Λίστα αντικειμένων
Απ. Κατσιφάρας: Η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας «μπροστά» στην καταπολέμηση της ακραίας φτώχειας – Θέλουμε εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλη μας την επικράτεια
«Διεκδικούμε καθολική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος για όλη την επικράτεια της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τη διαμόρφωση ενός πλέγματος δράσεων και πολιτικών για την άρση των κοινωνικών αδικιών και της ακραίας φτώχειας. Είναι ένας διαρκής αγώνας δρόμου. Όμως, απαιτείται συνευθύνη και συνεργασία. Εμείς ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το πρόγραμμα θα το ανεβάσουμε ψηλά και όπου απαιτείται θα είναι ανταγωνιστικό. Πρέπει άμεσα να προετοιμαστούν όλες οι κοινωνικές δομές για τη νέα προγραμματική περίοδο. Ο κάθε εμπλεκόμενος δε θα φωνασκεί και μετά θα πετά το μπαλάκι αλλού. Θα μπούμε μπροστάρηδες για τη δημιουργία μιας ισχυρής και αποτελεσματικής Κοινωνικής Σύμπραξης».
Αυτό επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη διάρκεια της ημερίδας που διοργάνωσε η Περιφέρεια στη Πάτρα με κεντρικό ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλη Κεγκέρογλου.
Θέμα της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην Αγορά Αργύρη, με την παρουσία πλήθους εκπροσώπων φορέων και συλλόγων, ήταν η «Οργάνωση και ο συντονισμός της Διαβούλευσης για την ενεργοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής προς Απόρους ως το 2020, του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους».
Κατά την ομιλία του ο Β. Κεγκέρογλου παρουσίασε τις βασικές αρχές της Εθνικής Στρατηγικής για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, καθώς και το Επιχειρησιακό πρόγραμμα που υπεβλήθη στο Ταμείο για τους απόρου, τονίζοντας πως στόχος της ημερίδας ήταν ο συντονισμός της διαβούλευσης ώστε να προχωρήσει άμεσα ο σχεδιασμός σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την επισιτιστική και βασική υλική συνδρομή σε άπορους συμπολίτες μας.
«Οι πολίτες μας στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως και σε ολόκληρη τη χώρα δοκιμάζονται και η αντιμετώπιση της ακραίας φτώχειας θα πρέπει να είναι πολιτική προτεραιότητα για την χώρα και όλες τις τοπικές κοινωνίες. Συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο, αξιοποιώντας όλα τα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, για να καταφέρουμε να χτίσουμε ένα δίχτυ κοινωνικής προστασίας σε όλες τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη γυναίκα, το παιδί, τον ανήμπορο, τον άστεγο», τόνισε ο κ. Κατσιφάρας και συμπλήρωσε: «Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, όμως η πολιτική είναι διαρκής αγώνας και αν προχωρήσουμε με το σχέδιο που έχουμε ετοιμάσει σε συνεργασία με το Υπουργείο και αξιοποιήσουμε την επόμενη Προγραμματική Περίοδο, τότε θα καταφέρουμε να δώσουμε μια ανάσα στους συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Η κοινωνική συνοχή αφορά την ίδια την δημοκρατία και οι Περιφέρειες που είναι πιο κοντά στους πολίτες έχουν τη μεγαλύτερη ευθύνη να διαμορφώσουν πολιτικές που θα ανταποκριθούν στις ανάγκες των ανθρώπων που δοκιμάζονται».
Ο Περιφερειάρχης κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις δομές που δημιουργήθηκαν ή αναμένεται να ολοκληρωθούν για την Πρόνοια κατά την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο με τους πόρους του ΕΣΠΑ, από τους οποίους το 7,5% δόθηκαν προς αυτή την κατεύθυνση, προσθέτοντας πως «πλέον πρέπει να ασχοληθούμε συλλογικά με τη λειτουργία και τη βιωσιμότητα αυτών των δομών, αλλά και να δούμε τι γίνεται με την κατ’ οίκον φροντίδα».
Παράλληλα, ο κ. Κατσιφάρας μίλησε και για την προγραμματική σύμβαση για τη στέγαση και επανένταξη αστέγων, την διαμόρφωση του προγράμματος για την παροχή τροφίμων και τη στήριξη δομών, καθώς και το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, λέγοντας: «Ήμασταν η μοναδική Περιφέρεια που είχε ολοκληρωμένη μελέτη για την εφαρμογή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, την οποία παραδώσαμε στο Υπουργείο. Βέβαια η επιλογή της κυβέρνησης ήταν η πιλοτική εφαρμογή μόνο σε κάποιες πόλεις, όμως στόχευσή μας είναι όπως το ονειρευτήκαμε και το σχεδιάσαμε, να εφαρμοστεί καθολικά σε ολόκληρη την επικράτεια της Δυτικής Ελλάδας μέσα στο 2015. Και θα είμαστε δίπλα σας σε αυτό».
Κλείνοντας, ο κ. Κατσιφάρας αναφέρθηκε στους συμπολίτες μας, επαγγελματίες και μη, που χάνουν τη δουλειά τους, κλείνουν την επιχείρησή τους και ταυτόχρονα όμως μένουν ανασφάλιστοι, δίχως να έχουν την υγεία και την πρόνοια που θα πρέπει να τους παρέχεται, ζητώντας την παρέμβαση του Υπουργού.
Από την πλευρά του ο Υπουργός τόνισε μεταξύ άλλων: «Εξασφαλίσαμε 330 εκατ. για τα επόμενα έξι χρόνια για να στηρίξουμε τους πλέον αδύναμους με παροχή των βασικών αγαθών. Η υλοποίηση του προγράμματος θα γίνει με την θεσμική συνεργασία του Δημοσίου, της Αυτοδιοίκησης της Εκκλησίας και της Κοινωνίας των πολιτών. Η Κοινωνική Σύμπραξη η θεσμική έκφραση της συνευθύνης και της συνέργειας όλων, είναι προϋπόθεση για το βέλτιστο αποτέλεσμα, με απόλυτη διαφάνεια» και κατέληξε: «Σήμερα παρουσιάσαμε εδώ στην Πάτρα το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα» που υποβάλαμε για παροχής βοήθειας επισιτιστικής και υλικής στο Ταμείο Ευρωπαϊκής βοήθειας για τους Απόρους(FEAD), το οποίο θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με το πρόγραμμα «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα» και βεβαίως με το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα σε κάθε Περιφέρεια».
Χρήματα στη «Μέριμνα»
Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, μίλησε για την ελλιπή χρηματοδότηση στα προνοιακά ιδρύματα η πρόεδρος του Θεραπευτικού και Παιδαγωγικού Κέντρου «Μέριμνα» Άννα Σπηλιωτακάρα, με τον Υφυπουργό κ. Κεγκέρογλου να ενημερώνει πως άμεσα θα δοθεί ένα σημαντικό ποσό στο Κέντρο από την επιχορήγηση του Λαϊκού Λαχείου. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε, την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Υφυπουργό Οικονομικών Γιώργο Μαυραγάνη.
Ποιοι συμμετείχαν στην ημερίδα
Την ημερίδα με ομιλητή τον Υφυπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Βασίλη Κεγκέρογλου, κατά την οποία απηύθυνε χαιρετισμό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος. Μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας Γιώργος Αγγελόπουλος, Οικονομικών και Αξιοποίησης Περιουσίας Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα διεθνών και ευρωπαϊκών σχέσεων Κώστας Καρπέτας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας Δημήτρης Δριβίλας, ο πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Π.Δ.Ε Τρύφωνας Φωτόπουλος, η Διευθύντρια της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της ΠΔΕ Άλκηστις Σταθοπούλου, οι Δήμαρχοι Πατρέων Κώστας Πελετίδης, Ερυμάνθου Θάνος Καρπής, Δυτικής Αχαΐας Ανδρέας Νικολάου, Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας, Ακτίου-Βόνιτσας Γιώργος Αποστολάκης, ο Διευθυντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Σάκης Παναγιωτόπουλος, Αντιδήμαρχοι των Δήμων Ίλιδας και Πύργου, εκπρόσωποι των Κοινωνικών Τομέων καθώς και Αντιδήμαρχοι Δήμων της Δυτικής Ελλάδας, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας Γιάννης Σουβαλιώτης, η πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Περιφ. Δυτικής Ελλάδας Σταυρούλα Παναγοπούλου – Νικολάου, ο Περιφερειακός Διευθυντής ΟΑΕΔ Ιωάννης Καρβέλης, Διευθυντές, ο γραμματέας της Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑΣΟΚ, Βαγγέλης Τσιμπλοστεφανάκης και στελέχη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, καθώς και εκπρόσωποι των Ιερών Μητροπόλεων Πατρών, Ναυπάκτου και Ηλείας.
Επιπλέον συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων και Σωματείων, όπως ΣΟΨΥ Πάτρας, «Κιβωτού της Αγάπης», του Θεραπευτικού Κέντρου «Μέριμνα», ΚΕΜΟΠ Ναυπάκτου, Σύλλογος Γονέων Μαθητών με νοητική υστέρηση «Μαχητές», Σύλλογος Κωφών/ Βαρήκοων ΝΔ Ελλάδας, Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Ελλάδας, Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης Ρίου «Ίριδα», Σύλλογος Τριτέκνων Πάτρας, κ.α.