Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 07 Οκτ 2021
«Καταιγίδα» αναδρομικών άνω των 4 δισ. ευρώ
Κλίκ για μεγέθυνση








Από παλαιότερη πορεία διαμαρτυρίας συνταξιουχικών οργανώσεων στο ΣτΕ και στο υπουργείο Οικονομικών

EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ




07.10.2021, 14:27

 

 
Τι προδίδει «τεχνητή» τροπολογία για τον καθορισμό του 0,5% του ΑΕΠ με το οποίο υλοποιούνται δικαστικές αποφάσεις επί προσφυγών συνταξιούχων ● Εντός του μήνα αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ για τις περικοπές δώρων και επικουρικών συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα, ενώ αναμένεται και η απόφαση του Ελεγκτικού για 300.000 συνταξιούχους του Δημοσίου ● Οι πιέσεις των πιστωτών, η δέσμευση 727 εκατ. ευρώ και... τα περισσεύματα για την επικουρική ασφάλιση.

Tην κυβερνητική αγωνία και τις πιέσεις των πιστωτών τόσο για το δημοσιονομικό κόστος από τις αναμενόμενες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για αναδρομικά συντάξεων άνω των 2 δισ. ευρώ (για τις μνημονιακές περικοπές δώρων και επικουρικών), όσο και από το απρόβλεπτο –παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις κυβερνητικών στελεχών– κόστος μετάβασης από τις δημόσιες επικουρικές στο νέο σύστημα ιδιωτικών συντάξεων προδίδει η τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας στο παρά πέντε της προηγούμενης Παρασκευής.

Με την τροπολογία, η οποία ενσωματώθηκε ως άρθρο 74 στον Νόμο 4837, ο οποίος δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την ημέρα της ψήφισης (αρ. Φ. 178/1.10.21), η κυβέρνηση οφείλει στο εξής να καθορίζει ετησίως με Κοινή Υπουργική Απόφαση (Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας) το ποσό που θα διαθέτει από το 0,5% του ΑΕΠ για την κάλυψη κατά πρώτον της δαπάνης που δημιουργείται, ετησίως, σε εφαρμογή των παλαιότερων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ (1890/2019 και 1891/2019) και κατά δεύτερον τη δαπάνη πολιτικών πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.

Η πρόβλεψη για τη διάθεση του 0,5% είχε καθοριστεί με διάταξη στον ασφαλιστικό νόμο Βρούτση 4670/20 σε αντικατάσταση διάταξης σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ (120 του Ν. 4611/2019) για την καταβολή 13ης σύνταξης την οποία κατάργησε η Ν.Δ.

Η δαπάνη για τις δικαστικές αποφάσεις πρέπει τώρα να καθορίζεται εκ των προτέρων, με ΚΥΑ, πριν από την κατάθεση στη Βουλή του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού «λαμβάνοντας υπόψη τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους». Πρόκειται για την απαίτηση των ίδιων των πιστωτών να επιμερίζεται εκ των προτέρων ο κοινωνικός πόρος του 0,5%, ώστε να καλύπτει μέρος από το κρυφό χρέος. Κι αν το κόστος μετάβασης στο νέο επικουρικό είναι ένα χρέος που δεν τους απασχολεί για τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του νέου συστήματος –σε αντίθεση με τους φόβους που εξέφρασαν έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη του Εργασίας και του Οικονομικών και σύμφωνα με πληροφορίες συμμερίζεται και ο εκ των κορυφαίων του οικονομικού επιτελείου, Θ. Σκυλακάκης–, δεν μπορούν να παραβλέψουν την καταιγίδα των αναδρομικών που πλησιάζει.

Στην παρούσα φάση οι μεγαλύτερες αμφιβολίες για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων προκαλούνται από τις εκκρεμείς δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά. Διότι, μπορεί η κυβέρνηση να κέρδισε προσωρινά τη «μάχη», όταν τον περασμένο Οκτώβριο σε εφαρμογή απόφασης του ΣτΕ επέστρεψε μόνο τα αναδρομικά των μειώσεων που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις, αλλά μάλλον χάνει τον «πόλεμο». Επειδή οι νέες προσφυγές που ακολούθησαν στο ΣτΕ θεωρείται σχεδόν βέβαιο από τους ειδικούς ότι θα την αναγκάσουν να καταβάλει ποσά που υπερβαίνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Πληροφορίες νομικών κύκλων προδικάζουν ότι η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική για τις προσφεύγουσες συνταξιουχικές οργανώσεις. Εκφράζουν δε απορία για την καθυστέρηση στη δημοσιοποίηση της απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, την ώρα που αυξάνονται και οι πρωτόδικες θετικές για τους συνταξιούχους αποφάσεις.

Οι αποφάσεις του ΣτΕ

Τον Οκτώβριο αναμένεται η δημοσιοποίηση σημαντικών αποφάσεων του ΣτΕ για τα αναδρομικά

EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ο Οκτώβριος θα είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο μήνας που θα δημοσιοποιηθούν οι νέες αποφάσεις του ΣτΕ σχετικά με τις επιστροφές ύψους 2-2,5 δισ. ευρώ από περικοπές επικουρικών συντάξεων και δώρων (Χριστουγέννων - Πάσχα) 11μήνου, από τον Ιούνιο του 2015 έως τον Μάιο του 2016. Σωρευτικά, οι διεκδικήσεις εκτιμώνται σε περίπου 2-2,5 δισ. ευρώ για την επιστροφή των δώρων του 11μήνου, δηλαδή από τον Ιούνιο του 2015 (όταν το ΣτΕ έκρινε για πρώτη φορά αντισυνταγματικές τις μειώσεις του 2012) έως τον Μάιο του 2016, με την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, με τον οποίο έγινε ο πρώτος επανυπολογισμός των συντάξεων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο

Διεκδικήσεις αναδρομικών, που υπολογίζονται περί τα 2 δισ. ευρώ και αφορούν περικοπές δώρων και επιδομάτων αδείας, χρόνους παραγραφής αποζημιωτικών αγωγών καθώς και θέματα αντισυνταγματικότητας για την καταβολή αναδρομικών μόνο για το 11μηνο, θα κριθούν μέχρι τα τέλη του έτους και στο Ελεγκτικό Συνέδριο για 300 χιλιάδες συνταξιούχους του Δημοσίου.

Και ο κατάλογος των δικαστικών αποφάσεων αναμένεται να έχει συνέχεια και μέσα στο 2022 καθώς νέες προσφυγές θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε πιλοτικές δίκες για τον επανυπολογισμό συντάξεων.

Ηδη τα συναρμόδια υπουργεία προχωρούν στην έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία ορίζεται ότι για το 2022 το ποσό που θα καταβληθεί για δικαστικές αποφάσεις θα είναι ύψους 727 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 900 εκατομμύρια που αντιστοιχούν στο 0,5% του ΑΕΠ. Ποσό που, εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για τις δικαστικές αποφάσεις, δεν αντιστοιχεί παρά στο 1/4 της συνολικής δαπάνης.

Βεβαίως το πραγματικό κόστος θα εξαρτηθεί από το εάν θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους ή μόνο σε όσους έχουν προσφύγει δικαστικά. Απόφαση η οποία θα ληφθεί κυρίως με γνώμονα το πολιτικό κόστος σε μια περίοδο ισχυρών πιέσεων της ελληνικής κοινωνίας και από το ανεξέλεγκτο ενεργειακό κόστος.
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου