Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 12 Μάρ 2015
«Έφυγε» ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος Φτωχότερη η Αριστερά και η Ανατολική Αιγιάλεια
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Μάρτυρες για τα λάθη σου δεν είχες.

Μόνος μάρτυρας ο ίδιος εσύ.

Τα τακτοποίησες, τα μονόγραψες,

τα σφράγισες σε λευκούς πάντοτε

φακέλους σα να ετοίμαζες

τη δίκαιη διαθήκη σου.

Ύστερα τα τοποθέτησες προσεχτικά

στα ράφια.

Τώρα, γαλήνιος,(ίσως και κάπως

φοβισμένος) ούτε βιάζεσαι

ούτε καθυστερείς,

γνωρίζοντας ότι, μετά το θάνατό σου,

θ’ ανακαλύψουμε πόσον ωραίος ήσουν,

πόσο πολύ πιο ωραίος

πέρα απ’ τις αρετές σου.

«Μετά» Γιάννης Ρίτσος /Αργά, πολύ αργά μέσα στη νύχτα, (Κέδρος 1991)

 

Ο πανεπιστημιακός Σταύρος Κωνσταντακόπουλος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 27 Μαρτίου 2015 σε ηλικία 57 ετών. Μετά τις προπτυχιακές σπουδές του στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα από της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς, ολοκλήρωσε την διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο Paris II. Δίδαξε στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης από το 1992 ως το 2003, ενώ κατόπιν δίδασκε μέχρι πρότινος Πολιτική Θεωρία στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Ιστορίας του Παντείου. Συνέγραψε το βιβλίο «Ατομικισμός, επανάσταση και δημοκρατία» σχετικά με την πολιτική θεωρία του Τόκβιλ, ενώ αρθρογραφούσε μεταξύ άλλων στα περιοδικά «Σύγχρονα Θέματα», «Νέα Εστία», «Πολίτης», καθώς και στην «Εφημερίδα Συντακτών», την «Αυγή», «Στύξ» κ.ά..

Σύσσωμοι φορείς της πανεπιστημιακής και εκπαιδευτικής κοινότητας εξέδωσαν ανακοινώσεις βαθιάς θλίψης για την απώλεια του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου, ενώ στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Παντείου δεν πραγματοποίησε στις 3 Μαρτίου κανένα μάθημα, προκειμένου «να τιμηθεί η μνήμη του καθηγητή Σταύρου Κωνσταντακόπουλου, που τόσο απροσδόκητα έφυγε από τη ζωή αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στους συναδέλφους και τους φοιτητές του».

Η ΠΟΣΔΕΠ, η οποία διέκοψε άμεσα τις εργασίες του συνεδρίου της για να απονείμει φόρο τιμής, στην ανακοίνωσή της σημειώνει πως «η απουσία του θα είναι αισθητή αφού χάνουμε έναν πολύ καλό συνάδελφο. Η Ομοσπονδία εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και θα καταθέσει στη μνήμη του ένα συμβολικό ποσό, όπου αυτοί επιθυμούν».

Συλλυπητήρια ανακοίνωση εξέδωσε επίσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Φορέα Διδασκόντων της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης στην οποία ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δίδαξε επί σειρά ετών στο Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου και το Πάντειο Πανεπιστήμιο εξέφρασε και η Πρυτανεία του Παν/μίου Κρήτης.

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων εξέφρασε τη βαθιά οδύνη της για την απώλεια του δάσκαλου με όλες τις σημασίες της λέξης, και υποκλίνεται μπροστά στην ανιδιοτέλεια, την αυταπάρνηση και τις απαράμιλλες ικανότητές του, όπως και μπροστά στο υψηλό του φρόνημα, φρόνημα παντός καιρού.

Ως τιμή στην μνήμη του, το Υ.ΠΟ.ΠΑΙ.Θ. θα επιχορηγήσει με το ποσόν των δύο χιλιάδων ευρώ το Ταμείο Υποτροφιών του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, στο οποίο ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος δίδασκε.

Συγκλονιστική, τέλος, είναι η ανακοίνωση των μεταπτυχιακών φοιτητών του τμήματος πολιτικής επιστήμης και ιστορίας, που σημειώνουν, μεταξύ άλλων, ότι: Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος έδειχνε τεράστια μέριμνα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του. Για να μας βοηθάει, για να μας στηρίζει, για να μας εξηγεί, να μας προτρέπει, να μας προστατεύει. Όχι, η λέξη μέριμνα τον αδικεί. Ο Σταύρος είχε μια μεγάλη αγάπη για τους φοιτητές του. Είχε μια τεράστια αγάπη για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Για αυτό μας μιλούσε και μέσα στα μαθήματα. Γι’ αυτό αγωνιζόταν και αυτό προστάτευε, γιατί το αναγνώριζε ως την κιβωτό των μεγάλων κοινωνικών νοημάτων και ως προστασία της πιο βασικής αρχής: της ισότητας. Αυτής που θεωρούσε πως ξεχώριζε τους δικούς του από τους άλλους.

Αγαπάμε τους δασκάλους μας και τους θυμόμαστε γιατί μας μάθανε γράμματα. Ο Σταύρος μας έμαθε ακόμη περισσότερα. Γι’ αυτό μιλάμε γι’ αυτόν με το όνομά του. Γιατί η διαδρομή του μέσα στις ζωές μας ήταν μια απόλαυση. Και γι’ αυτό δεν το βαστάμε εύκολα. Γιατί οι χαρισματικοί άνθρωποι, οι άνθρωποι με αυτήν την πληθωρική παρουσία είναι μια ευτυχία όταν τους ζεις και μια δυστυχία όταν τους χάνεις. Όταν ο πόνος ημερεύει, στο τέλος, χαίρεσαι που τους γνώρισες και σε διαμόρφωσαν.

Καληνύχτα στον δάσκαλό μας. Η σκέψη του θα είναι ενεργή στη δική μας.

 

ΚΣ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος υπήρξε παράδειγμα και διαρκής πηγή έμπνευσης» Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για τον αιφνίδιο θάνατο του συντρόφου μας Σταύρου Κωσταντακόπουλου, καθώς και τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους στενούς του ανθρώπους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε συλλυπητήριο μήνυμά του ανέφερε :

«Έφυγε αιφνίδια από τη ζωή, ο Σταύρος Κωνσταντακόπουλος, πολιτικός επιστήμονας, πανεπιστημιακός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της Οργάνωσης των Πανεπιστημιακών του. Ο Σταύρος, από τα φοιτητικά του χρόνια συμμετείχε στο κίνημα της αριστεράς, ως στέλεχος της Ε.Κ.Ο.Ν.- ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ και ως λαμπρός ρήτορας στα πανεπιστημιακά αμφιθέατρα, και μετά, ως οργανικός διανοούμενος της Αριστεράς και δραστήριο στέλεχος του πανεπιστημιακού κινήματος.

Διακρινόταν για τον τεκμηριωμένο λόγο του, την ευρύτητα των αναζητήσεών του, την ευρυμάθειά του και την ικανότητά του να εκλαϊκεύει την επιστημονική γνώση. Θα είναι επώδυνη η απώλειά του, ιδιαίτερα σήμερα που η Αριστερά έχει επωμιστεί το ιστορικό καθήκον της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής. Θα μας λείψεις, Σταύρο, θα μας λείψει η δημοκρατική προσήλωσή σου στη διαμόρφωση και διεκδίκηση της αριστερής ηγεμονίας στη χώρα μας. Στην οικογένεια, τους φίλους και τους συντρόφους του, εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.»

Η εξόδιος ακολουθία πραγματοποιήθηκε στο Ι.Ν. Αγ. Θεοδώρων του Α΄ Νεκροταφείου Αθηνών το πρωί της 3ης Μαρτίου 2015 όπου παραβρέθη και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας. Ακολούθως η σορός μεταφέρθηκε στα Συλιβαινιώτικα Αιγιαλείας όπου και ετάφη. Φίλοι, συνάδελφοι και σύντροφοι του Σταύρου τον συνόδευσαν με πούλμαν με την παράκληση Στεφάνια απέστειλαν ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, οι διδάσκοντες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο η Κ.Ε ΣΥΡΙΖΑ και πολλοί άλλοι.

Στο κοιμητήριο της γενέτειράς του των Συλιβαινιωτίκων Αιγιαλείας διακρίναμε, συνάδελφούς του από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών (Κ. Μάρκου, Β. Αναστασίου, Παντελής Κυπριανός, Χρ. Ζαφειρόπουλος κ.ά), από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, κ.ά., τους βουλευτές Ν. Φίλη , Σια Αναγνωστοπούλου, Β. Χατζηλάμπρου, τον π. Δήμαρχο Παλλήνης Θεοδ. Γκοτσόπουλο, μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη από τις Ο.Μ. Ανατολ. Αιγιαλείας και Αιγίου, συγγενείς και φίλους του.

Εδώ στην εφημερίδα “Στύξ” «εκ της θλίψεως της μεγάλης» έτσι για μια πρώτη ουσιαστική απότιση φόρου τιμής και όχι από πολιτικό καθωσπρεπισμό, διάλεξα να δημοσιεύσω σ’ αυτό το φύλο της Στυγός ένα από τα τελευταία του άρθρα.

Η νωπή μνήμη της προσωπικής του παρουσίας, η χθεσινή ύπαρξή της δεν επιτρέπει ακόμα αξιολογήσεις του έργου ή της δράσης του, αυτές θάρθουν με τον καιρό. Δε θα λείψουν, είμαι βέβαιος, τα αφιερώματα και οι τιμές. Τα συλλυπητήρια σύσσωμης της «ομάδας» της εφημερίδας μας, στους οικείους και τους συντρόφους του. Β.Α

 

 

 

«Στύξ»/3ος 2015

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου