Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Μάρ 2015

 

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

 

Αύριο εορτάζεται, όπως κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (κατά του Ρατσισμού), η οποία καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σε ανάμνηση ενός τραγικού συμβάντος, που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει ήδη συστήσει από την περασμένη θητεία της, Διαπαραταξιακή Επιτροπή του Περιφερειακού Συμβουλίου, η οποία και έχει εγκρίνει ομόφωνα Σχέδιο Δράσης κατά του ρατσισμού, του νεοφασισμού και της ξενοφοβίας, καθώς και τον Κώδικα Καλών Πρακτικών και Δεοντολογίας.

Έπειτα από πρόσκληση της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και της Επιτροπής, Αναστασίας Τογιοπούλου, η Διαπαραταξιακή Επιτροπή θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015 και ώρα 13.00 στο γραφείο της Προέδρου.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει ως στόχο να αναδείξει τους κινδύνους που ενσωματώνουν ο ρατσισμός, ο νεοφασισμός και η ξενοφοβία μέσω της καλλιέργειας και της προβολής ενός αντιρατσιστικού ήθους ως κύριας παραμέτρου της γενικότερης πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά και ως βασικής αρχής των ειδικότερων τομέων αρμοδιότητάς της, της διαρκούς επανεξέτασης του ήθους που διέπει τη λειτουργία των υπηρεσιών της, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο αντιρατσισμός.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας δήλωσε σχετικά:

«Το φαινόμενο του ρατσισμού, δυστυχώς, εντείνεται ακόμη περισσότερο στις μέρες μας, αναδεικνύοντας έτσι το αίτημα για ισότιμες σχέσεις των ανθρώπων, απαλλαγμένες από διακρίσεις και αδικίες.

Ο ρατσισμός ξεκινάει από εμάς τους ίδιους και καταλήγει και πάλι σε εμάς. Για αυτό το λόγο πρέπει τόσο προσωπικά όσο και συλλογικά να σταθούμε απέναντι στα ρατσιστικά φαινόμενα και να είμαστε δίπλα στους ανθρώπους που τον υφίστανται. Όλοι μαζί θα πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα και να μην σιωπήσουμε ούτε στιγμή.

Πρέπει να ευαισθητοποιηθούμε και να δράσουμε γρήγορα, ώστε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του και κατά συνέπεια στην εξάλειψή του.

Είναι υποχρέωσή μας να βοηθήσουμε κάθε άνθρωπο να ζει ελεύθερος σε μια κοινωνία που δεν θα υφίσταται τις διακρίσεις και το ρατσισμό.

Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας για να ακουστεί όσο πιο δυνατή γίνεται προκειμένου να σταματήσουν πλέον να υπάρχουν θύματα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και μισαλλοδοξίας».

Από την πλευρά της η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αναστασία Τογιοπούλου σημειώνει:

«Λίγες μέρες μετά το θάνατο ενός νέου ανθρώπου, που αντιμετώπιζε ψυχολογική και σωματική βία από τον κοινωνικό του περίγυρο και την αποκάλυψη των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και εργασίας οικονομικών μεταναστών στην περιοχή μας, η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Ρατσισμού μας φέρνει αντιμέτωπους με τη ευθύνη όλων μας για δράση, προκειμένου να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα από την Ελληνική κοινωνία.

Καθημερινά έρχονται στο φως της δημοσιότητας περιστατικά άσκησης βίας και εκμετάλλευσης κατά αλλοδαπών, γυναικών, οπαδών ομάδων, ατόμων με διαφορετική ιδεολογία, θρησκεία, καταγωγή, σεξουαλική προτίμηση.

Ατόμων που περιθωριοποιούνται αποκλειστικά και μόνο γιατί πορεύονται στη ζωή τους διαφορετικά από την πλειοψηφία ή από αυτούς που ασκούν τη βία.

Το αυγό του φιδιού του ρατσισμού έχει σπάσει, το φίδι έχει βγει από το αυγό του, έχει μεγαλώσει, έχει μπει στα σπίτια μας και τρώει και τα δικά μας τα παιδιά.

Το αύριο είναι αργά, γι’ αυτό σήμερα όλοι ας μπούμε στην αντιρατσιστική μάχη, για να εξυγιανθούν οι κοινωνίες των ανθρώπων».

 

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου