Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 31 Ιούλ 2019
ΟΚΕ: Ζημιογόνος για το Δημόσιο κατά 1 δις η «επένδυση» του Ελληνικού
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Αθήνα 30-7-2019

Ζημιογόνος για το Ελληνικό Δημόσιο αποδεικνύεται η «επένδυση» του Ελληνικού, σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στις 30 Ιουλίου, στη Δικαιοσύνη, ο Πρόεδρος της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλης Αναστασόπουλος.
Όπως αναφέρει στο υπόμνημα του, το ΤΑΙΠΕΔ παραχώρησε το πρώην Αεροδρόμιο, χωρίς να προηγηθεί ανοιχτός διαγωνισμός, ο οποίος θα εκτόξευε την αξία της έκτασης στο 10πλάσιο της τιμής που παραχωρήθηκε στην Lamda Development S.A.
Το ΤΑΙΠΕΔ ήταν υποχρεωμένο, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Χρηματοοικονομικά Πρότυπα να εκκινήσει τον διαγωνισμό με βάση την αντικειμενική αξία του ακινήτου, κάτι που σημαίνει πως η κατώτατη τιμή δημοπράτησης θα ξεκινούσε από τα 11,8 δις!
Αντί γι αυτό, επέλεξε να δώσει την έκταση, σε εξευτελιστικό τίμημα, χαμηλότερου του 1 δις, το οποίο υπερκάλυψε το Ελληνικό Δημόσιο εκδίδοντας εγγυητική επιστολή στην Eurobank, που άνηκε κι αυτή στον όμιλο Λάτση.
Δηλαδή με την συγκεκριμένη «επένδυση» αντί το Δημόσιο χρέος να μειωθεί, αυξήθηκε κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

Αθήνα 24-7-2019

Με κατεπείγον σήμα η Εισαγγελία Διαφθοράς κάλεσε τον Πρόεδρο της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ) Βασίλη Αναστασόπουλο να καταθέσει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του και που αφορούν στις καταγγελίες, τις οποίες έχει κάνει, δημοσίως, για το μείζον θέμα του «Ελληνικού».

Η ΟΚΕ με έγγραφό της, το οποίο είχε αποστείλει στις 20-6-2016 στον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο τού είχε γνωστοποιήσει ότι για τη συγκεκριμένη έκταση είχε υποβληθεί δημόσια προσφορά, ύψους 21,8 δις ευρώ (!), η οποία υπολόγιζε την αντικειμενική της αξία στα 11,8 δις ευρώ.

Η προσφορά αυτή απερρίφθη, χωρίς καμία επίσημη δικαιολογία, για να παραχωρηθεί τελικά η έκταση στη Lamda Development του ομίλου Λάτση της οποίας σύμβουλος ήταν ο νυν Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρης Οικονόμου, με ποσό χαμηλότερο του ενός δις.

Το εξωφρενικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ο όμιλος της L.D. δεν κατέβαλε ούτε ένα ευρώ, ως αντίτιμο για την παραχώρηση αυτής της έκτασης των 6.250 στρεμμάτων, διότι του δόθηκε εγγυητική επιστολή του Δημοσίου, η οποία επιβάρυνε το Ελληνικό χρέος, κατά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

 

 

Αθήνα 29 Ιουνίου 2019

Προς τον
Κύριο Εισαγγελέα
Εγκλημάτων Διαφθοράς
(Διά της Κυρίας 27ης Πταισματοδίκου Αθηνών)

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

Του Βασίλη Αναστασόπουλου,
κατοίκου Νέας Σμύρνης,
οδός Κοραή, αριθ. 46, ΤΚ.17122
-----------------------------
Κύριε Εισαγγελέα,
Κατόπιν της από 15-7-2019 πρόσκλησής μου για κατάθεση, από την Κυρία 27η Πταισματοδίκη Αθηνών για να εξειδικεύσω το από 28-8-2017 Δελτίο Τύπου της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης, τις από 13-11-2017 και 23-11-2017 αναφορές μας προς την Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και το από 6-11-2017 υπόμνημά μου προς την 12η Πταισματοδίκη Αθηνών, επιθυμώ να επιβεβαιώσω το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων και να Σας γνωστοποιήσω τα κάτωθι σχετικά με τις σχηματισθείσες από Υμάς, υπ' αριθ. ΕΔ17-87 και ΕΔ17-98 δικογραφίες.
Έχουν περάσει τρία, περίπου, χρόνια από τις καταγγελίες μας, με τις οποίες προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε τη ζημιά, η οποία έχει γίνει στη Δημόσια περιουσία, που αφορούσε στις λεγόμενες αποκρατικοποιήσεις και η οποία λόγω της απραξίας των αρμόδιων αρχών έχει μεγιστοποιηθεί όλο αυτό το χρονικό διάστημα.
Το ΤΑΙΠΕΔ όφειλε να κάνει τις αποκρατικοποιήσεις, ακολουθώντας τις διαδικασίες, οι οποίες εφαρμόζονται και στα άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προβλέπουν να προηγείται η αποτίμηση της κρατικής περιουσίας πριν από κάθε κίνηση παραχώρησής της για λόγους διαφάνειας, με βάση την αντικειμενική της αξία, όπως τονίζουμε στο από 9-5-2017 ηλεκτρονικό μας μήνυμα, από το οποίο σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία, όπου αναλύουμε το από 9-1-2017 έγγραφό μας προς τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή (σχετ.1).
Το ΤΑΙΠΕΔ, επίσης, ήταν υποχρεωμένο, σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Λογιστικά Χρηματοοικονομικά Πρότυπα, όχι μόνο να προσδιορίζει την αντικειμενική αξία τού κάθε ακινήτου, όπως αναφέρω παραπάνω αλλά να συνυπολογίζει και τη μέση τιμή ίδιων ακινήτων στην Ευρώπη, δηλαδή θα έπρεπε να γίνεται αποτίμηση, εντός Ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου και όχι Ελληνικού, σε σύγκριση με εφάμιλλης αξίας ακίνητα στη Μεσογειακή ζώνη π.χ. στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία κ.λπ. όλο αυτό που αποκαλείται μέσο εμπορικό ισοζύγιο τιμών ακινήτων, στον Ευρωπαϊκό χώρο, όπως αναφέρω και στο από 6-11-2017 υπόμνημά μου, που υπάρχει στη δικογραφία.
Επίσης, κάνω γνωστό στη Δικαιοσύνη, με το ως άνω υπόμνημα, ότι η Διοίκηση και το ΤΑΙΠΕΔ θα έπρεπε να υπολογίζουν, για τις επιχειρήσεις οι οποίες παραχωρούνται, σύμφωνα με τα Πρότυπα, την ελάχιστη εύλογη δίκαιη αξία τής κάθε επιχείρησης, κάτι που σημαίνει, να συνυπολογίζεται, μαζί με την αντικειμενική της αξία, το όνομα, η τεχνογνωσία, τα ετήσια κέρδη, το αν είναι μονοπώλιο ή όχι, το προσωπικό, οι υπηρεσίες της μέσω διαδικτύου κ.λπ. όλα αυτά που ονομάζονται “ομάδα περιουσίας” τής κάθε εταιρείας.
Τέλος το ΤΑΙΠΕΔ έπρεπε, πάλι για λόγους διαφάνειας, να ακολουθεί τη διαδικασία του ανοικτού και ανταγωνιστικού διαγωνισμού, κάτι που εφαρμόζεται στα περισσότερα κράτη - μέλη της Ε.Ε και που θα εκτόξευε την αρχική τιμή ακόμη και στο δεκαπλάσιο της τιμής που παραχωρούνται σήμερα τα ακίνητα ή οι επιχειρήσεις, όπως τονίζουμε στο από 15-12-2016 υπόμνημά μας, προς την Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (σχετ.2) και στο από 25-4-2017 Δελτίο Τύπου μας (σχετ.3).
Χωρίς το ΤΑΙΠΕΔ να έχει σεβαστεί αυτές τις τέσσερις προϋποθέσεις λοιπόν, το Δημόσιο υφίσταται τεράστια ζημιά, αφού εκποιούνται ακίνητα και επιχειρήσεις του Δημοσίου που κανείς δεν γνωρίζει, ούτε ποια κτήρια ή εκτάσεις ή επιχειρήσεις παραχωρούνται ούτε την αντικειμενική τους και κατά προέκταση την πραγματική τους αξία ένα σκάνδαλο το οποίο ουδείς μέχρι σήμερα εμπόδισε, με αποτέλεσμα να αποστερούνται, από αυτή τη σημαντικότατη παράλειψη, τα Δημόσια Ταμεία μας, από έσοδα αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Έχω σχηματίσει την άποψη, λόγω και της 25ετούς εμπειρίας μου σε τέτοια ζητήματα, ότι ακολουθούνται πολιτικές οι οποίες επιβραβεύουν τη διαφθορά και τις μεθόδους καταλήστευσης του Δημοσίου χρήματος και όλα αυτά συμβαίνουν, την ώρα που θα έπρεπε να γίνονται κινήσεις προς τη σωστή κατεύθυνση, οι οποίες θα έβγαζαν την Ελλάδα από τη σημερινή οικονομική στενωπό, όπου έχει εγκλωβιστεί.
Στο από 20-6-2016 έγγραφό μας προς τον τότε Αναπληρωτή Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κύριο Δημήτρη Παπαγγελόπουλο (σχετ.4) αναφέρουμε ότι «η μακροχρόνια ενασχόλησή μας με αυτά τα ζητήματα μάς πρόσφερε μια πολύτιμη εμπειρία, τόσο για το πως αντιμετωπίζονται οι εκτρωματικές αυτές καταστάσεις, όσο και για τη συνεχή προσπάθεια, την οποία καταβάλουν τα κυκλώματα παράνομου πλουτισμού, με τον σκοπό να ρίχνουν την τιμή των προς εκπλειστηρίαση αντικειμένων, ώστε να μένουν στα χέρια των εργοληπτών, μεγάλα ποσά προς διανομή σε τρίτους».
Στο ίδιο έγγραφο επισημαίνουμε ότι «η εταιρεία των Ευάγγελου και Δημητρίου Γούτου είχε υποβάλει, από 26-2-2014, δημόσια προσφορά για το πρώην αεροδρόμιο του «Ελληνικού», με ελάχιστο τίμημα 21,8 δις ευρώ, υπολογίζοντας την αντικειμενική αξία του στα 11,8 δις ευρώ και η προσφορά τους απερρίφθη, για να παραχωρηθεί, τελικά, η έκταση στα 915.000.000 ευρώ!
Εμείς συνεχίζουμε «δεν υποστηρίζουμε τη μια εταιρεία σε βάρος της άλλης, αφού κάτι τέτοιο μάς είναι εντελώς αδιάφορο, μη έχοντας καμία σχέση, ούτε κανένα οικονομικό ή άλλο συμφέρον, προς τούτο αλλά ότι δράττουμε την ευκαιρία για να αποκτήσουμε πληροφορίες από αυτό το παρασκήνιο των διαδικασιών εκποίησης και παρεμβαίνουμε από αγάπη για τη πατρίδα μας και για την εμπέδωση της διαφάνειας στις δημόσιες σχέσεις».
«Η εταιρεία αυτή, λοιπόν, έχει προχωρήσει σε δημόσιες καταγγελίες για την όλη διαδικασία της παραχώρησης, χρησιμοποιώντας ακραίους, βαρύτατους και απίστευτους χαρακτηρισμούς, για ένα μεγάλο κύκλο θεσμικών παραγόντων, που δεν κρίνουμε σκόπιμο να αναπαράγουμε επικοινωνιακά αλλά πίσω από αυτά, ένα έμπειρο μάτι θα διέκρινε το εύλογο των επιχειρημάτων (όχι των χαρακτηρισμών) αλλά και την πρωτογενή διάθεση της εταιρείας να ακολουθήσει μια νόμιμη και έντιμη διαδικασία».
«Οι καταγγελίες τους στις Εισαγγελικές αρχές, αφορούσαν, τόσο το μη σύννομο της διαδικασίας παραχώρησης, όσο και το γεγονός ότι, κατά την άποψή τους, είχε δοθεί Εγγυητική Επιστολή του Δημοσίου, υπέρ του ομίλου, που τελικά επικράτησε (σχετ.5), για να παραχωρηθεί στον όμιλο Δημόσια γη, η οποία Εγγυητική Επιστολή, μάλιστα, επιβάρυνε, κατά 900 περίπου εκατομμύρια ευρώ το Δημόσιο χρέος».
Στο από 9-5-2017, προαναφερθέν, ηλεκτρονικό μας μήνυμα, από το οποίο σχηματίστηκε η πρώτη δικογραφία, φαίνεται ότι, από τις 3-2-2017, έχω καταθέσει, υπόμνημά μου προς Υμάς, κατόπιν υπόδειξης του, τότε, Εποπτεύοντα την Εισαγγελία Διαφθοράς, Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κυρίου Δημήτρη Παπαγεωργίου, που συνοδευόταν με σχετικά έγγραφα, τα οποία πιστοποιούσαν ότι το συνολικό ύψος της επένδυσης του Γούτου άγγιζε το ιλιγγιώδες ποσό των 82,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Δυστυχώς αυτό το από 3-2-2017 υπόμνημά μου (σχετ.6), μαζί με την δημόσια προσφορά της Ε.Δ. ΓΟΥΤΟΣ Α.Ε., που είχαμε θέσει υπ’ όψιν Σας, συνημμένα, προς ενημέρωσή Σας και τα οποία αφορούσαν την από 30-6-2016 μηνυτήρια αναφορά της ΟΚΕ προς Υμάς, αρχειοθετήθηκε με την ΕΔ/2014/139 δικογραφία.
Επίσης, σύμφωνα με αυτό το ηλεκτρονικό μήνυμα «η επένδυση των 82,6 δις είχε ασφαλιστεί από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάτι που είχε περιέλθει εις γνώσιν της Ελληνικής Κυβέρνησης από 1-6-2016.
«Όπως γίνεται αντιληπτό το ποσό των 82,6 δις θα μπορούσε να είχε υπερκαλύψει το σύνολο των απαιτήσεων των δανειστών μας και να είχε γίνει ένα σημαντικό βήμα για την έξοδό μας από τα μνημόνια».
Όμως και στο από 23-7-2018 Δελτίο Τύπου μας το οποίο υπάρχει στη δικογραφία και Σας έχει αποσταλεί και από τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών Αθηνών, Πειραιά, Ηλείας, Ευρυτανίας, Κιλκίς, Ηρακλείου, Κυπαρισσίας, Τρικάλων, Μυτιλήνης, Κεφαλληνίας, Βόλου, Ρόδου, Κοζάνης, Ρεθύμνης και Καλαβρύτων, όπως και από τις Εισαγγελίες Εφετών Αθηνών, Κρήτης, Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Δυτικής Μακεδονίας αναφέρουμε ότι:
«Αξίζει να σημειωθεί, ότι θα μπορούσαμε, να είχαμε αποφύγει την εκποίηση της Δημόσιας περιουσίας, αν προκρίνονταν άλλες επενδύσεις, για το πρώην αεροδρόμιο του “Ελληνικού”, όπως η επένδυση των 82,6 δισεκατομμυρίων ευρώ της εταιρείας των Ευάγγελου και Δημητρίου Γούτου, που είχε ασφαλιστεί από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ την ώρα που οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων, για τις αποκρατικοποιήσεις, ανέρχονταν στα 50 δις».
Σημειωτέον ότι οι Εισαγγελίες Πρωτοδικών Ηλείας, Κιλκίς, Βόλου, Τρικάλων και Καλαβρύτων είχαν ήδη σχηματίσει δικογραφίες για την εν λόγω υπόθεση όταν διαβίβασαν το ως άνω Δελτίο Τύπου μας προς Υμάς.
Στο από 24-4-2017 υπόμνημά μας προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, Κυρία Ελένη Τουλουπάκη (σχετ.7) επαναλαμβάνουμε τα ανωτέρω, όπως και το αίτημά μας, να δώσετε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ (ΔΟΥ), αφ' ενός για όλες τις παραπάνω παρανομίες του ΤΑΙΠΕΔ και αφ' εταίρου σχετικά με καταγγελίες, που αφορούν μεθοδευμένους ελέγχους σε βάρος εταιρειών ή προσώπων, τα οποία έχουν ασχοληθεί με θέματα διαφθοράς, στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Δυστυχώς όμως και αυτό το υπόμνημά μας αρχειοθετήθηκε με αριθμό 2068/25-7-2017, χωρίς αυτή η εντολή να έχει δοθεί, μέχρι σήμερα, τρία χρόνια μετά, παρά το γεγονός ότι επανήλθαμε με το από 6-2-2018 Δελτίο Τύπου μας (σχετ.8) και το πρόσφατο από 26-6-2019 έγγραφό μας, προς τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κύριο Παναγιώτη Μπρακουμάτσο (σχετ.9) και το οποίο διαβιβάστηκε προς Υμάς από 4-7-2019.
Ένας από τους λόγους που ζητούσαμε, επιμόνως, να δοθεί αυτή η εντολή, ήταν ότι είχαμε εντοπίσει τέτοιους μεθοδευμένους ελέγχους σε βάρος εταιρειών ή προσώπων, όπως αναφέρουμε και στο από 10-4-2017 έγγραφό μας προς την Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου (σχετ.10) και στο από 18-4-2017 Δελτίο Τύπου μας (σχετ.11), όπου περιλαμβανόταν και η περίπτωση των διωγμών, τους οποίους υπέστη ο Ευάγγελος Γούτος, μετά τις δημόσιες δηλώσεις του για την ύπαρξη κυκλώματος διαφθοράς στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων.
«Οι καταγγελίες αυτές δεν εκτιμήθηκαν σωστά, ούτε έγιναν, κατά τη γνώμη μας οι δέουσες ενέργειες, κυρίως από την Οικονομική Εισαγγελία και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, σύμφωνα πάντα με τους καταγγέλλοντες, να υποστούν έναν ανελέητο διωγμό εις βάρος τους, με πρωτοφανή, όπως τονίζουν στα πάρα πολλά έγγραφά τους, αντίποινα».
Η μη διερεύνηση αυτών των υποθέσεων, κατά την άποψή μου, έχει σαν αποτέλεσμα ο Ε. Γούτος, που τόλμησε να υποβάλει προσφορά για το «Ελληνικό» και να καταγγείλει την ύπαρξη κυκλωμάτων διαφθοράς, να βρίσκεται σήμερα φυλακισμένος, για χρέη προς την εφορία, τα οποία δεν μπορεί να πληρώσει, απ’ ότι γνωρίζω, γιατί του έχουν κατασχεθεί όλοι οι τραπεζικοί του λογαριασμοί.
Υποτίθεται ότι η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων έγινε για να εξοφληθεί το χρέος, το οποίο, όμως, αντιθέτως, επιβαρύνθηκε κατά 900 περίπου εκατομμύρια, μόνο από την περίπτωση του πρώην αεροδρομίου, με μηδενικές αντιδράσεις της πολιτείας, στο ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού λαού, ο οποίος περίμενε ότι αυτά που θα πουληθούν θα βοηθήσουν στο θέμα της κρίσης.
Γιατί ο λαός έχει καταστραφεί από την οικονομική κρίση, άνθρωποι έχουν αυτοκτονήσει, οικογένειες έχουν διαλυθεί, επαγγελματικοί κλάδοι έχουν κατεδαφιστεί και αντί να κάνουν ότι έπρεπε για να αξιοποιήσουν σωστά τη Δημόσια περιουσία, περιφρονούν νόμους και κανόνες επί ζημία του Δημοσίου συμφέροντος, έχοντας σαν μόνιμη τακτική την αδιαφάνεια.


Μετά τιμής
Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ

Βασίλης Κ. Αναστασόπουλος
κιν.6972803818

 

Για επικοινωνία: Email: ixnilatis.oke@gmail.com,
κιν. 6931850885, Site: oke-i.gr
facebook: https://www.facebook.com/oke.parembasi

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου