Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 10 Απρ 2014
ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΑΝ. ΚΑΛΛΙΡΩΣΗΣ (Βιογραφικό)
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ένας σημαντικός άνθρωπος και πατριώτης

 

Γράφει ο Παναγιώτης Αργ. Καλλιρώσης

Πολιτικός Επιστήμονας

 

Γεννήθηκε στα 1893 στον Πλάτανο Αιγιαλείας και εκεί έζησε όλα τα χρόνια, προσφέροντας μεγάλες υπηρεσίες μέχρι τα βαθιά γεράματα.

Συμμετείχε, όπως και όλοι της γενιάς του στους Βαλκανικούς πολέμους μέχρι την Μικρασιατική καταστροφή του 1922.

Υπηρέτησε το γενέθλιο τόπο του και πρόσφερε τις υπηρεσίες του ως διοικητικό στέλεχος από διάφορες θέσεις με έντιμο τρόπο. Ουδέποτε κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση.

Ως Πρόεδρος και Κοινοτικός Σύμβουλος έδωσε πάντα προτεραιότητα στον τομέα καθαριότητας και ενημέρωνε τους κατοίκους πώς πρέπει να ενεργούν ως μέλη του συνόλου, όχι ως μονάδες και να απορρίπτουν τα προσωπικά συμφέροντα προς χάριν του συνόλου. Εφάρμοσε συγκεκριμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Συγκρότησε σε ομάδες τους κατοίκους και σχεδίασε τη λειτουργία τους, ώστε να βρίσκονται πάντα σε ετοιμότητα και να επεμβαίνουν στην κατάσβεση, έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Στον κοινωνικό τομέα έδωσε προτεραιότητα.

Οργάνωνε ομιλίες με θέματα κοινωνικά: για την αρμονική οικογενειακή συμβίωση, την ισότητα των φύλων, τη θέση της γυναίκας – συζύγου και μητέρας, για την οποία πίστευε πως είναι το θεμέλιο της οικογένειας και βασικός συντελεστής στην αέναη κίνηση της ζωής.

Ήταν μόνιμος ιεροψάλτης, μελωδικός, γνώριζε και μελετούσε τη βυζαντινή μουσική και λάτρευε το δημοτικό τραγούδι και ενδιαφερόταν για τη διατήρηση της παράδοσης.

Εκεί όμως που έδωσε ολόκληρη τη ζωή του, με επιτυχία, ήταν να εμπνεύσει στους συγχωριανούς και τους κατοίκους των γειτονικών κοινοτήτων, το συνεταιρικό πνεύμα της εποχής.

Παρέμεινε σχεδόν μόνιμα πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πλατάνου, του πρώτου στην Ελλάδα.

Η Α.Τ.Ε., εκτιμώντας τις προσπάθειες, του ανέθεσε την άσκηση της Αγροτικής Πίστης, ώστε οι παραγωγοί να μην αναγκάζονται να πηγαίνουν στο Αίγιο για να δανείζονται από την Τράπεζα ή να εξοφλούν τα δάνεια.

Ως μέλος του Δ.Σ. της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών φρόντισε κι έγινε σύγχρονο σταφιδεργοστάσιο στον Πλάτανο, επεξεργασίας και συσκευασίας της σταφίδας.

Μεγαλύτερη, ωστόσο, επιτυχία του ήταν ότι έπεισε όλους τους σταφιδοπαραγωγούς να παραδίδουν το προϊόν τους στο Σύνδεσμο, αποκλείοντας τους μεσάζοντες και επιτυγχάνοντας καλύτερες τιμές.

Για τις πλούσιες γνώσεις και την πλήρη κατάρτισή του στα συνεταιριστικά εκλήθη αρκετές φορές να μιλήσει στους σταφιδοπαραγωγούς της Αιγιάλειας και της Καλαμάτας.

Στη ζωή του παρέμεινε πάντα αγρότης. Αυτό, βεβαίως, δεν τον εμπόδισε να έχει σπουδαία μόρφωση και πνευματική καλλιέργεια. Μολονότι τελείωσε μόνο το Σχολαρχείο, με αυτομόρφωση και συνεχή διάθεση για μάθηση, απέκτησε σημαντικές γνώσεις: ιστορικές, φιλοσοφικές και άλλες, διατηρώντας και πλούσια βιβλιοθήκη.

Πίστευε σ’ αυτό που λέει ο Ισοκράτης (προς Δημόνικον): «Εάν ης φιλομαθής, έση και πολυμαθής …».

Διέθετε το χάρισμα του καλού ομιλητή και συνομιλητή. Πίστευε, επίσης, στη διαρκή εξέλιξη της επιστήμης και τεχνολογίας.

Οραματιζόταν ένα οριστικό σχέδιο ανάπτυξης των κατοίκων της υπαίθρου, με σκοπό την αντιμετώπιση της αστυφιλίας. Σύμφωνα, ασφαλώς, με το αρχικό όραμα του Ι. Καποδίστρια και όχι σαν το «ψευδεπίγραφο» σημερινό σύστημα Τ.Α., που δημιούργησε τερατώδη Αστικά Κέντρα και απορφάνισε τα χωριά μας.

Προσπάθησε να πείσει τους αγρότες μας να εφαρμόσουν την κοινή καλλιέργεια προς αντιμετώπιση του κατατεμαχισμένου κλήρου με απώτερο σκοπό τον αναδασμό.

Είχε, δηλαδή, όλα τα εχέγγυα για την ανανέωση του συνεταιριστικού και πολιτιστικού θεσμού του χωριού μας και υπήρξε εκφραστής του κοινωνικού συνόλου με ευγενή κίνητρα.

Άφησε την τελευταία του πνοή τον Ιούλιο του 1981, πλήρης ημερών.

Συγγενείς, φίλοι και όλο το χωριό αποχαιρέτησαν τον ά ν θ ρ ω π ο, που προσέφερε πολλά και με επιτυχία στην πολιτιστική αναβάθμιση και τον αυτοδιοικητικό τομέα του Πλατάνου.

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου