Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 20 Ιούλ 2023
Τεράστια οικολογική καταστροφή, συγκλονιστικές μαρτυρίες επιζώντων
Κλίκ για μεγέθυνση










EUROKINISSI






20.07.2023, 13:55

 

 
 
Tέταρτη μέρα «μάχης» με τις φλόγες στα μέτωπα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε ύφεση. Τουλάχιστον δεκάδες τα καμένα σπίτια ανθρώπων, που έχασαν κόπους και στερήσεις ολόκληρης ζωής. Ανυπολόγιστη ζημιά στο περιβάλλον με τεράστιες εκτάσεις δάσους και βλάστησης να έχουν μετατραπεί σε στάχτη

Απόκοσμα τοπία στις πληγείσες περιοχές φανερώνουν το μέγεθος των μεγάλων καταστροφών από τις πυρκαγιές, που κατέστησαν σαφές από τη Δευτέρα την απουσία σχεδίου δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης.

Χωρίς ενιαίο ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Αττική, Λουτράκι κα Ρόδο με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να επιχειρούν για να σβήσουν τις διάσπαρτες εστίες και τυχόν αναζωπυρώσεις χάρη στην αυτοθυσία των μελών του Π.Σ. και των εθελοντών και στην εξασθένηση των ανέμων.

Το δυσκολότερο μέτωπο στη Ρόδο εμφανίζει πλέον καλύτερη εικόνα, με την πυροσβεστική να επικεντρώνει τις προσπάθειές της σε τρεις εστίες με πυκνή βλάστηση.  Οι δημοτικές ενότητες Καμείρου, Αταβύρου και Λινδίων του νησιού κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από το αίτημα των τοπικών αρχών στην Πολιτική Προστασία.

Ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος, δήλωσε στην ΕΡΤ πως ήδη έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα και πως δεν κινδύνευσαν οι κατοικίες.

Οικολογική καταστροφή και στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, όπου έγιναν στάχτη περίπου 95.000 στρέμματα, αφού η πύρινη λαίλαπα πέρασε από Πουρνάρι, Παλαιοχώρι, Αγ. Σωτήρα και Αγ. Χαράλαμπο.

Έμειναν στον δρόμο

Μεγάλη η καταστροφή στην Μάνδρα, στην οποία βρίσκονται τα 18 από 33 καμένα σπίτια της Αττικής, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, που αναφέρουν επίσης ολική ζημιά σε βιοτεχνίες και αποθηκευτικούς χώρους στο λεκανοπέδιο, το οποίο έχασε σημαντικό τμήμα δάσους

Πολίτες που είδαν το βιο τους να γίνεται παρανάλωμα του πυρός έχουν μείνει άστεγοι και περιμένουν τις αποζημιώσεις από το κράτος για τις πρώτες και δεύτερες κατοικίες τους, για τις επιχειρήσεις και τις καλλιέργειές τους, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν τις ζωές τους.

Η συγκλονιστική εικόνα άνδρα να κοιμάται έξω από την οικία του έκανε από το πρωί τον γύρω του διαδικτύου. «17 χρόνια φτιάχνω αυτό το σπίτι. Δεν έχει καεί τελείως. Για αυτό κοιμάμαι στην ταράτσα σε ένα στρώμα. Δεν έχω πού αλλού να πάω. Ο γαμπρός μου στο διπλανό σπίτι κοιμάται επίσης στο πάτωμα.  Θα μείνω στο σπίτι μου. Δεν έχω πού να πάω. Φοβάμαι μην μου κλέψουν τα πράγματα. Δεν μπορώ να κοιμηθώ στο σπίτι. Μυρίζει καπνό. Γι’ αυτό κοιμάμαι έξω. Φοβάμαι μην μου κλέψουν τα πράγματα και δεν θέλω να το εγκαταλείψω. Θέλω να το φτιάξω από την αρχή» δήλωσε στο enikos.gr.

Ηλικιωμένη στο Λουτράκι / Eurokinissi

Συγκλονιστικές μαρτυρίες και από το Λουτράκι. Ηλικιωμένη που έχασε το σπίτι της δήλωσε στην ΕΡΤ ότι επέζησαν αλλά χρειάζονται τουλάχιστον ένα δωμάτιο για να «κουρνιάσουμε μέσα». «Προλάβαμε και φύγαμε με τα παιδάκια και τα εγγονάκια μου» είπε.

Την έλλειψη συντονισμού και ανθρώπινου δυναμικού κατέδειξε άλλη μαρτυρία από τον οικισμό Ειρήνη, ο οποίος υπέστη μεγάλη καταστροφή. «Ούτε η πυροσβεστική ήρθε, εκείνη την ώρα ήταν δυο εθελοντές» είπε μία απελπισμένη γυναίκα, χήρα με δυο κόρες, το σπίτι της οποίας κάηκε ολοσχερώς.

«Όλοι φωνάζαν φύγετε φύγετε» είπε και πρόσθεσε χαρακτηριστικά το εξής: «Ερχόντουσαν οι φλόγες. Όλος ο κόσμος έφευγε. Πήραμε τα δυο μας σκυλάκια. Τα παιδιά μου με τραβάγαν. Δεν ήθελα να φύγω αλλά με βάλανε με το ζόρι στο αυτοκίνητο. Είναι η ζωή μου, έκανα κόπο να τα φτιάξω» σημειώνοντας ότι ζει με 320 σύνταξη. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, μετέφερε νωρίτερα εκτιμήσεις για περισσότερα από 40 καμένα σπίτια και 15.000 καμένα στρέμματα στο Λουράκι, εκ των οποίων τα μισά είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και τα άλλα μισά δασικές εκτάσεις.

Από τα καμένα στην Μάνδρα / EUROKINISSI

Τα αρμόδια κλιμάκια συνεχίζουν τις αυτοψίες για όσες πυρόπληκτες περιοχές έχουν πάρει το «πράσινο φως» από την πυροσβεστική. 


► Ο Δήμος Σαρωνικού ενημερώνει τους πληγέντες ότι για την καταγραφή των πλήρως ή μερικώς κατεστραμμένων οικιών τους, πρέπει να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα του δήμου: 2299 320301, 2299 320302 & 2299 320344, για να δηλωθούν τα στοιχεία των ιδιοκτησιών και των κατόχων τους. Όσον αφορά ζημιές που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του ΕΛΓΑ (καλλιέργειες, θερμοκήπια, μελίσσια, κτηνοτροφικές μονάδες κ.α.), οι πληγέντες παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με τον δήμο στο τηλέφωνο 2299 320340. Οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές/καταστροφές ότι θα πρέπει να απευθύνονται για πληροφόρηση στον Περιφερειακό Συντονιστή Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής (grppna@patt.gov.gr) ή εναλλακτικά στο Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ανατολικής Αττικής (213 2005122-24) προκειμένου να υποβάλλουν αίτηση.


Στο μεταξύ συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ πραγματοποιούν τις απαραίτητες εργασίες σε περιοχές χωρίς ρεύμα προκειμένου να προχωρήσει η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης.


πηγή:  https://www.efsyn.gr
 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου