Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 14 Μάρ 2014

 

 

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Αυτό ήταν το πολιτικό μήνυμα που εξέπεμψε η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια από τις Βρυξέλλες με αφορμή την παρουσίαση της πανευρωπαϊκής έρευνας που εκπονήθηκε από τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. (FRA) για την κάθε λογής βία που υφίστανται οι γυναίκες σε ιδιωτικό ή δημόσιο χώρο ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια. Παρουσιάζοντας παράλληλα τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αλλά και τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας για την αντιμετώπιση της μάστιγας της έμφυλης βίας, η κ. Κόλλια εισηγήθηκε την ανάγκη «επανεξέτασης της επάρκειας των σημερινών πολιτικών» στηλιτεύοντας ταυτοχρόνως την ελλειπή ανάδειξη του φαινομένου άσκησης βίας κατά των γυναικών. Μίας βίας, που όπως είπε η κ. Κόλλια, «δεν γνωρίζει κοινωνικούς, οικονομικούς, πολιτισμικούς ή άλλους περιορισμούς, που δεν σταματά στον ιδιωτικό χώρο, αλλά βρίσκει τα θύματά της μπροστά σε εκατομμύρια μάτια στον πραγματικό ή και στον ψηφιακό χώρο». Χωρίς να ωραιοποιεί καταστάσεις, η Γενική Γραμματέας Ισότητας παραδέχτηκε ότι «οι κοινωνίες μας, ακόμα και στην καρδιά του ανεπτυγμένου κόσμου, επιτρέπουν, αν όχι υποθάλπουν την έμφυλη βία», όπως τόνισε.

 

ΒΑΣΩ ΚΟΛΛΙΑ: «ΑΝΟΧΗ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ = ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ»

Καλώντας στην «επίτευξη ευρύτερων συνεργασιών», η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια τόνισε την ανάγκη «κινητοποίησης όλων των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο» γιατί όπως είπε: «όταν ανεχόμαστε την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών, αποδεχόμαστε μια κοινωνία με έλλειμμα δημοκρατίας. Και αυτό μας αφορά όλους!»

 

Τα αποτροπιαστικά συμπεράσματα της έρευνας που επισήμανε η κ. Κόλλια:

§ Απροσδόκητη ποσοτικά και ποιοτικά εμφανίζεται η έκταση βίας κατά γυναικών, στο σπίτι, στη δουλειά, σε δημόσιους χώρους, στο διαδίκτυο.

§ Μία στις τρεις γυναίκες της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σωματικής ή και σεξουαλικής βίας, από την ηλικία των 15 και άνω. Αριθμητικά πρόκειται για πάνω 62 εκατομμύρια γυναίκες στην ΕΕ.

§ Πάνω από το 50% των γυναικών της Ευρώπης έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, σε μεγάλο ποσοστό στο χώρο εργασίας.

§ Αναδεικνύονται νέοι «τύποι» έμφυλης βίας, όπως η βία μέσω διαδικτύου, η ηλεκτρονική παρενόχληση, η επίμονη παρακολούθηση και ο εκφοβισμός.

§ Διαπιστώνεται μια άρνηση των γυναικών να καταγγείλουν τα περιστατικά βίας ενδεχομένως εξαιτίας του φόβου για τον «κοινωνικό αντίκτυπο».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ «ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ;»

Στο ερώτημα τι κάνει σε ένα γενικότερο επίπεδο η Ελληνική Πολιτεία, και σε ένα ειδικότερο η Γενική Γραμματεία Ισότητας απέναντι σε αυτήν την απεχθή πραγματικότητα, η Βάσω Κόλλια έδωσε συγκεκριμένες απαντήσεις περιγράφοντας λεπτομερώς εξιδεικευμένες δράσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

 

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΕΘΝΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Ψ Ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου 40 συμβουλευτικών κέντρων και 21 ξενώνων φιλοξενίας, σχεδόν στο σύνολό τους σε λειτουργία, παρέχοντας υπηρεσίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση της γυναικείας κακοποίησης.

Ψ Διαρκής εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης με εκδηλώσεις και ειδικές δράσεις με κεντρικό σύνθημα «Δεν είσαι η μόνη, δεν είσαι μόνη».

Ψ Λειτουργία 24ωρης τηλεφωνικής γραμμής SOS επί 365 ημέρες τον χρόνο σε ελληνική και αγγλική γλώσσα για παροχή συμβουλευτικής υποστήριξης σε γυναίκες-θύματα κάθε μορφής βίας. Τα πρώτα 2,5 χρόνια λειτουργίας της, η Γραμμή δέχθηκε πάνω από 12.000 κλήσεις.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας Βάσω Κόλλια αναφέρθηκε σε αναγκαίες παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι οποίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

 

ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

ό Κατάλληλη υποστήριξη και προστασία των θυμάτων σε όλη τη διαδικασία δίωξης των δραστών, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες ανάγκες των θυμάτων σε όλη την ποινική διαδικασία,

ό Παροχή ειδικών θεραπευτικών προγραμμάτων προς τους δράστες των περιστατικών,

ό Προσαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας και των μηχανισμών επιβολής του νόμου των κρατών-μελών ώστε να αντιμετωπίζουν με συντονισμένο τρόπο την έμφυλη βία, αλλά και συμβολή στην καταπολέμηση των νέων μορφών έμφυλης βίας, π.χ. τη διαδικτυακή βία και την ψηφιακή παρενόχληση, την επίμονη παρακολούθηση και τον εκφοβισμό,

ό Διασφάλιση πρόσβασης των θυμάτων βίας σε υπηρεσίες υγείας, στελεχωμένες με ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό,

ό Λήψη μέτρων πρόληψης μέσω καταπολέμησης αρνητικών στερεοτύπων που μπορούν να οδηγήσουν στην άσκηση έμφυλης βίας κατά γυναικών και κοριτσιών.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου