Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Ιούλ 2023
Ερωτήματα για το μοιραίο αεροσκάφος
Κλίκ για μεγέθυνση











«Ξέρω ότι πετάτε ένα αεροπλάνο το οποίο είναι παλιό και δύσκολο και βγάζει βλάβες» - Κυριάκος Μητσοτάκης, Σάββατο 22 Ιουλίου 2023, Αεροπορική Βάση Ελευσίνας

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI









26.07.2023, 11:04
 
 

Τρεις μέρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας, η χώρα θρηνεί τον τραγικό θάνατο των δύο χειριστών του Canadair CL 215, το οποίο κατέπεσε χθες στον Πλατανιστό της Εύβοιας. Το μοιραίο αεροσκάφος κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1970 και η συντήρησή του είχε ανατεθεί στη γαλλική εταιρεία Sabena Technics, που έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για πολύ σοβαρά σφάλματα σε επισκευές των νεότερων CL 415. Τον Αύγουστο του 2016, στη βάση Αζαξιό στην Κορσική, είχε καταγραφεί ανησυχητικό περιστατικό με ένα αεροσκάφος. Τότε, το πόρισμα της BEAD Air, επίσημου φορέα του γαλλικού κράτους για τη διερεύνηση αεροπορικών ατυχημάτων, έκανε λόγο για σοβαρές αστοχίες, καταλογίζοντας ευθύνες στην εταιρεία. Ανάλογες καταγγελίες υπήρχαν και το 2009 σε άλλο περιστατικό στο Βέλγιο.

Συντήρηση

Tα παραπάνω είχε αναδείξει και ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. (την υπέβαλε ο Γιώργος Τσίπρας), τον Μάρτιο του 2023, προς τον υπουργό Άμυνας, που ερωτάτο ποιος αποφάσισε τη μεταφορά των Καναντέρ στη Γαλλία για συντήρηση, ποιο ήταν το κόστος, ποιος είναι ο αριθμός των αεροσκαφών που συντηρούνται εκτός συνόρων και αν γνώριζε το υπουργείο Άμυνας το ιστορικό εμπλοκής της εταιρείας σε δύο τουλάχιστον σοβαρά περιστατικά. Ο τότε υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος δεν απάντησε στην ερώτηση. Η μοναδική απάντηση προήλθε από το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο διαβίβασε έγγραφο της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, με ημερομηνία 14 Μαρτίου 2023, στο οποίο αναφέρεται πως «επί του παρόντος εξελίσσονται εργασίες εργοστασιακής συντήρησης επί 4 Α/Φ CL-215 (με σειριακούς αριθμούς 1073, 1055, 1069 & 1110), τα οποία αναμένεται να αποδοθούν σταδιακά εντός του επόμενου τριμήνου».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», το αεροσκάφος που συνετρίβη χθες, ήταν ένα από αυτά τα τέσσερα, έχοντας σειριακό αριθμό 1055.

Από την επίσημη ιστοσελίδα της Sabena Technics προκύπτει επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει δυνατότητες συντήρησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Ερώτημα παραμένει αν το μοιραίο αεροσκάφος πήγε στο εξωτερικό για συντήρηση.

Παρότι θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά και πολύ ανθεκτικά, τα Καναντέρ δε διαθέτουν αυτοματισμούς νεότερων αεροσκαφών. «Όλοι οι έλεγχοι που θα γίνουν είναι πάνω στον χειριστή. Ακόμα και τα πηδάλια είναι με συρματόσχοινα. Δεν υπάρχει υδραυλική υποβοήθηση ή υπολογιστής που ελέγχει τα όρια του κινητήρα για να μπορέσει να επέμβει. Ο χειριστής θα πρέπει σε ένα περιβάλλον με καπνούς, υψηλή θερμοκρασία και συχνά άνεμο, να έχει τον νου του σε όλα αυτά τα ζητήματα και παράλληλα να προσέχει τα άλλα εναέρια μέσα που μπορεί να βρίσκονται στην περιοχή», δήλωνε στην «Καθημερινή» (13.5.2018) για τα συγκεκριμένα αεροσκάφη ο σμηναγός Ιωάννης Σεντουξής. Επιπλέον, τα παλαιότερα αυτά αεροσκάφη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τον κινητήρα τους, σε θερμοκρασίες 38 βαθμών Κελσίου και άνω.

Η Πολεμική Αεροπορία άρχισε να παραλαμβάνει τα πρώτα CL-215 τον Δεκέμβριο του 1975. Συνολικά, η χώρα μας έχει θρηνήσει τον θάνατο 11 χειριστών σε 10 πτώσεις Καναντέρ (CL-215), από το 1977 έως σήμερα. Πριν από 16 χρόνια, στα Στύρα, καταγράφηκε ανάλογη τραγωδία με την πτώση ενός CL-415 με δύο νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός, μιλώντας το Σάββατο στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνας, υποσχέθηκε στους πυροσβέστες πως «θα τρέξουν “σφαίρα” τα προγράμματα για τα νέα Καναντέρ», δήλωση ανακριβής, καθώς η γραμμή παραγωγής τους έχει σταματήσει εδώ και χρόνια και η Ε.Ε. βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία συμφωνίας με την εταιρεία De Havilland Canada για την απόκτηση των νεότερων DHC-515 Firefighter.

πηγή:  https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου