Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Ιούλ 2019
2000 ευρώ επίδομα; Ίσως ναι, σε κάποια άλλη χώρα
Κλίκ για μεγέθυνση
 
 
 
Νικολέτα Μπίθα
29/07/2019, 08:15
 

Η ΝΔ δεν είναι ένα φιλοευρωπαϊκό - φιλελεύθερο κόμμα όπως έλεγε σε κάθε του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ένα κόμμα που ανήκει στη λεγόμενη Νέα Δεξιά, δηλαδή σε μια μείξη νεοφιλελευθερισμού στα οικονομικά και έντονου συντηρητισμού στα κοινωνικά. Πατρίς-Θρησκεία-Οικογένεια πιο απλά.

Τις τελευταίες μέρες έπαιξε παντού η είδηση για το επίδομα των 2 χιλιάδων ευρώ που θα δίνεται σε κάθε νέα μητέρα όπως ανακοίνωσε η νέα υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Λανθασμένα όμως έπαιξε ότι το επίδομα αυτό θα δίνεται μόνο σε νέες μητέρες κάτω των 30, ενώ η υφυπουργός μίλησε για επίδομα που θα δίνεται οριζόντια, σε κάθε παιδί που γεννιέται, μαζί με σειρά άλλων βοηθημάτων για τις νέες οικογένειες, την αύξηση του αριθμού των παιδιών στους παιδικούς σταθμούς, την αύξηση του επιδόματος παιδιού σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες καθώς και την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1000 ευρώ σε κάθε παιδί. Στη συνέχεια είπε ότι εξετάζουν να δοθούν και άλλα κίνητρα για οικογένειες που η μητέρα είναι κάτω των 30.

Εφόσον λοιπόν ισχύει αυτό όπως ξεκαθαρίστηκε και σε επόμενη συνέντευξη της υφυπουργού, άδικα έγινε τόσος ντόρος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την προκλητική εξαγγελία της κυβέρνησης. Αλλά με μια δεύτερη ανάγνωση, νομίζω πως η κριτική που ασκήθηκε έχει βάση, για τον πολύ απλό λόγο ότι και πάλι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος του δημογραφικού στη χώρα μας είναι εντελώς εκτός τόπου και χρόνου.

Και αυτό όχι επειδή δεν υπάρχει πρόβλημα με τις γεννήσεις στην χώρα μας. Πράγματι, ο πληθυσμός της Ελλάδας είναι ΄γερασμένος', οι γεννήσεις έχουν μειωθεί και οι γυναίκες κάνουν λιγότερα παιδιά και σε μεγαλύτερη ηλικία. Το δημογραφικό όμως και η λεγόμενη γήρανση του πληθυσμού είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να λύσει αυτό το πρόβλημα σα να μην έχει καταλάβει τί έχει συμβεί στη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια, σαν η μείωση των γεννήσεων μέσα στην κρίση να συνέβη επειδή αποφασίσαμε όλοι μαζί ότι δεν πολυθέλουμε παιδιά και τέτοια βάρη, ας ζήσουμε το ντόλτσε βίτα μας.

Πόσο εύκολο είναι να ξεκινήσει κάποιος οικογένεια όταν βλέπει τον μισθό του να μειώνεται τόσο πολύ; Όταν μένει χωρίς δουλειά; Η ανεργία χτυπάει κυρίως τους νέους, και ειδικότερα τις νέες γυναίκες, με τα ποσοστά ανεργίας να αγγίζουν το 65%. Οι περισσότεροι νέοι στην χώρα παλεύουν να βρουν δουλειά και να φύγουν από το πατρικό τους, όχι να ξεκινήσουν οικογένεια και ειδικά στις ηλικίες πριν τα τριάντα, που οι περισσότεροι/ες τελειώνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά σε έναν ατέλειωτο αγώνα για ένα καλύτερο βιογραφικό και μια πολυπόθητη θέση εργασίας.

Δεν αλλάζει το δημογραφικό αν δεν αλλάξει συνολικά η οικονομική πολιτική και έτσι αλλάξει και η καθημερινή ζωή όλων των πολιτών. Χρειάζεται με λίγα λόγια πολιτική προς όφελος των πολλών, με στήριξη των κατώτερων και μεσαίων στρωμάτων που έχουν υποστεί την μεγαλύτερη ζημιά μέσα στα χρόνια της κρίσης και παράλληλη ενίσχυση του κοινωνικού κράτους με περισσότερους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, με οικογενειακά προγράμματα, με στήριξη στις έγκυες γυναίκες στο χώρο εργασίας, με άδεια πατρότητας πληρωμένη και ίση με εκείνη μητέρας. Μαζί με αυτά όμως πρέπει να υπάρξει και πολιτική που θα δίνει στους εργαζόμενους μισθούς ικανούς για να μπορέσουν να ξεκινήσουν οικογένεια. Όσο οι μισθοί παραμένουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα και η ανεργία στα υψηλά νούμερα που είναι σήμερα, κανένα δημογραφικό πρόβλημα δε θα λυθεί. Σε αυτό το σκηνικό -που ειλικρινά απορώ πως δεν έχουν καταλάβει στην νέα κυβέρνηση- τα 2000 ευρώ μοιάζουν πραγματικά με ψίχουλα. Χρειάζεται ενίσχυση της δημόσιας παιδείας και της δημόσιας Υγείας. Δεν μπορείς από την μια να αυξάνεις το κόστος των ασφαλισμένων στα δημόσια νοσοκομεία, στα φάρμακα αλλά από την άλλη να δίνεις επίδομα παιδιού.

Επιπλέον χρειάζονται πολιτικές για την βελτίωση των εργασιακών σχέσεων, μάχη ενάντια στην αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία για να μη φοβάται κανείς και καμία ότι θα απολυθεί αν ζητήσει τις υπερωρίες του ή αν ζητήσει να είναι ασφαλισμένος για όσες ώρες δουλεύει.Το παρελθόν της Νέας Δημοκρατίας στη διακυβέρνηση της χώρας όμως δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιόδοξες σκέψεις. Ήδη οι πρώτες -και ταχύτατες!- ενέργειες της κυβέρνησης με την κατάργηση της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκληματος αλλά και με την κατάργηση του Ενιαίου ∆ιοικητικού Τοµέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, δίνουν το στίγμα.

Τέλος, επειδή ακριβώς το δημογραφικό είναι πανευρωπαϊκό πρόβλημα, χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία στοχεύουν στην ανατροπή της δημογραφικής τάσης με μια ολοκληρωμένη πολιτική ένταξης και ενσωμάτωσης των μεταναστών. Κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν φαίνεται να συμμερίζεται ούτε στο ελάχιστο, ειδικά (και) αν σκεφτούμε την κατάργηση του ΑΜΚΑ για ξένους υπηκόους. Οι μετανάστες φαίνεται πως είναι καλοί μόνο για να είναι φτηνό εργατικό δυναμικό σύμφωνα με την κυβέρνηση, εκτός βέβαια αν είσαι ο Αντεντοκούμπο.

Με αυτήν την πολιτική, και με αυτό το μοντέλο οικογένειας, δυο γονέων, που εργάζονται και οι δύο, με μισθούς που τους αρκούν για να κάνουν παιδιά πριν τα τριάντα, σε μια χώρα που δεν υπάρχουν μετανάστες, ούτε άλλα μοντέλα οικογένειας πέρα του μαμά-μπαμπάς-παιδί, η Νέα Δημοκρατία δείχνει το ιδεολογικό της πρόσωπο. Δεν είναι ένα φιλοευρωπαϊκό - φιλελεύθερο κόμμα όπως έλεγε σε κάθε του συνέντευξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ένα κόμμα που ανήκει στη λεγόμενη Νέα Δεξιά, δηλαδή σε μια μείξη νεοφιλελευθερισμού στα οικονομικά και έντονου συντηρητισμού στα κοινωνικά. Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια πιο απλά.

* Η Νικολέτα Μπίθα είναι δημοσιογράφος

https://www.koutipandoras.gr

 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου