Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 17 Σεπ 2015
Για  το θάνατο του Γιώργου Γιάνναρη
Κλίκ για μεγέθυνση

Συμπληρώθηκαν δυο μήνες από το θάνατό του. Όταν έμαθα τη θλιβερή είδηση για το θάνατο του Γιώργου Γιάνναρη στην ξενιτά , μου ήρθαν στο νου τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας μας στην εφημερίδα, γι αυτόν τον εξαιρετικό πατριώτη, τον διανοούμενο, τον συγγραφέα - που προτιμούσε αυτόν τον τίτλο προσφώνησής του, αντί του ακαδημαϊκού ή πανεπιστημιακού καθηγητή- με τη βαθιά και την πλατειά μόρφωση, το γερό μυαλό και τη σπάνια ορθοφροσύνη.

Μνημόσυνο και ελάχιστο χρέος για τον αξέχαστο φίλο, και συνεργάτη το ποίημα «Καταραμένη μετανάστευση» από την ποιητική του συλλογή «Ο Εγγαστρίμυθος»:

 

Καταραμένη μετανάστευση

 

Το χώμα αυτό κατοίκησαν πολλοί

που χτίσανε σπίτια ψηλά κι ωραία

μα τώρα μένουν άλλοι

κι είναι η καρδιά τους

σαν τα μούτρα τους.

Το σώμα μου είναι τούτη η γη

τα κόκαλά μου οι πέτρες

κι η σάρκα μου το χώμα ης:

Το Σώμα-Σήμα

έγινε γράμμα στο Σταυρό

η Μνήμη-Μνήμα

έγινε λέξη μέσα στο ποίημα.

 

Ανακοίνωση Κηδείας

ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΗ

Τον πολυαγαπημένο μας αδελφό, παππού και θείο

ΓΕΩΡΓΙΟ ΓΙΑΝΝΑΡΗ

(καθηγητής Πανεπιστημίου) από την Δάφνη Καλαβρύτων ετών 79 που απεβίωσε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, κηδεύουμε την Πέμπτη 2 Ιουλίου.

Η σορός του μεταστάντος θα τεθεί σε προσκύνημα στο νεκροπομπείο [ANTONOPOULOS FUNERAL HOME INC. 38-08 Ditmars Blvd., Astoria, ΝΥ] την Τετάρτη 1 Ιουλίου από τις 5-9 μ.μ.

ΟΙ ΤΕΘΛΙΜΜΕΝΟΙ:

Τα αδέλφια

ΝΙΚΟΛΑΟΣ και ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, Dr. ΘΕΟΔΩΡΟΣ και ΑΝΤΩΝΙΑ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΡΗ KLEINE, ΡΗΝΙΩ ΓΙΑΝΝΑΡΗ

Ο εγγονός

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΑΙΜΟΔΕΤΗΣ

Τα ανίψια

ΣΟΥΖΑΝΝΑ και ΑΓΓΕΛΟΣ ΛΑΙΜΟΔΕΤΗΣ, ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ και ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΓΙΑΝΝΑΡΗ, Senator MIKE GIANARIS, Dr. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ και THERESA ΓΙΑΝΝΑΡΗ, ΒΕΡΑ και ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΤΕΡΤΙΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ και ΝΑΤΑΣΑ SULEIMAN, JEAN GIANARIS-DORRIAN, ΒΑΣΙΛΙΚΗ και Dr. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΛΕΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΑ και ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΣΑΚΗΣ

Tα εξαδέλφια και οι λοιποί συγγενείς και φίλοι εδώ και στην Ελλάδα.

 

Την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης - όπου νοσηλευόταν χτυπημένος από την επάρατη νόσο- άφησε την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015 ο γνωστός συγγραφέας και καθηγητής στα Πανεπιστήμια St John’ s της Νέας Υόρκης και των Πατρών, Γιώργος Γιάνναρης, ο οποίος στις 2 Ιουλίου 2015 οδηγείται στην τελευταία του κατοικία

Ο εκλιπών υπήρξε φίλος της Κρήτης και του Πανεπιστημίου της στο οποίο άφησε εν ζωή το σύνολο της βιβλιοθήκης και του αρχειακού του υλικού , που καλύπτει δημοσιευμένα και προς δημοσίευση έργα του, χιλιάδες βιβλία άλλων συγγραφέων, έργα τέχνης, χιλιάδες δίσκους βινυλίου κ. α..

Το μεγαλύτερο μέρος του υλικού, που δώρισε ο κ Γιάνναρης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, βρισκόταν στο σπίτι που διατηρούσε στην Αθήνα περίπου 15.000 βιβλία, ενώ τμήμα της βιβλιοθήκης και του αρχειακού του υλικού που αφορά στον ελληνισμό της Αμερικής βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και περιλαμβάνει περίπου 4.000 βιβλία.-Η δωρεά συμπεριλαμβάνει και 18 πίνακες ζωγραφικής .

Από μέρους του Πανεπιστημίου Κρήτης σε ευχαριστήρια επιστολή προς το γνωστό συγγραφέα και πανεπιστημιακό τονίζεται πως ,θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια να διαφυλαχθεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο η πολύτιμη δωρεά του καθιστώντας την παράλληλα διαθέσιμη για κάθε μελέτη και έρευνα, ενώ θα δοθεί το όνομά του σε αίθουσα της βιβλιοθήκης

Ο Γιώργος Γιάνναρης γεννήθηκε στη Δάφνη Καλαβρύτων και στο βιογραφικό του καταγράφει μια επιτυχημένη ακαδημαϊκή καριέρα σε Ελλάδα και Αμερική αλλά και ένα πλούσιο συγγραφικό και ποιητικό έργο. Προηγήθηκε μια εξαιρετικά δύσκολη ζωή γεμάτη στερήσεις και κακουχίες για τον ίδιο και την πολυμελή οικογένειά του οι οποίες όχι μόνο δεν τον λύγισαν αλλά, αντίθετα, χαλύβδωσαν τον χαρακτήρα του.

Μεταξύ άλλων ξεχωρίζουν οι μελέτες «Καπιταλιστικός σοσιαλισμός και Ελληνικές ιδιαιτερότητες», «Φοιτητικά κινήματα και Ελληνική παιδεία», «Οι Έλληνες μετανάστες και το Ελληνοαμερικανικό μυθιστόρημα», «Πολιτιστικοί ανταγωνισμοί και Ελληνισμός», και πολλά άλλα. Στην ποίηση έκανε αισθητή την παρουσία του με το έργο «Οι κάτοικοι της ελλάδας» για να ακολουθήσουν δεκάδες έργα του με ...καταιγιστικούς ρυθμούς, όπως οι «Τρόποι», «Ετερότροπα», «Ο Έπαφος», «Διαβήματα» κλπ. Ακόμα έκανε μεταφράσεις πολλών έργων ενώ δεν πρόλαβε να δει τυπωμένο το τρίτομο έργο του για τον Ελευθέριο Βενιζέλο.

Για πολλά χρόνια αρθρογραφούσε μαχητικά για κοινωνικά και εκπαιδευτικά θέματα αλλά και για τα δίκαια του Ελληνικού λαού και του Ελληνισμού γενικότερα σε μεγάλης κυκλοφοράς εφημερίδες της Ελλάδας, και της Αμερικής σε έντυπα της διασποράς καθώς και στην τοπική επαρχιακή «Στύξ».

Τα τελευταία χρόνια διέμενε μόνιμα στις ΗΠΑ και παρότι δεν διετέλεσε καθηγητής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης επέλεξε αυτό για να κάνει την δωρεά της πλούσιας βιβλιοθήκης του.

Πόσο σύντομη η ζωή του με τον όγκο της δουλειά του που μας άφησε.

Φυλλομετρώ, ξαναψάχνω τα βιβλία του. Μου φαίνονται σαν κομμάτια από ζωή με φωνή που μιλά απ’ ευθείας, πέρα από τα τυπογραφικά ψηφία, με μάτια που βλέπουν κι’ οι ματιές τους μπαίνουν ολόισια μέσα μας.

Κάθε ένα από τα έργα του, κομμάτι της ζωής του μέσα στο χώρο και το χρόνο. Τώρα που έφυγε από τη ζωή, το κενό που άφησε γεμίζει με τα έργα του. Τι σκηνοθέτης που είναι ο θάνατος! Παίρνει τον άνθρωπο για να δούμε το έργο του! Β.Α.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου