί σε test PCR ή αντιγόνου. Εάν κλείσουν περισσότερες από τις μισές τάξεις, ολόκληρο το σχολείο θα κάνει μαθήματα διαδικτυακά.

Ιταλία: Καραντίνα για ανεμβολίαστους μαθητές μετά από δύο κρούσματα. Μετά από τρία κρούσματα ολόκληρη η τάξη πρέπει να μπει σε καραντίνα.

Σλοβακία: Καραντίνα μετά από ένα κρούσμα για ανεμβολίαστους μαθητές ή μη νοσούντες.

Ισπανία: Μέτρα μετά από τρία θετικά κρούσματα.

Τα βήματα της Ελλάδας ακολουθούν χώρες, που κερδίζουν τον χαρακτηρισμό της «υψηλού ρίσκου προσέγγισης». Η Πολωνία, η Κροατία, η Πορτογαλία και η Βουλγαρία έχουν αντίστοιχο πρωτόκολλο με το δικό μας, με ελάχιστες πρωτοβουλίες για την προστασία των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ταυτόχρονα, στη Γαλλία πριν από τις γιορτές η τάξη θα έκλεινε με τρία θετικά κρούσματα. Ωστόσο πλέον οι τοπικές αρχές είναι υπεύθυνες να αποφασίσουν αν μια τάξη πρέπει να κλείσει λόγω πολλών κρουσμάτων. Παρόμοιο πλαίσιο λειτουργίας υιοθετεί και η Γερμανία, καθώς οι κανόνες διαφέρουν μεταξύ των ομοσπονδιακών περιφερειών.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου